Adriana Bahmuţeanu

Adriana Bahmuţeanu i-a făcut un parastas lui Silviu...

Citeste mai mult»
emily

Al cincilea sezon al serialului "Emily in Paris" va fi...

Citeste mai mult»
Ed Sheeran

Ed Sheeran a ajutat Ipswich Town să recruteze un jucător...

Citeste mai mult»
cuplu

Un studiu revoluționar arată cum fericirea partenerului...

Citeste mai mult»
anca

Mesajul emoționant al Ancăi Țurcașiu despre nepoțica sa,...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy este acuzat de o nouă agresiune sexuală asupra...

Citeste mai mult»
Vladimir Shklyarov

Poliţia rusă a deschis o anchetă după moartea unui...

Citeste mai mult»
Marius Borg Hoiby

Fiul prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei,...

Citeste mai mult»
Ridley Scott

Ridley Scott spune că sărutul gay al lui Denzel...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuteanu

Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu...

Citeste mai mult»

Beyoncé va susţine un concert live pe Netflix în 25...

Citeste mai mult»
Charles Dumont

Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la...

Citeste mai mult»
motan

Un motan din Scoţia dispărut de acasă, găsit la 500 km...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Conan O'Brien va fi gazda ceremoniei Oscar 2025

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

James Bond - Următorul actor va fi în vârstă de 30 de ani...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga va apărea în sezonul doi al serialului "Wednesday"

Citeste mai mult»
colier

Un misterios colier cu diamante de 300 de carate a fost...

Citeste mai mult»
celine dion

Céline Dion a avut o apariţie surpriză la prezentarea de...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington anunţă că va juca în "Black Panther 3"...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa de Wales va fi gazda concertului de Crăciun de...

Citeste mai mult»
John

John Krasinski, desemnat ''cel mai sexy bărbat în viaţă''...

Citeste mai mult»
Silviu Prigoană

Care a fost cauza decesului lui Silviu Prigoană

Citeste mai mult»
exerciţii fizice

Cinci minute de exerciţii fizice în fiecare zi ar putea...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla îşi reia angajamentele oficiale, însă cu...

Citeste mai mult»
pudra

Cum să creezi un machiaj de lungă durată

Citeste mai mult»
inel

Un inel de logodnă de 70.000 de dolari trebuie returnat...

Citeste mai mult»
Chris Martin

Chris Martin a întrerupt un concert pentru a ajuta un...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate a apărut în public pentru a doua zi consecutiv

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate revine în viaţa publică şi va participa la...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Trei persoane au fost inculpate în legătură cu moartea...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna a criticat realegerea „infractorului condamnat,...

Citeste mai mult»
credit

Recomandări pentru un sfârșit de an organizat și relaxat

Citeste mai mult»
Tyka Nelson

Cântăreaţa Tyka Nelson, sora lui Prince, a murit la...

Citeste mai mult»
TikTok

O provocare de pe TikTok determină zeci de adolescente să...

Citeste mai mult»

Notariat Dorobanți Raluca Tunescu

Citeste mai mult»
sport

De ce este esențial să facem mișcare dimineața și seara

Citeste mai mult»
Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis, despre victoria lui Trump: „Înseamnă o...

Citeste mai mult»
Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg a refuzat să-i pronunţe numele lui Trump...

Citeste mai mult»
copil

Top 5 pilote pentru copii: confort și calitate pentru...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga a susţinut-o pe Kamala Harris la ultimul miting...

Citeste mai mult»

Cu gravidele in vacanta!

De în Familie 20 iun 2011
Calatoria cu o familie tanara sau cand esti insarcinata poate fi o experienta descurajatoare, dar cu putina planificare si o atitudine flexibila poti reusi sa nu ai parte de tortura pentru tine sau pentru cei din jurul tau.

Cu avionul

Calatoria cu avionul este cea mai usoara daca esti in al doilea trimestru de sarcina. In primul trimestru, greturile de dimineata pot face calatoria neplacuta, in al treilea trimestru exista riscul cresterii presiunii sangelui, iar riscul sa nasti prematur este mare. Femeile insarcinate nu sunt foarte rezistente, insa poate creste riscul de a face varice, deci ar trebui sa faca miscare in timpul zborului si sa evite pe cat posibil zorurile lungi.

Nu exista nici o dovada, care sa sustina legatura dintre zbor si riscul ridicat de a face avort sau de a naste prematur cand calatoresti in strainatate, alta decat una indirecta (de exemplu, datorita febrei mari provocate in urma unei infectii sau deshidratarea cauzata de diaree), desi femeile care au avut sau au inclinatia spre avort sunt sfatuite sa nu zboare in mijlocul sarcinii.

