Exista acum intr-adevar nenumarate sortimente de paine, incepand de la paine alba simpla (franzela, franzeluta, bagheta) sau paine toast, feliata potrivit pentru a fi prajita, paine intermediara sau paine neagra, in plus paine dietetica, fara sare, apoi diferite specialitati precum graham sau paine cu adaos de boabe de cereale sau de floarea soarelui.
Dintre acestea, fiecare poate alege ceea ce-i place, dupa gust si preferinta. Important insa este ca painea, indiferent de sortiment, sa fie bine coapta, adica sa fie consistenta, nu pufoasa si cleioasa. Cel mai bun test este sa luati o bucata mica de paine si sa o striviti intre degete, daca face firimituri, este bine coapta, daca se face ca plastilina, este umeda, necoapta, iar pastrata de pe o zi pe alta, este cel mai posibil sa devina acra sau sa faca mucegai.
Cea mai buna paine este cea care este deja rece si bine uscata, nu painea calda, aceasta este greu digerabila, chiar daca multa lume are impresia ca este cea mai gustoasa. Painea de casa, facuta la tara, nu se consuma niciodata in ziua in care era coapta, ci totdeauna a doua zi, dupa ce era tinuta intr-un loc racoros si bine aerisit.
In ceea ce priveste valoarea nutritionala a painii, desigur cea mai sanatoasa este painea facuta din grau integral, adica paine graham sau paine neagra. Traditional acestea trebuie facute din faina obtinuta din boabe de grau si/ sau secara nedecorticate, acestea contin cele mai multe vitamine, minerale si fibre alimentare, deosebit de valoroase.
Dar culoarea painii nu este o garantie ca este chiar facuta din faina integrala, adesea culoarea mai inchisa se obtine prin adaos de melasa de sfecla sau caramel, painea fiind facuta de fapt tot din faina alba. Sortimentele de paine trebuie deci incercate si citite etichetele, pentru a gasi un sortiment cat mai bun si sanatos.
Diferenta este adesea si de pret. Painea facuta din faina integrala si printr-o dospire naturala (deci fara prea multe substante chimice, precum afanatori, coloranti etc.) este evident mult mai scumpa, dar merita pretul, fiindca este atat de consistenta incat se consuma mult mai putina paine, fiind foarte satioasa.
Pentru a satisface toate gusturile, eu de obicei pun pe masa un cos sau o farfurie cu un asortiment de paine, alba si neagra, astfel ca fiecare sa poata alege ce doreste si ce-i place.
Mama mea pastra painea intr-un cos special, acesta era captusit cu o folie de plastic si acoperit cu un capac. Se poate pastra si intr-o cutie speciala de paine sau pur si simplu intr-o punga de plastic, cu conditia sa fie rece si uscata, altfel se produce mucegai.
in restaurantul meu, eu coc personal painea, atat din faina alba cat si neagra, o las sa se raceasca bine, apoi o pastrez in recipiente de plastic cateva zile fara probleme. Pentru fondue de branza chiar servim paine veche de 1-2 zile, bine uscata, taiata in cubulete potrivite, acest preparat fiind specialitatea casei.