Albastrul cerului nu este pe placul apetitului
In topul culorilor "dusmani" ai foamei, il putem adopta cu drag in meniul nostru pentru ca este cel mai puternic diminuator a apetitului. Se pare ca strambam din nas la aceasta culoare, cand vine vorba de mancare.
Stiai ca acum ceva ani, producatorii vestitelor bomboane multicolore "M&M", o emblema a Americii, a adaugat culorilor deja disponibile in pachetele cu bomboane o noua culoare: bleu? Toata lumea s-a intrebat de ce tocmai bleu? Se pare ca primisera informatii conform carora in urma unui sondaj de opinie consumatorii acestor produse ar fi dorit introducerea unor noi culori in aceste pachete, printre care si bleu, ceea ce a coincis cu un adevarat dezastru de marketing: parca cineva ar fi vrut sa ii saboteze. Oamenii nu au mai fost atrasi de astfel de produse ca inainte de a se introduce culoarea bleu in interiorul si designul lor.
Ganditi-va de asemenea la bauturile racoritoare ale unei prestigioase companii producatoare de astfel de produse care iesisera la un moment dat pe piata sub eticheta albastra si culoarea sucului bleu. Ati mai vazut astfel de produse pe piata de atunci? Se pare ca nu!
Asadar, bleu este cea mai de dorit culoare in dieta, pentru ca nu avem atractie fata de ea, dar nici natura nu a fost prea generoasa cu roade ce poarta aceasta culoare. De aceea, se recomanda utilizarea farfuriilor bleu, a veselei de aceasta culoare, precum si decorarea bucatariei.
Din aceeasi categorie ar mai putea face parte negrul, violetul, movul - culori neatractive pentru apetit.
Rosu - incendiu in dieta
La polul opus, cea mai agresiva culoare asupra dietei este cea mai pasionala si romantica dintre toate: rosul! Sporeste apetitul cu viteza luminii parca! Orice aliment rosu iti face cu ochiul si te indeamna la a-ti aproviziona stomacul. Daca vei alege numai legume si fructe de aceasta culoare ar fi bine, dar sunt alimente cu conservanti si coloranti artificiali care te atrag mai ceva ca un magnet. Si de aici porneste infernul dietei, pentru ca tot ce inseamna rosu ca mancare inseamna energie, putere, forta, iar daca iti lipseste cu desavarsire aceasta stare, ochii tai vor avea grija sa mananci cat mai multe alimente care sa ti-o procure. Dar s-ar putea sa fie in exces!
Poti integra in aceeasi categorie si rozul si oranjul (portocaliul).
Exemple: gogosari, ardei capia, ardei gras sau iute, rosii, mere, ceapa rosie, grepefruit roz, rodie, ridiche rosie, varza rosie, struguri rosii, pepene rosu, capsune, mure, papaya, sfecla.
Verdele s-a hotarat: este neutru!
Una calda, una rece si o cale de mijloc intre doua poluri opuse: verdele. Tu la ce te gandesti cand spui verde? La iarba, natura, vioiciune, energie, sanatate, viata, putere, etc. Asa cum spui, asa sa fie: verdele este o culoare neutra in raport cu apetitul, nici prea-prea, nici foarte-foarte!
Culoarea verde are un efect calmant, de relaxare si readucere a armoniei; este in acord cu tot ceea ce inseamna pozitiv, iar alimentele pe care natura ni le-a lasat sub aceasta coloristica sunt cu adevarat un izvor de sanatate, asadar se considera ca a manca alimente verzi inseamna de fapt un echilibru in organism si evident ca aceste produse sunt de preferat in dieta.
De ce sa ne lepadam de multiplele legume si fructe "nascute" sub aceasta culoare, cand numai cuvinte de lauda ies din cuvintele nutritionistilor despre ele.
Exemple: spanacul, urzicile, mazarea, kiwi, broccoli, salata, ceapa verde, stevia, lime, avocado, mere verzi.
Galben - o provocare!
Este o culoare familiara, calda, vesela si periculoasa pentru dieta, pentru ca, la fel ca rosul sporeste apetitul foarte tare. Parca il "readuce" la viata, ceea ce nu prea ne dorim! Sa ne gandim un pic la alimente galbene: va suna cunoscute maioneza, cartofii prajiti, prajiturile, sosurile. Toate foarte grase si foarte calorice.
De ce credeti ca fast-fod-ul cel mai cunoscut al lumii foloseste in promovare combinatia de culori galben cu rosu? Si mai ne intrebam de ce are asa de mare succes! Pentru ca ne atrage, ne face pofta si ne ispiteste cu sosurile acelea grase si cu vestitii french fries.
Macar de am alege alimente ca: lamaia, porumbul, ananasul, banana, fasolea, ardeiul galben, ceapa si alte astfel de legume si fructe care ar dauna mai putin greutatii noastre! Dar cand apetitul creste nu prea ne gandim la astfel de alternative!
Albul - o tentatie incolora!
Nu prea aduce a culoare, ci mai degraba a non-culoare si a calorii multe in plus, pentru ca este o tentatie nociva in dieta si ar putea avea repercusiuni periculoase in demersul tau de a slabi. Albul te provoaca la noi tentatii culinare, la senzatia de foame, mai ales daca vezi o smantana cremoasa, intr-o delicioasa crema pentru o prajitura:
Pentru ca ce asociem cu albul? Laptele, untul, branza, painea alba, smantana, iaurtul, conopida.
Nu rata articolul saptamanii!
Reduceri, promotii, cadouri, concursuri sau tombole - toate pentru tine, pentru a-ti "indulci" un pic, macar financiar, gustul uneori amar al antrenamentelor. Descopera "Super-oferte de toamnala salile de fitness"!