1. Piure de mere
Foloseşte 1/4 de ceaşcă de piure de mere neîndulcit în locul lunui ou în majoritatea reţetelor. Unele surse de specialitate sugerează să îl amesteci cu 1/2 linguriţă de praf de copt. Dacă nu găseşti altceva decât piure de mere îndulcit, foloseşte mai puţin zahăr suplimentar în reţetă.
Piureul de mere poate fi folosit cu succes şi ca înlocuitor sănătos pentru ulei în multe reţete.
2. Banană
Foloseşte o jumătate de banană pasată în locul unui ou, însă trebuie să ai în vedere că preparatul va împrumuta puţin din aroma acestui fruct, motiv pentru care este indicat să foloseşti această alternativă în cazul deserturilor.
3. Seminţe de in
Amestecă o lingură de seminţe de in măcinate cu 3 linguri de apă, până când obţii o pastă vâscoasă. Această cantitate poate înlocui cu succes un ou.
4. Ulei vegetal
De regulă, 1/4 ceaşcă de ulei vegetal poate înlocui un ou. Dacă reţeta necesită mai multe ouă, ar trebui să foloseşti altă alternativă, întrucât dacă adaugi mai mult ulei nu vei obţine rezultatul dorit, ci un preparat mult prea gras.
5. Apă, ulei şi praf de copt
Amestecă 2 linguri de apă, 1 lingură de ulei şi 2 linguriţe de praf de copt. Acest amestec înlocuieşte un ou şi este indicat în mod special în reţetele de prăjituri.
6. Aquafaba
Zeama pe care de cele mai multe ori o arunci când cumperi năut la conservă poate înlocui cu succes albuşul de ou. Dacă vrei să faci bezele, de exemplu şi nu ai ouă la îndemână, poţi bate 3 linguri de zeamă de năut pentru fiecare ou de care ai nevoie. Pentru cele mai bune rezultate, foloseşte varianta fără sare.