Pardoseala potrivită pentru casa ta trebuie să fie în deplină armonie cu restul elementelor şi să fie destul de uşor de combinat cu orice tip de mobilier. Dacă eşti în căutare pardoselii potrivite, nu îţi face probleme, am pregătit un ghid care te va ajuta să te concentrezi pe aspectele cele mai importante.
Gândeşte-te cum vei folosi spaţiul
Funcţionalitatea este indispensabilă atunci când vine vorba de pardoseală. Până la urmă, în orice încăpere există cel puţin un element care atinge solul, motiv pentru care trebui să ai mare grijă atunci când optezi pentru gresie, parchet, marmură sau granit.
Fiecare cameră are nevoile sale. O bucătărie necesită o suprafaţă rezistentă, care se curăţă uşor şi rezistă la trafic intens. Ar fi indicat să te concentrezi pentru materiale fine şi călduroase mai degrabă pentru dormitor.
Ai în vedere stilul personal
Desigur, va trebui în cele din urmă să alegi materialul pe care îl iubeşti. Primul pas, ca în orice proiect de design, este să inspiri din cataloage de profil, de pe internet sau de la experţi şi să decizi în cele din urmă cum ar trebui să arate designul de interior preferat.
Pont: Pardoseala nu este un element pe care trebui să îl alegi în funcţie de tendinţe. Pentru că presupune multă migală, mizerie şi costuri nu tocmai mici, este bine să optezi pentru materiale neutre care să asigure un aspect plăcut de lungă durată. Asigură-te că alegi un matrial care se potriveşte cu mai multe culori şi forme, pentru a nu avea mari bătăi de cap atunci când vrei să redecorezi casa într-un termen scurt.
Fii realistă cu privire la durabilitate
Dacă un tablou DIY îţi ocupă o zi pentru a-l crea, gândeşte-te că schimbatul pardoselii presupune mult mai mult timp. Dar asta nu e tot, cel mai probabil nu vei putea să faci din aplicarea pardoselii un proiect DIY şi vei fi nevoită să apelezi la specialişti.
Dacă ai o familie numeroasă şi copii mici, poate ar fi mai bine să mai aştepţi o vreme până când să investeşti în pardoseli foarte scumpe şi durabile. Decât să investeşti în parchet din lemn masiv, care este foarte scump, şi în 3 - 4 ani să fii nevoită să îl arunci, mai degrabă te pregăteşti pentru astfel de modificări cu pierderi financiare mult mai mici. Optează pentru parchet mai ieftin, chiar dacă este mult mai fragil, pentru că la un moment dat tot vei fi nevoită să îl schimbi.
Stabileşte un buget şi ţine-te de el
Preţurile pentru pardoseli diferă în funcţie de material. Spre exemplu, dacă vrei să schimbi parchetul într-o încăpere de 10 metri pătraţi, pentru parchet laminat sau gresie trebuie să pregăteşti un buget de 700 - 800 de lei, în vreme ce pentru parchet din lemn masiv trebuie să ai cel puţin 2500 - 3000 de lei, la fel ca pentru marmură sau granit.
Din fericire, există o mulţime de opţiuni pe care le ai la dispoziţie, iar varianta cu parchetul laminat este întotdeauna cea mai la îndemână. Nu uita! Trebuie să ai în vedere şi costurile de transport şi montare, aşa că bugetul ar trebui suplinit şi pentru asta.
Când te uiţi la varietatea de pardoseli de pe piaţă este uşor să te simţi copleşită. Sperăm că ţi-a fost de folos ghidul nostru şi aşteptăm sugestii şi completări la secţiunea de comentarii.