Daca se plange de dureri de burtica, data fiind gravitatea extrema la care se ajunge in cazul netratarii, probabil ca apendicita va fi prima pe care vei dori sa o excluzi de pe lista suspectilor.
Simptomele clasice sunt durere abdominala, febra si varsaturi. In unele situatii poate aparea si diareea.
Stomacul celui mic poate fi moale si sensibil la atingere. Durerea ar trebui sa fie localizata in partea dreapta, dar radiaza in piciorul drept, ceea ce il poate face sa schiopateze sau sa si-l tina la piept.
Daca deja copilul poate vorbi, este posibil sa iti descrie sursa durerii, dar in cele mai multe cazuri nu te poti baza pe asta, fiind prea subiectiv si speriat. Chiar si medicii experimentati pot avea de furca cu diagnosticarea unei apendicite la o varsta atat de frageda, dar, daca durerea persista mai mult de o ora si nu cedeaza, nu te sfii, pune mana pe telefon si suna la medicul de familie sau la urgenta.
Complicatiile, dupa cum spuneam, se pot dovedi fatale. Daca este vorba intr-adevar de o apendicita, riscul este ca apendicele inflamat sa se rupa si tot puroiul sa se scurga in cavitatea abdominala, generand o infectie generalizata. Acesta este peritonita. Intrucat riscul presupus de complicatii este mai mare decat riscul operatiei, procedurile medicale recomanda indepartarea chirurgicala a apendicelui, chiar daca intraoperator se va dovedi ca nu a fost infectat.
Insa pana cand vine medicul sau salvarea nu-i administra copilului laxative sau vomitive. Actiunea acestora ar putea determina tocmai ruperea apendicelui.
Pastrati-va calmul, apendicita este principala cauza a operatiilor abdominale iar experienta medicilor este extrem de consistenta in aceasta privinta...