Cruditati cu sosuri de maioneza fara ou
2 andive
2 morcovi
1 dovlecel
1 ardei gras, rosu
tije de telina
Pentru sosuri
150 ml lapte
150 ml ulei de masline
150 ml ulei de floarea sorelui
50 g branza
2 linguri ketchup
1 iaurt
1 lamaie
1 portocala
patrunjel verde
ceapa verde
busuioc
sare
Se pun, intr-un recipient inalt, laptele, cele doua feluri de ulei, o picatura de zeama de lamaie, putina sare si se bat cu mixerul electric, timp de 1 minut, pana se obtine o maioneza legata. Se separa apoi sosul in trei parti. O parte se amesteca cu branza si se bate din nou cu mixerul, 1 minut. O alta parte de maioneza se amesteca cu iaurt si o lingura de ierburi aromate tocate marunt. Cea de a treia parte de maioneza se amesteca cu ketchup si zeama de la jumatate de portocala. Se curata dovlecelul si morcovii si se taie bastonase subtiri. Se indeparteaza cotorul si semintele ardeiului si se taie fasii inguste. Andivele se desfac in foi, iar tijele de telina se taie sub forma de bastonase. Se aranjeaza toate cruditatile pe un platou si se servesc cu cele trei sosuri preparate.
E bine sa stii
Maioneza preparata fara ou se poate pastra doua zile in frigider si este indicata si persoanelor care au anumite afectiuni gastrice sau hepatice.