M-am alaturat, spune Oana Zidaru, echipei British Council intr-un moment in care acumulasem deja experiente profesionale numeroase si semnificative, dintre care le pot mentiona pe cele care au avut o influenta decisiva asupra dezvoltarii mele: lucrul, timp de 4 ani, la un dictionar olandez - roman, 6 ani petrecuti cu agentia de publicitate Grey Worldwide. Din publicitate am plecat direct la British Council, recunosc fara sa stau prea mult pe ginduri, pentru ca imi doream dintotdeauna sa ma dedic marketingului cultural. Din pacate, nu am nimerit in contextul potrivit astfel ca, doi ani mai tirziu, cind iluziile s-au spulberat, m-am decis sa fac o schimbare radicala. Asa am ajuns in sistemul bancar, la ABN AMRO, astazi RBS Romania. Nu am schimbat, insa, domeniul, fac in continuare comunicare si cred ca asta este vocatia mea.
Influenta britanica
Cu siguranta exista, doar ca aceasta influenta nu a inceput odata cu British Council, ci mult mai devreme, in facultate, la limbi straine, unde am studiat engleza si olandeza. Pe de alta parte, datorita faptului ca am petrecut timp in strainatate la burse, am avut experiente personale si profesionale variate, am lucrat in echipe internationale, cred ca toate m-au marcat in mod pozitiv si m-au transformat in omul care sint astazi - foarte tolerant, receptiv la nou si diferit, deschis si cu un simt pronuntat al umorului si al autoironiei.
Atributele feminitatii
Feminitatea inseamna, dupa mine, in egala masura, vulnerabilitate si forta, delicatete si tarie, indiferent de natiune, tara, continent. Cultural vorbind, cred ca exista acceptiuni, canoane diferite, care valorizeaza aspecte diferite. Referindu-ma la femeile pe care le-am intilnit in diverse tari, situatii, roluri, am observat combinatii de doze diferite.
Unde se despart caracteristicile femeii si ale profesionistei
Fara sa contest ca in mine ar putea locui diferite personaje sau ca as putea juca roluri diverse in anumite contexte, pot sa spun ca nu vad diferente reale intre femeia si profesionista din mine, ele fiind insufletite de aceleasi valori si crezind in principii similare. Faptul ca mi-am ales o anume cariera si ca urmez o anumita vocatie
Femeile fac lucruri pentru care nu exista scuze
Spuneam mai devreme ca sint o persoana foarte toleranta, astfel incit gasesc destul de usor scuze, intelegere, relativizez imediat. Situatiile in care, totusi, nu as putea gasi probabil scuze sint cele referitoare la copii, cred ca atunci cind ai un copil el trebuie sa fie prioritatea principala.
Nu difera regulile pentru angajati, cel putin nu in cazul bancii noastre. Este suficient sa mentionez ca echipa de management RBS Romania include in proportii egale angajati de sex masculin si feminin. De asemenea regasim foarte multe femei in middle management. Cred ca sintem o organizatie foarte democrata, poate ca datoram acest lucru mostenirii organizationale culturale olandeze.
Dusmanul unei femei este tot ea
Pe de o parte, as putea spune ca femeile sint ele insele principalul dusman pentru ca de multe ori isi ridica singure obstacole, isi pun tot felul de frine si piedici, amagindu-se ca altcineva sau altceva poarta vina pentru esecuri, neimpliniri etc. Daca tu iti doresti ceva cu adevarat, nu cred ca poate cineva sa te impiedice. Ai nevoie de curaj si determinare si vei reusi in cele din urma. Pe de alta parte, trebuie sa recunoastem ca femeile si-au cistigat drepturi fundamentale si o voce in societate totusi foarte recent, motiv pentru care inca trebuie sa se lupte cu mentalitati, idei preconcepute, rezistenta din partea barbatilor si de multe ori chiar a unor altor femei. Atitudini sexiste observam, cel putin in Romania, de multe ori chiar printre oameni cu educatie avansata din marile orase, ce sa mai vorbim despre orasele mici sau zonele rurale care au o pondere semnificativa in totalul populatiei. Cred ca accesul unei femei provenite dintr-o asemenea zona la educatie si o altfel de viata decit cea de gospodina oprimata este inca extrem de problematic.
Timpul liber al unei femei de cariera!
Am foarte putin timp liber. Am un baietel in virsta de 4 ani, Matei, drept urmare imi petrec cea mai mare parte a timpului liber cu el. Matei este cu mine de cele mai multe ori atunci cind ma vad cu prietenii, cind merg la cumparaturi. Altfel, ori de cite ori prind niste timp pentru mine, citesc sau vad un film - aproape intotdeauna pe laptop, din pacate, desi sint o mare iubitoare de cinema. Si, evident, incerc sa fug din Bucuresti din cind in cind.
Rolul responsabilitatilor sociale in viata unui om
Cred in principiul "diversity and equal opportunity", pe care l-am constientizat in Olanda si aprofundat la British Council. As vrea sa ajungem sa traim impreuna intr-o lume in care sintem cu adevarat egali in drepturi, in care oamenii sint educati sa se respecte si sa se aprecieze dincolo de orice fel de diferente sau tocmai datorita lor. Nu cred ca exista ceva mai frumos si care sa-ti deschida mintea si orizonturile intr-o masura mai mare decit experienta diversitatii.
De asemenea, mai cred ca trebuie sa facem cit putem pentru copiii nefericiti, defavoriazati, abuzati.
Daca am de ales, prefer un medic de sex feminin!
Da, este adevarat, vreau sa dau cit mai multe sanse specialistilor de sex feminin in general pentru ca eu cred in profesionalismul, in entuziasmul si dedicatia femeilor. Fiind femeie, imi place sa vad tot mai multe femei implinite din toate punctele de vedere, inclusiv cel profesional. Imi place sa vad ca apar tot mai multe personaje influente feminine, care iau decizii si isi asuma un rol activ pregnant in viata comunitatii.