Inscrierea la gradinite a avut loc in doua etape, cei mai avantajati de calendarul si regulile inscrierilor fiind copiii din gupele mijlocii si mari. Astfel, perioada aprilie-mai 2008 a fost rezervata reinscrierilor copiilor aflati deja in gradinita, perioada in care 24.095 de locuri din totalul de 26.200 au fost ocupate. In acesta situatie, in luna iunie, cand au avut loc inscrierile pentru copiii noi, parintii care ii inscriau pentru prima oara pe cei mici la o anumita gradinita nu au mai avut la dispozitie decat putin peste 2000 de locuri.
"Acestea sunt regulile. E normal ca cei aflati deja in gradinita, adica cei care trec la grupele mijlocii sau mari sa aiba prioritate. Nu poti sa ii dai afara dupa un an sau doi de invatamant prescolar. Solutia nu este sa ii dai fara pe copiii deja inscrisi, ci sa se construiasca noi gradinite" sustine Marian Banu.
Pana cand autoritatile locale vor rezolva aceasta problema, Inspectoratul Scolar incearca sa faca fata suprasolicitarii prin noi mijloace.
"In sectorul 3 vor fi date in folosinta in luna septembrie sapte unitati noi de invatamant prescolar. Prin intermediul acestora vom suplimenta cele 26.200 de locuri deja disponibile cu altele 1000. De asemenea, vom crea clase noi de gradinita si in scolile primare, acolo unde fie nu exista cereri pentru ciclul primar, fie cursurile se desfasoara intr-un singur schimb. In acest fel, vom mai adauga inca 1000 de locuri noi", sustine seful ISMB.
De asemenea, in acest moment, in sectoarele 2 si 3 se afla in constructie alte 18 gradinite, insa reprezentantii Inspectoratului Scolar Bucuresti se declara pesimisti in ceea ce priveste finalizarea lor pana la 15 septembrie, cand incepe noul an scolar. E adevarat, noile gradinite ar reduce criza din gradinite cu cateva mii de locuri, insa nu ar reusi in nici un caz sa o si rezolve.
"Conform studiilor realizate de Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, in urmatorii patru ani am avea nevoie de 100 de gradinite noi, cu capacitate de scolarizare de 120-150 de copii fiecare, pentru a rezolva in linii mari aceasta criza. Ea nu ar fi rezolvata insa in totalitate", a precizat Marian Banu.
Seful ISMB se asteapta totusi ca pana la 15 septembrie, cand se finalizeaza datele inscrierilor la gradinite, numarul copiilor care vor trebui sa stea si anul acesta acasa sa se reduca cu cateva mii. Reducerea ar fi insa una artificiala, rezultata mai degraba din identificarea parintilor care si-au inscris copiii la mai multe gradinite, si mai putin din suplimentarea efectiva a locurilor din gradinita. Astfel, reprezentantii ISMB sustin ca numarul celor inscrisi efectiv sa scada de la 40.000 de copiii la 36-37.000.
"Inspectoratul Scolar trebuie sa se ocupe de educatia copiilor, de programa scolara, de disciplina lor, si nu de construirea de noi gradinite sau de asigurarea caldurii si a apei calde in unitatile de invatamant. Noi facem ce putem pentru a rezolva aceasta criza, insa responsabilitatea principala o au primariile de sector", conchide seful ISMB, Marian Banu.
Dupa centralizarea datelor, speranta parintilor care nu au prins pana acum un loc la gradinita a ramas in cele cateva mii de locuri care s-ar putea adauga la cifra initiala de scolarizare sau in gradinitele particulare.