Alegerea iluminatului corect poate crea sau distruge efectul unei bucatarii. Atat la capitolul functionalitate, cat si la cel referitor la decor, trebuie sa incorporezi mai multe tipuri de iluminat in bucataria ta, cum ar fi luminile care pun accentul pe anumite zone, luminile ambientale, luminile utile pentru diverse activitati si luminile decorative.
Te simti deja coplesita de toate aceste notiuni? Mai jos vei regasi sfaturi si recomandari de la specialistii americani, trucuri care te vor ajuta sa gasesti corpuri de iluminat cu o dubla utilizare: 1) pentru a crea atmosfera corespunzatoare unei bucatarii si 2) pentru a crea o stare de spirit ideala pentru mesele in familie.
O bucatarie bine luminata reprezinta combinatia perfecta intre luminile pentru diverse activitati (care iti permite sa tai si sa feliezi in conditii prielnice) si lumina ambientala si cea care pune accent de diverse zone, pentru ca incaperea respectiva sa iti dea senzatia de confort si sa aiba o atmosfera placuta.
4 trucuri in bucatarie care te ajuta sa slabesti
Daca bucataria ta este slab iluminata sau pune accentul pe un singur tip de lumina, atunci cu siguranta ai simtit ca parca gatesti in intuneric. Secretul este, spun specialistii, sa gasesti combinatia perfecta.
Luminile pentru diverse activitati
Iluminatul de activitate, in limbajul de specialitate, este cea mai importanta componeneta, deoarece el este lumina stralucitoare care iti permite sa vezi in timp ce gatesti sau citesti retetele preparatelor. Acest tip de iluminat trebuie sa fie in functiune ori de cate ori pregatesti mancare.
Designerii de interior spun ca o lumina stralucitoare amplasata deasupra chiuvetei din bucatarie, care sa fie actionata de propriul intrerupator, este o idee buna. Lumina alba, care este cea mai stralucitoare, este si cea mai buna pentru bucatarie. In plus, ar trebui sa iei in considerare ideea de a instala lumini deasupra mesei din bucatarie sau deasupra dulapurilor, precum si in debara sau camara.
Luminile ambientale
Iluminatul ambiental creeaza acea atmosfera confortabila si primitoare a unei bucatarii si se gaseste deasupra mesei din centrul bucatariei sau in apropierea blatului de bucatarie. Pana la urma, nimanui nu-i place sa se bucure de o masa copioasa in timp ce sta sub niste lumini stralucitoare. Iar in zilele noastre, luminile ambientale sunt chiar mai importante. Poti sa ai in bucatarie lumini ambientale prin simpla instalare a unui intrerupator care iti permite sa reduci intensitatea luminilor. Alte exemple de iluminat ambiental: aplicele de pe perete, corpurile de iluminat suspendate in tavan, corpurile montate in plafon.
Luminile care pun accentul de diverse zone
Iluminatul care accentueaza duce la un alt nivel aspectul si atmosfera bucatariei tale si ii confera acel aspect personalizat sau aspect ca de designer. Corpurile de iluminat incastrate sau neoanele ori corpurile de iluminat pe lungime pot atrage atentia asupra artei sau efectelor de pe tavan. In plus poti folosi corpuri de iluminat cu LED-uri, care la randul lor atrag atentia asupra look-ului bucatariei.
Luminile decorative
Instalatiile de iluminat decorativ includ un candelabru frumos, o aplica de perete rustica sau un corp de iluminat excentric, agatat de tavan - toate acestea scot in evidenta caracterul bucatariei tale. Luminile ambientale sunt modalitatea perfecta de a stabili tema bucatariei tale, de la modern, la rustic sau retro. Sursa.
Citeste si: Dezinfectantul natural care se afla ACUM in bucataria ta
Copilul tau, viitor Master Chef - Cum il atragi in bucatarie