Cruson de iarna
1 kg de fructe
200 g zahar pudra
2 paharele de rom
2 paharele de coniac
250 ml vin rosu
750 ml vin alb
sifon
Se folosesc fructe aromate: visine, caise, capsune, fie din dulceata, fie din compot. Dintre citrice se folosesc portocale, lamai si grepfruturi. Se spala citricele, se curata de coaja, apoi se taie in bucati si se pun intr-un vas mare. Se adauga zaharul, se acopera vasul si se pune la rece pentru 2 ore. Se scoate, se adauga restul de fructe (din compot sau dulceata), romul, coniacul si vinul. Se amesteca si se pune din nou vasul la frigider pentru 4 ore. Inainte de a fi servit, se adauga 500 ml sifon rece. Se serveste in pahare, sau cupe, cu gura larga, impreuna cu fructele.
Sugestie
In loc de sifon, se poate servi cu apa minerala si cu cuburi de gheata.