Campania „O lume fara deficiente nutritionale”
Milupa a decis sa ia initiativa in solutionarea problemei relevate de catre cel mai recent studiu independent care arata ca in Romania 2 din 3 copii cu varsta de 1 an sufera de anemie legata de deficienta de fier (anemie feripriva).
Campania „O lume fara deficiente nutritionale este fundamentata pe faptul ca deficientele nutritionale sunt mai usor de prevenit decat de tratat si este realizata in stransa cooperare cu Societatea Romana de Pediatrie si I.O.M.C. Campania isi propune ca, prin intermediul unei nutritii echilibrate incepand de la varsta de 6 luni, sa contribuie la diminuarea la jumatate a nivelului actual de anemie feripriva in randul copiilor romani cu varste de 1 si 2 ani pana la sfarsitul anului 2011.
Cercetari stiintifice recente au aratat ca nutritia copiilor mici are consecinte pe termen lung si joaca un rol important in prevenirea anumitor boli cronice, odata ajunsi la maturitate. In plus, deficientele de micronutrienti, in special deficienta de fier, sunt asociate cu o dezvoltare psihomotorie intarziata si dificultati in abilitatile de invatare (afectarea functiei cognitive).
Berea, sursa de sanatate
Minerale, vitamine, fibre si substante antioxidante. Toate acestea se regasesc din belsug intr-o bautura naturala, spumoasa, savuroasa si racoritoare. Berea. Un trup sanatos poate fi mentinut cu un consum moderat de bere. Ingredientele acesteia - apa, malt din orzoaica, hamei si drojdie – au o multime de insusiri legate de sanatate si de starea de bine a organismului. Continutul de minerale – Potasiu, Magneziu, Fosfor, Calciu, Sodiu, Seleniu, Fier, Zinc – acopera o buna parte din necesarul zilnic. Este binecunoscut ca potasiul are o actiune benefica in profilaxia infarctului si, de asemenea, un efect diuretic, in timp ce magneziul ajuta la scaderea colesterolului din sange si este favorabil activitatii cardiace.
De asemenea, berea este o sursa exceptionala de vitamine, in special cele de tip B. Widdoson McCance publica in cartea sa „Compozitia alimentelor” ca la un litru de bere gasim 1,7 mg de B12, 0,6 mg de B2 si B6, 5 mg biotina, pana la 120 mg de B9 si acid pantotenic 1 mg. Berea mai contine acid folic, inozitol si calina.
Daca luam in calcul si fibrele solubile provenite din peretii celulari ai maltului, precum si substantele antioxidante derivate din hamei si malt, putem concluziona ca berea este o bautura cu implicatii notabile in buna functionare a organismului.
Microcapsule impotriva malnutritiei
Carenta de Vitamina A (retinolul) reprezinta o problema in peste 70 de tari din intreaga lume. Oamenii afectati de aceasta deficienta pot orbi sau pot contracta mult mai usor infectii, cum ar fi pojarul sau diareea, din cauza sistemului imunitar slabit. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca, la nivel mondial, intre 140 si 250 de milioane de copii cu varsta sub cinci ani au carenta de vitamina A. Femeile care sufera de malnutritie prezinta un risc mai mare de a muri in timpul sarcinii sau la nastere fata de femeile care isi asigura nivelul optim de vitamina A.
La sediul BASF's Ballerup din Danemarca, picaturile de ulei de vitamina A sunt impachetate in sfere mici, micrometrice, care le protejeaza impotriva influentelor daunatoare, precum temperaturile ridicate sau radicalii liberi. Procesul este cunoscut sub numele de formare de granule sau microincapsulare. Picaturile de vitamina A sunt incorporate intr-o matrice si invaluite intr-un praf de amidon sau gelatina. Matricea este constituita din zahar si din antioxidanti, cum ar fi vitamina E care opreste radicalii liberi si protejeaza vitamina A de descompunere.
BASF a dezvoltat un echipament de testare la cheie, care le permite producatorilor de alimente sa verifice concentratia de vitamina pe masura ce este adaugata. Acest laborator in miniatura, de dimensiunea unui laptop, indica nivel optim pentru a evita subdozarea sau supradozarea.
Laptele, o sursa de sanatate pentru cei mici
Laptele reprezinta un aliment ideal in procesul de crestere a copilului, intrucat contine nutrientii necesari pentru o alimentatie adecvata (varstei respective) si pentru o dezvoltare armonioasa. Laptele este o sursa de calciu, fosfor, vitaminele D, B12 si contine, de asemenea, o cantitate importanta de proteine.
Studiile citate de Nestlé Nesquik au fost efectuate in Statele Unite ale Americii, pe un numar de 7557 de copii cu varste cuprinse intre 2 si 18 ani, care consumau lapte simplu, lapte aromat si copii care nu consumau deloc lapte, pentru a evidentia beneficiile nutritionale ale consumului de lapte.
Rezultatele au aratat beneficiile directe ale consumului de lapte: copiii care beau lapte in mod regulat, simplu sau in combinatie cu alte alimente, primesc un aport mai mare de nutrienti in organism decat cei care nu consuma lapte deloc. Mai mult, consumul frecvent de lapte determina si un aport mai mare.