Wiz Khalifa

Rapperul Wiz Khalifa a fost condamnat în România pentru...

Citeste mai mult»
Hugh Grant

Hugh Grant critică dur școlile care alimentează...

Citeste mai mult»
William si Kate

William şi Kate au publicat o fotografie inedită cu...

Citeste mai mult»
 Carlos Santana

Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney: "Nu-mi pasă" dacă Trump mă numeşte un...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga și-a păstrat cumpătul după ce i-a cedat...

Citeste mai mult»
Nicola Coughlan,

Nicola Coughlan, starul din „Bridgerton”, atacă seria...

Citeste mai mult»
pap

Martin Scorsese spune că moartea Papei Francisc este o...

Citeste mai mult»
 Michelle Trachtenberg

Actriţa americană Michelle Trachtenberg a murit din cauza...

Citeste mai mult»
a

The Who s-a despărţit de bateristul Zak Starkey din cauza...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney explică de ce i-a cerut lui Joe Biden să...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Harvey Weinstein, rejudecat la New York

Citeste mai mult»
Harry

Harry și Charles rămân 'distanți', conform unor surse

Citeste mai mult»
gene

Înainte de moartea sa, soția lui Hackman a căutat...

Citeste mai mult»
ceas

Un ceas de buzunar care a aparținut unui pasager de pe...

Citeste mai mult»
capsula

Capsula Blue Origin cu cele şase femei vedetă la bord,...

Citeste mai mult»
Johnny Depp

Johnny Depp şi Penelope Cruz, în thrillerul „Day Drinker”...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Proprietatea lui Gene Hackman a fost infestată de...

Citeste mai mult»
ciocolata

Cât de sănătoasă este ciocolata neagră. Iată ce spun...

Citeste mai mult»
Katy Perry

Blue Origin a încheiat cu succes zborul spațial la care...

Citeste mai mult»
Sean „Diddy” Combs

Avocaţii lui Sean „Diddy” Combs vor să cunoască opiniile...

Citeste mai mult»
bebelus

O femeie a născut copilul unui alt cuplu după ce o...

Citeste mai mult»
eric

Eric Dane, actorul din "Euphoria" şi "Grey's Anatomy",...

Citeste mai mult»
Val Kilmer

Cauza oficială a morţii actorului Val Kilmer, starul din...

Citeste mai mult»
Jennifer Lopez

Kazahstanul se așteaptă la încasări de 12 milioane de...

Citeste mai mult»
anjelica

Actrița Anjelica Huston dezvăluie că a trecut printr-o...

Citeste mai mult»
Michelle Obama

Michelle Obama a vorbit într-un podcast despre zvonurile...

Citeste mai mult»
william

Prințul William și-a angajat avocații care au ajutat-o pe...

Citeste mai mult»
vandici

Ilinca Vandici a ales să acorde o nouă șansă iubirii,...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla și-a celebrat aniversarea căsătoriei cu...

Citeste mai mult»
Jennifer Lopez

Jennifer Lopez a inclus România în turneul ei „Up All...

Citeste mai mult»
paul

Paul Schrader, scenaristul filmului "Taxi Driver", acuzat...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Ducesa de Sussex s-a confruntat cu complicații medicale...

Citeste mai mult»
Robert de Niro

Robert De Niro va primi Palme d'Or-ul onorific al...

Citeste mai mult»
Michael Schumacher

Michael Schumacher a devenit bunic pentru prima oară....

Citeste mai mult»
Maya

O româncă a uimit juriul Britain's Got Talent cu...

Citeste mai mult»
Eminem

Eminem a devenit bunic. Fiica rapperului, Hailie Jade...

Citeste mai mult»
mark

Zuckerberg și-a cumpărat o vilă în Washington. Suma...

Citeste mai mult»
Tom Cruise

Tom Cruise i-a adus joi un omagiu lui Val Kilmer, rivalul...

Citeste mai mult»
Russell Brand

Russell Brand a fost pus sub acuzare pentru viol de...

Citeste mai mult»

Cum alegem cea mai potrivita paine?

De în Fii o Gastro Diva 29 sep 2008

Exista acum intr-adevar nenumarate sortimente de paine, incepand de la paine alba simpla (franzela, franzeluta, bagheta) sau paine toast, feliata potrivit pentru a fi prajita, paine intermediara sau paine neagra, in plus paine dietetica, fara sare, apoi diferite specialitati precum graham sau paine cu adaos de boabe de cereale sau de floarea soarelui.

Dintre acestea, fiecare poate alege ceea ce-i place, dupa gust si preferinta. Important insa este ca painea, indiferent de sortiment, sa fie bine coapta, adica sa fie consistenta, nu pufoasa si cleioasa. Cel mai bun test este sa luati o bucata mica de paine si sa o striviti intre degete, daca face firimituri, este bine coapta, daca se face ca plastilina, este umeda, necoapta, iar pastrata de pe o zi pe alta, este cel mai posibil sa devina acra sau sa faca mucegai.

Cea mai buna paine este cea care este deja rece si bine uscata, nu painea calda, aceasta este greu digerabila, chiar daca multa lume are impresia ca este cea mai gustoasa. Painea de casa, facuta la tara, nu se consuma niciodata in ziua in care era coapta, ci totdeauna a doua zi, dupa ce era tinuta intr-un loc racoros si bine aerisit.

In ceea ce priveste valoarea nutritionala a painii, desigur cea mai sanatoasa este painea facuta din grau integral, adica paine graham sau paine neagra. Traditional acestea trebuie facute din faina obtinuta din boabe de grau si/ sau secara nedecorticate, acestea contin cele mai multe vitamine, minerale si fibre alimentare, deosebit de valoroase.

Dar culoarea painii nu este o garantie ca este chiar facuta din faina integrala, adesea culoarea mai inchisa se obtine prin adaos de melasa de sfecla sau caramel, painea fiind facuta de fapt tot din faina alba. Sortimentele de paine trebuie deci incercate si citite etichetele, pentru a gasi un sortiment cat mai bun si sanatos.

Diferenta este adesea si de pret. Painea facuta din faina integrala si printr-o dospire naturala (deci fara prea multe substante chimice, precum afanatori, coloranti etc.) este evident mult mai scumpa, dar merita pretul, fiindca este atat de consistenta incat se consuma mult mai putina paine, fiind foarte satioasa.

Pentru a satisface toate gusturile, eu de obicei pun pe masa un cos sau o farfurie cu un asortiment de paine, alba si neagra, astfel ca fiecare sa poata alege ce doreste si ce-i place.

Mama mea pastra painea intr-un cos special, acesta era captusit cu o folie de plastic si acoperit cu un capac. Se poate pastra si intr-o cutie speciala de paine sau pur si simplu intr-o punga de plastic, cu conditia sa fie rece si uscata, altfel se produce mucegai.

in restaurantul meu, eu coc personal painea, atat din faina alba cat si neagra, o las sa se raceasca bine, apoi o pastrez in recipiente de plastic cateva zile fara probleme. Pentru fondue de branza chiar servim paine veche de 1-2 zile, bine uscata, taiata in cubulete potrivite, acest preparat fiind specialitatea casei.

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

ana (01.10.2008, 21:41)
ma bucur ca va ganditi la sanatatea semenilor insa nu ai scris nimic din ce stiam ,adica vroiam sa citesc mai mult
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Fii o Gastro Diva
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
25 apr