Toate companiile aeriene mari vor da voie femeilor insarcinate sa calatoreasca pana la a 28-a saptamana de sarcina, desi o sa fie nevoie sa dovediti cand este stabilit termenul nasterii cu hartiuta de la doctor. Dupa aceasta, politicile companiilor aeriene variaza. Pentru sarcinile simple si cu un singur copil multe companii pun limita la saptamana 34. Unele va vor permite sa calatoriti, in ciuda acestui fapt, din motive de compasiune sau urgente medicale. Cele mai multe companii aeriene pretind certificat medical dupa ce a inceput a 28-a saptamana de sarcina, in care trebuie sa se precizeze cand se ajunge la termen, ca sarcina nu este complicata si ca poti zbura. Sarcinile complicate sau cu gemeni sau mai multi copii infrunta mai multe restrictii. Companiile aeriene se pot adresa doctorului din cadrul acesteia.

Cu feribot-ul, trenul sau masina

Operatorii de feriboturi pot avea aceleasi reguli stricte ca si companiile aeriene. De exemplu, nici P&O sau British Ferries nu vor transporta femei insarcinate care au mai mult de 28 de saptamani de sarcina pe anumite rute. Eurostar si Eurotunnel nu au nici un fel de restrictii. In anumite situatii, femeile insarcinate ar trebui sa poarte centura de siguranta sub burta decat peste ea.

Asigurari

Daca ai o polita de asigurare anuala verific-o cu atentie pentru ca unii asiguratori nu o acopera daca vei calatori in timpul sarcinii, in special in ultimele faze ale sarcinii. De asemenea poti descoperi, inainte ca o companie sa iti faca asigurare, ca ai nevoie de o declaratie de la doctor in care sa precizeze ca sarcina nu prezinta riscuri. Verifica daca politica asiguratorului acopera cheltuielile in cazul unei nasteri premature sau ingrijirile si asistenta medicala dupa nastere ca o consecinta a sarcinii.

Unde poti merge?

Mamele in devenire nu ar trebui sa calatoreasca cu avioane mici si ar trebui sa evite zonele in care exista un risc mare de imbolnavire, precum si destinatiile cu inaltimi mai mari de 2500 de metri. Este posibil ca schimbarile nivelului de oxigen la altitudini mari sa duca la o nasterea prematura.

Consideratii medicale

Inainte de a calatori mergi intotdeauna la control la medicul ginecolog. Ia cu tine  acte in care este precizata grupa sanguina. Este necesar sa eviti vaccinarea sau alaptarea altui copil in timpul sarcinii, desi unii doctori considera ca unele vaccinuri se pot folosi in timpul sarcinii. Vaccinurile care trebuie evitate sunt acelea care „traiesc” adica cele care iti dau o mica doza din boala pentru a atrage anticorpi. Daca chiar trebuie sa vizitezi zone cu un risc mare de imbolnavire, gandeste-te daca beneficiile vaccinului depasesc riscul imbolnavirii.

Malaria impreuna cu Encefalita japoneza si Febra Galbena sunt cele mai frecvente si serioase cazuri de imbolnavire in timpul sarcinii. Cea mai buna metoda este sa eviti zonele afectate de malarie. Copiii sunt sensibili la malarie inca din burtica, deci chiar daca alaptati si luati tablete, trebuie sa reduci doza de lapte a copilului. Principalele medicamente impotriva malariei sunt considerate sigure si pentru copii.

Primul zbor al copilului

Copii nascuti fara complicatii pot calatori de la 7 zile, desi unele companii aeriene nu dau voie cu copii mai mici de 2 saptamani. Noile mamici au de asteptat intre 2 si 10 zile pentru a zbura, in functie de companiile aeriene sau de felul in care a fost adus pe lume copilul – cele care au nascut prin cezariana au de asteptat mai mult. Copii intre 6 luni si 2 ani pot sta in bratele adultilor sau intr-un scaun de masina asezat pe un scaun al avionului. Cei care nu au scaunul lor personal li se poate imputa 10% din costul biletului sau o taxa a zborului. Nu vor fi nevoiti sa plateasca alte taxe. Copii care au 2 ani sau peste trebuie sa ocupe scaunul lor si sa plateasca acelasi pret ca adultii, desi unele companii aeriene continua sa acorde o reducere copiilor pana in 12 ani. Cateodata exista o limita a numarului de copii pe care companiile aeriene ii accepta, in cazul acesta trebuie sa rezervi din timp biletele.

Sedere placuta!

In mod normal companiile aeriene vor pune pasagerii la un loc cu copii mici in locurile cu paravan (locuri aflate in spatele toaletelor sau coridoarelor care sunt greu de compartimentat), unde patuturile de calatorie pot fi puse pe locurile din fata scaunelor. Acestea sunt de obicei disponibile la zborurile lungi si pot fi ajustate in functie de greutate, inaltime sau varsta. Copii pana la 6 luni trebuie sa stea in bratele adultilor la decolare si aterizare.

