Cu multe lucruri ma pot lauda, insa nu cu respectarea unui program riguros. In ultimele luni de sarcina, devenisem, insa, un soldatel disciplinat, prezent la ora 6 fix in fata usii salonului unde aveam sa privesc un binemeritat masaj. Aceasta pentru ca nimic nu alunga grijile si stresul gleznelor umflate ca o ora pe care o dedici corpului tau atat de solicitat in perioada sarcinii. Dar din toate partile se inghesuie catre tine sfaturile prezicatoare de dezastre. Ce este doar o legenda urbana si ce este realitate?
Vopsitul parului
Deci acele bucle parca sarutate de soare nu sunt tocmai mostenire genetica? Sarcina nu trebuie sa iti tradeze micul secret. Pentru a nu-ti asuma niciun risc, asteapta pana in trimestrul doi si trei de sarcina, cand majoritatea organelor bebelusului s-au format. Inainte de acest termen, poti sa iti permiti redefinirea suvitelor, care nu implica aplicarea vopselei direct pe scalp, iar sansele ca substantele chimice pe care le contine sa ajunga in sange sunt minime.
Concluzie: programeaza-te, dar asteapta pana in trimestrul 2.
Masajul
Daca ar exista o lista cu persoane carora grupul femeilor insarcinate le multumeste zilnic, inventatorul masajului ar ocupa un loc fruntas. In cazul tau, ca viitoare mamica, este recomandat masajul de relaxare. Terapeuta mea, perfectionata in masaj in forta, anticelulitic, aplica uneori tehnica pe care o stia ea cel mai bine. Dar, ssst, sa nu ii spui maseuzei tale, este de preferat sa fie evitat. Vezi in schimb care este aroma uleiului de masaj pe care il va folosi, pentru a fi sigura ca il tolerezi. Dr. Valeria Herdea, medic primar, recomanda mai ales automasajul: "este cea mai buna varianta; masarea corpului previne vergeturile iar cea a sanilor stimuleaza glanda mamara. Alege o crema neutra, hidrantanta, pe baza de miere, propolis, aloe sau catina. In cazul pielii uscate, untul ori margarina sunt o alegere foarte buna. Atentie, masajul la un salon trebuie facut de catre o persoana calificata, pentru ca presupune presopunctura, ceea ce inseamna ca daca terapeutul nu este bine pregatit, iti poti pierde bebelusul."
Concluzie: automasajul este cea mai buna varianta, cat mai mult si cat mai des.
Albirea dintilor
Vizita la doctorul stomatolog ar trebui amanata pana dupa nastere, cu exceptia urgentelor. Este posibil ca gingiile tale sa devina mai sensibile si sa sangereze mai usor, din cauza modificarilor hormonale, de aceea in unele cazuri interventia unui stomatolog poate irita si mai mult aceste zone sensibile. Mie mi s-a intamplat chiar in perioada sarcinii sa visez la dinti mai albi, mai frumosi, insa a trebuit sa ma multumesc cu un detartraj, care nu mi-a afectat nici macar gingiile, desi devenisera destul de sensibile. Am aflat de la dr. Herdea ca exista o sansa (mica-mica) sa beneficiezi de o albire a dintilor, daca medicul are incredere in precizia cu care actioneaza aparatura sa, altfel ultravioletele la care sunt expusi dintii in procesul de albire ii pot fi daunatoare fatului.
Concluzie: amana pana dupa nastere.
Sauna si baile fierbinti
Am fost o fanatica a dusurilor fierbinti pana cand am ajuns la prima vizita la medicul ginecolog care mi-a confirmat ca sunt insarcinata. Acesta a taiat in carne vie: “ai grija la apa, sa nu fie fierbinte!” Apa fierbinte presupune mai multe riscuri: poate produce hemoragie, eliminarea dopului gelatinos (ceea ce inseamna nastere prematura) si "conduce la dilatarea vaselor (ceea ce provoaca sangerare abundenta in cazul in care ti se declanseaza travaliul la cateva ore dupa dus", arata Laura Herdea, medic rezident. Baia in cada este si ea interzisa. Exista, totusi, un mic compromis pe care il poti face: totul este in regula daca apa iti ajunge numai pana la nivelul ombilicului si daca nu ai colul intredeshis (altfel poate ajunge apa sau sapun la bebelus). Cat despre sauna, Laura Herdea spune ca aceasta inseamna risc pentru copil si mama, prin ceea ce se numeste "mecanism de furt" (sangele se duce spre extremitati si nu mai ajunge la bebe).
Concluzie: amana pana dupa nastere.
Tratament facial
Te intrebi ce s-a intamplat cu acea stralucire a tenului in perioada sarcinii, despre care vorbeste toata lumea, dar in cazul tau nu se iveste? Nimeni nu poate prezice ce se va intampla cu tenul tau in cele noua luni, de aceea un tratament facial este o cale sigura pentru a echilibra diferentele de textura si nivel de hidratare ce pot aparea. Tenul tau este mai sensibil acum, de aceea cu siguranta vei evita interventii putin mai invazive, precum dermabraziunile. Anunt-o pe esteticiana daca esti sensibila la anumite mirosuri, pentru a tine cont de acest lucru in selectarea produselor mai aromate. Iar dupa primul trimestru, stai sprijinita cu spatele de o perna in timpul vizitei la cosmetica, si nu perfect intinsa la orizontala - aceasta pozitie poate incetini circulatia, cauza din care poti avea usoare ameteli.
Concluzie: esti in siguranta, atata vreme cat evizi microdermabraziunile si peelingurile mai puternice.
Solar
Aici te intampin cu un "nu" categoric: expunerea intensa la razele UV poate accelera decolorarea pielii, in timpul sarcinii. In plus, caldura emanata de solar ii poate face rau bebelusului tau. Daca tanjesti sa ai o piele bronzata, nu ai de ce sa ocolesti razele soarelui daca aplici intotdeauna o crema de protectie.
Concluzie: amana pana dupa nastere.
Epilarea cu ceara
Fie ca vrei ca organismul tau sa fie pregatit, din toate punctele de vedere, "in ziua "N", a nasterii, fie ca vezi epilarea zonelor intime ca facand parte din igiena personala obligatorie a unei femei, nu te expui nici unui risc daca te epilezi cu ceara. Dr. Valeria Herdea recomanda epilarea la rece, ceara de unica folosita asigurandu-ti protectie totala in fata infectiilor la care corpul tau, mult mai vulnerabil acum, poate fi expus intr-un salon de intretinere. Daca organismul tau nu tolereaza prea bine epilarea cu ceara, mai ales in zonele mai sensibile, este posibil ca stresul pe care il resimti sa il agite pe bebe.
Concluzie: nu ezita, mai ales daca optezi pentru ceara de unica folosinta.