Organizaţia Mondială a Sănătăţii a confirmat că statul cubanez a devenit prima ţară din lume care a eliminat în mod eficient transmiterea de la mamă la bebeluş a virusului HIV şi a sifilisului.
"[Aceasta este] una dintre cele mai mari realizări posibile la capitolul sănătate publică", a declarat presei directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Margaret Chan.
Iar cea mai bună parte este că acest lucru a fost scos la iveală de câteva strategii relativ simple: în principal, o testare mai bună şi un tratament mai bun al părinţilor care aşteptau un copil, dar şi alte măsuri: mamelor infectate cu virusul HIV şi celor care au fost depistate pozitiv cu sifilis li s-au oferit opţiuni de a-şi proteja bebeluşşi, cum ar fi hrănirea lor cu biberonul şi operaţii de cezariană.
Ceea ce a făcut Cuba în mod diferit este că a integrat aceste tratamente în sisteme de asistenţă medicală accesibilă, astfel încât strategiile au devenit o parte normală de tratament pentru toate femeile însărcinate.
"Aceasta este o victorie majoră în lupta noastră îndelungată împotriva HIV şi a infecţiilor cu transmitere sexuală şi este un pas important pentru atingerea obiectivului de a avea o generaţie fără SIDA. Acest lucru arată că este posibil să punem capăt epidemiei de SIDA", a spus Margaret Chan, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii,
În lume, anual, un număr estimat de 1,4 milioane de femei infectate cu HIV rămân însărcinate. Fără nicio intervenţie, ele au şanse cuprinse între 15% şi 45% de a transmite virusul la copii lor în timp ce micuţii se află în pântecele mamelor, dar şi în timpul travaliului, naşterii şi prin procesul de alăptare.
Dar acest risc scade la doar 1% dacă atât mama, cât şi bebeluşul primesc un tratament cu medicamente antiretrovirale.
Rata de îmbolnăvire cu sifilis nu este prea departe de această statistică, iar aproximativ 1 milion de mame însărcinate din lumea întreagă sunt infectate cu sifilis în fiecare an. Similar, riscul de transmitere a bolii este foarte redus prin tratarea mamei cu penicilină în timpul sarcinii.
De fapt, cea mai grea parte în efortul de a opri transmiterea acestor boli de la mamă la bebeluş a fost să li se ofere femeilor acces la aceste tratamente, lucru pe care Cuba l-a făcut acum. Sursa.