Politicile companiilor aeriene referitoare la calatoria cu copii mici variaza. Unele cer adultilor sa tina in brate copii sub 2 ani la decolare si aterizare chiar daca au propriul scaun pentru restul calatoriei. Pentru copilasii pana la 3 ani, unele companii aeriene furnizeaza scaune booster si centuri de siguranta pentru copii, in timp ce altele iti cer sa aduci un scaun de masina sau un dispozitiv restrictiv daca vrei sa-ti stea copilul independent. Intre timp, o alta companie aeriana, nu iti va da voie sa iei scaunul pentru masina la bord, ceea ce inseamna ca nu ai alta alternativa decat sa tii copilul (de pana la 2 ani) in brate pentru toata durata zborului. Oportunitatea scaunului de masina va depinde de tipul avionului cu care calatoresti. Inainte sa faci rezervarea ar trebui sa verifici daca scaunul de masina incape intre bratele scaunelor, deoarece nu e asa placut sa tii in brate un copil daca este un zbor lung. Toate scaunele de masina trebuie sa fie cu fata spre inainte. In cazul in care calatoriti cu copilasi incercati sa faceti rost de locuri in primul rand de scaune pentru a va asigura ca nu se lovesc de scaunul din fata lor.

Bagaje cu nemiluita

Asa cum stie orice parinte, cantitatea de catrafuse de care ai nevoie cand calatoresti cu un bebelus sau copil este naucitoare. Copiilor care nu au scaunul lor li se poate da o bonificatie de bagaje la planificarea zborurilor, dar acest lucru este putin probabil la statutul zborurilor. Marea majoritate a companiilor aeriene vor transporta gratis o „trasura” rabatabila suplimentar la cantitatea normala de bagaje, pe care o poti tine pana te urci in avion cand este depozitata in cala si va este returnata dupa aterizare.

Cateva lucruri pe care sa le iei in considerare cand iei copii in vacanta in strainatate:

1. Fii constient de faptul ca in unele tari mancarea pentru copii contine mai mult zahar si sare. Daca vrei sa prepari mancare proaspata in strainatate, un mixer de mana este folositor.

2. Parintii cu experienta ne-au relatat ca pungile sterilizate sunt ideale daca stii ca o sa ai acces la un cuptor cu microunde.

3. Daca in mod normal folosesti laptele, iti recomandam varianta gata preparata, care de obicei este in cutii de carton. Daca acest lucru nu este posibil, folosirea apei fierte si racite imbuteliate este o buna alternativa. Folosirea pastilelor chimicale de purificare pentru sterilizarea apei nu este recomandata.

4. Alaptarea este cea mai indicata deoarece nu necesita sterilizarea echipamentului sau gasirea de apa curata si astfel sunt mai putine cazuri de diaree.

5. Programele companiilor aeriene pun in general la dispozitie mancare speciala pentru copii, dar este de preferat sa nu te bazezi pe acest lucru deoarece copilului tau i se poate face foame inainte ca personalul avionului sa aduca mancarea. Ia cu tine oportie de mancare sanatoasa.

10 sfaturi principale de la parinti experimentati

1. Scutece umede, bauturi, gustari si haine de schimb sunt esentiale intr-o calatorie. Daca este posibil, aseaza-te pe un scaun usor de accesat.

2. Asigura-te ca bagajul de mana nu este mare, in ideea de a tine mainile libere si sacrifica din lucrurile voastre pentru cele de care poate avea nevoie copilul vostru.

3. In avion, schimbarea presiunii cabinei, in timpul decolarii si aterizarii, poate fi neconfortabila. Poti sa scapi de disconfort prin alaptarea bebelusilor sau dand copilasilor o suzeta si copiilor mai mari o acadea.

4. Distractiile rationale precum cartile si creioanele pe parcursul calatoriei, produc o bucurie cand se instaleaza plictiseala. Ia in bagajul de mana o jucarie in plus pentru a evita riscul pierderii jucariei favorite. Jucariile tacute vor fi apreciate de ceilalti pasageri.

5. Ataseaza de bagajul cu haine al copilului o eticheta cu numarul zborului si numele.

6. Incearca pe cat posibil sa mentii programul de somn si de masa chiar daca asta inseamna sa sacrifici alte activitati.

7. Cazarea cu autoservire este mai flexibila, poate include facilitati de spalatorie ceea ce inseamna ca te poti relaxa in timp ce copiii dorm.

8. Daca ai copii foarte mici, ia cu tine un carut de spate/sold pentru copilasi in locul unui carucior cu roti pentru ca mainile tale sa fie libere.

9. Copii sunt „portabili”, deci calatoriti cat mai mult inainte sa apara al doilea copil cand devine mai costisitor sa calatoriti.

10. Nu te speria din cauza povestilor despre calamitati/ nu iti amana calatoria din cauza povestilor despre calamitati – este munca grea calatoria asta, dar merita!

Poti afla mai multe despre cresterea copilului din dosarul pentru mamici si pitici pregatit special de Feminis.ro pentru tine!

Tag-uri: , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Familie
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
22 noi