Cu alte cuvinte, Pantone este un sistem standard de reproducere a culorilor, folosit in mai multe domenii de activitate din lume. Insa cu aproape 271 de ani inainte de crearea acestui sistem, un artist a amestecat si a descris fiecare culoare imaginabila intr-o carte de 800 de pagini.
In 1692, un artist cunoscut doar ca "A. Boogert" s-a asezat la un birou pentru a scrie o carte in limba flamanda despre amestecarea culorilor de acuarele. Nu numai ca barbatul a inceput cartea cu cateva informatii despre folosirea culorilor in pictura, dar el a si explicat cum se pot crea anumite nuante si cum se poate schimba tonul unei culori prin adaugarea unei parti, doua sau chiar trei parti de apa. Premisa pare destul de simpla, dar produsul final este aproape de neinteles in detaliu si in domeniul sau de aplicare.
O lucrare ce se intinde pe aproximativ 800 de pagini complet scrise de mana (si pictate), "Traite des couleurs servant a la peinture a l'eau" a fost probabil cel mai cuprinzator ghid de pictura si de culori din epoca sa.
Potrivit istoricului medieval de carti Erik Kwakkel, cel care a tradus o parte din introducere, volumul despre culori a fost conceput ca un ghid educativ. Ironia este ca exista un singur exemplar al acestei carti care, probabil, a fost vazut de foarte putine persoane.
Este greu sa nu compari sutele de pagini de culori cu echivalentul sau contemporan, Ghidul de Culori Pantone, care a fost publicat pentru prima data abia in anul 1963. Sursa.
Citeste si: Culoarea anului 2014: decoreaza-ti casa in nuanta "orhidee radianta"