Cruditati cu sos vinegreta
1 bulb de telina mare
2 morcovi
1 ridiche neagra
1/4 varza dulce
1 castravete verde
1 ceapa mare
Pentru sosul vinegreta
4 linguri ulei
2 linguri otet (zeama de lamaie)
sare, piper
Se curata de coaja telina, morcovii, ridichea si ceapa, se spala, se zvanta de apa si se trec prin razatoarea mare sau se taie fideluta fiecare leguma in parte, iar ceapa se taie rondele sau felii subtiri. La fel se taie castravetele (cu sau fara coaja) si varza. Se amesteca toate legumele intr-un castron mare. Separat, se prepara sosul vinegreta. Se mixeaza (sau se bat cu furculita) uleiul, otetul (sau zeama de lamaie), sare si piper, dupa gust si se prepara un sos emulsionat, care se toarna peste legumele pregatite. Se amesteca usor, se lasa sa stea la rece 10 minute ca sa se asezoneze bine si apoi se poate servi cu felii de paine prajita.
E bine sa stii
Sosul vinegreta poate fi inlocuit cu o lingura de maioneza sau cu 2 linguri de iaurt, iar pentru aspect, salata se poate decora cu crengute de patrunjel verde.