Trebuie sa fii tu insati
Oricat ar fi de tentant ca uneori sa ne pliem dupa ce credem ca isi doresc ceilalti sa vada la noi, e mai bine sa ne acceptam asa cum suntem! Nu putem trai viata nimanui si, daca ar fi sa ne gandim bine, nici nu cred ca ne-ar placea asta. Asa ca invata nu numai sa te accepti, dar si sa te placi, pentru ca si celor din jur sa le placi!
Aminteste-ti ca oricat de mult iti doresti sa obtii respectul celor din jur nu ar trebui sa treci peste anumite reguli de bun simt. Gandeste-te ca daca tie nu iti pasa de alti oameni sunt sanse mari ca nici acelora sa nu le pese de tine si ca exista un lant al slabiciunilor sau o lege a firii: cu cat ii ajuti tu pe altii, cu atat vei fi ajutat mai mult. Nu uita ca exista oameni cu care ai avut intalniri profesionale care nu vor tine minte poate cum te cheama peste cateva luni de zile, dar daca i-ai facut sa se simta in largul lor vor retine mereu asta!
Adapteaza-te la stilul celuilalt de a comunica
Pe langa importanta comunicarii non verbale exista si un alt lucru de care ar trebui sa tii cont: personalitatea si starea de spirit a persoanei din fata ta. Imita, fara a exagera, in oglinda pozitia persoanei sau gesturile acesteia, elemente care vor spori confortul celui sau celei din fata ta si o vor ajuta sa fie mai deschisa si mai relaxata. Incearca sa descoperi cum se simt analizandu-le expresia, tonul si postura si incearca sa te adaptezi felului lor de a fi. Astfel, daca ai de-a face cu o persoana foarte activa si energica incearca sa ii imiti stilul alert de a vorbi, la fel cum ar trebui sa imiti stilul relaxat al unei persoane mai calme.
Respectul se cucereste, nu se impune, nu-i asa?
Ce te faci atunci cand tu ai impresia ca te porti asa "frumos" si asa cum ar trebui si nu primesti de la ceilalti acelasi respect? Poate explicatia sta in faptul ca te porti prea "frumos"! Expertii sustin ca asertivitatea este foarte importanta pentru o comunicare buna si pentru respectul reciproc. De ce? Pentru ca numai respectandu-ne pe noi insine ii putem respecta, asa cum se cuvine, si pe ceilalti. Nu trebuie sa confunzi asertivitatea cu agresivitatea!
Femeile au de multe ori impresia ca asertivitatea este o trasatura tipic masculina si de aceea nu si-o asuma, in cele mai multe cazuri – studiile sustin faptul ca putine femei recunosc ca folosesc sau ca au aceasta calitate. Cum poti introduce asertivitatea in viata ta?
- fii pregatita sa asculti si sa ramai calma;
- exprima-te intr-un mod cat mai clar si nu te feri sa spui ceea ce crezi sau simti;
- pune accentul pe fapte si pe problema;
- nu-ti fie teama sa pui accentul pe "Eu" in loc de "Tu" sau de "Dumneavoastra" atunci cand te exprimi;
- foloseste instructiuni sau cereri precise fara a te exprima vag sau indirect.
Ai observat un anumit model de situatie in care nu poti fi asertiva? Gandeste-te care ar putea fi cauzele!
Descopera ce-i diferentiaza pe oameni!
Incearca sa descoperi ce ai in comun cu oamenii intalniti pentru a putea construi relatii bune de comunicare si pentru a-ti mari reteaua personala. Te ajuta daca retii ca "X are trei copilasi simpatici", Y are o pasiune pentru sport si X este cinefila/ul care nu rateaza niciun film.
Toti ne dorim sa comunicam si fiecare dintre noi isi doreste sa vorbeasca si despre lucrurile care il/ o intereseaza in afara orelor de program.
Ce te ajuta pe tine sa "spargi gheata" si sa produci o prima impresie favorabila?