Primul gand, primul pas…
Nu am fost pana acum 3 ani o persoana grasa, dar m-am ingrasat foarte mult – 30 kg in 3 ani - de cand am inceput lucrul la birou, deci o viata sedentara. Tot asa este insa si acum ritmul meu de viata. De ce m-am ingrasat? Viata sedentara si mesele erau in mare parte seara, cantitati mari si nesanatoase.
M-am hotarat sa incep o dieta pentru ca nu ma simtem bine deloc in pielea mea: in afara de faptul ca incepusem sa am complexe mari din cauza asta, aveam dureri de spate, de picioare, greutate in respiratie si in deplasare. Probleme de sanatate care apar odata cu straturile de grasime. Plus, ma gandeam ca o sa vreau sa am un copil, si asa te ingrasi in timpul sarcinii, dar daca ai porni de la 80 kg., cum ar fi?
Asa ca mi-am luat inima in dinti si am inceput, prima data prin documentare, la prieteni si pe net.
Nutritionist – da sau ba?
Am discutat cu o persoana care se poate numi nutritionist – o prietena, dar nu pentru prescrierea unui regim personalizat, ci pentru a-mi explica procesul de slabire, cum reactioneaza corpul, ce e bine sa faci si ce nu, de ce sa faci asa si nu altfel. Sunt o persoana care are nevoie sa inteleaga procesul, sa-i fie explicat logic ca sa pot urma pasii, nu sunt genul care sa urmeze orbeste un regim doar pentru ca mi se garanteaza efectul; trebuie sa stiu de ce asa, cum reactioneaza corpul, cum interpreteaza el totul.
Concluzia: oricine isi poate face propriul regim, sunt atatea informatii pe net, pe care ti le spune un nutritionist, incat nu mai este nevoie sa dai banii aia ca sa-ti faca el un regim personalizat.
De fapt ce face un nutritionist: are o lista cu alimente recomandate in curele de slabire din care ti le selecteaza pe cele pe care le consumi tu cu placere. Ti le combina cum trebuie (adica nu se amesteca proteine + zaharuri; proteine + lipide; fainoase + zaharuri – informatii pe care le gasesti din plin pe net) si gata regimul.
Ce trebuie retinut :
- vei da jos repede ultimile kilograme puse - exemplul meu: in 2 luni si jumatate am dat jos 10 kg – ultimile 10 kg puse pe mine in ultimul an. Deci, daca ati pus kilograme pe voi de curand (asta insemnand in ultimii ani) veti vedea efectele regimului foarte repede. Asta deoarece corpul are nevoie de ceva mai mult timp pentru a memora kilogramele actuale, daca nu a avut timp sa le memoreze; veti putea scapa de ele rapid prin schimbarea relativ mica a regimului alimentar. Daca insa aveti kilograme acumultate de mult timp (peste 5 ani) atunci va trebui sa va inarmati cu multa rabdare si vointa – tot procesul va fi ceva mai dificil si va fi nevoie de mai mult efort din partea voastra.
- la inceputul regimului eu nu as recomanda o schimbare drastica a modului de alimentatie. De ce: pentru ca daca va va fi foarte greu inca de la inceput, veti renunta repede. Deci mai bine incepeti prin schimbari mici ale regimului pentru a va putea obisnui si dupa aceea treceti la alte schimbari mai drastice. Greu va fi oricum, nu va mint, nu este simplu, dar este realizabil. Mie mi s-a spus asa si am verificat pe pielea mea: corpul are nevoie de aproximativ 3 luni pentru a se obisnui cu un regim alimentar. Deci aveti rabdare 3 luni, strangeti din dinti la orice tentatie, si dupa nici nu veti mai avea nevoia sa va abtineti pentru ca nu veti mai simti tentatia. Pe mine asta m-a motivat, cand stiu ca o sa se termine cu chinul intr-un timp anume, cand stiu ca peste 3 luni nu o sa-mi mai fie asa de greu, ma motivez singura si-mi zic, hai ca pot rezista atata si dupa, nu o sa mai am problema asta.
Meniu ante-dieta:
Dimineata – cafea cu mult zahar si atat;
Pranz – ori produse de patiserie (placinte, saratele, covrigi, foieteje); ori rontaieli (gen chipsuri); ori dulciuri; ori continuam cu cafeaua de dimineata;
Cina – prajeli, mancare gatita (evident cu carne prajita), pizza – si toate in cantitati mari – normal dupa ce toata ziua nu prea mancam nimic;
Gustarea din pat – dupa masa de seara nu era deajuns, pe la ora 10 seara incepeau poftele: de dulciuri, de rontaieli si nu ma abtineam de la nimic.
Pregatirea psihologica pentru dieta:
Cand m-am apucat de cura mi s-a explicat asa:
- nu lasa masa pricipala pe cea de seara, vei manca mult, din toate si nici nu te vei putea abtine;
- daca vei manca la fiecare masa cate ceva din ce mancai seara vei vedea ca nu vei mai manca atat seara si nici nu vei mai avea poftele alea.
Cum si-a schimbat regimul in prima faza:
- am renuntat la ce nu mi-a fost chiar asa greu: la paine – eu pot manca fara paine deloc dar pentru cei care nu pot evident se recomanda painea integrala dar se micsoreaza cantitatile (la orice se micsoreaza cantitatile !); la prajeli; la mezeluri – oricum nu ma omoram cu ele; la carne - mie nu mi-a fost greu sa renunt la carne, mai mananc carne dar doar la gratar si cam odata sau de 2 ori pe saptamana; la dulciuri, rontaieli, sucuri – aici a fost cam greu, mai ales sa renunt la gustrarile noaptea in pat, in fata televizorului – dar o data pe saptamana faceam exceptie; dar le mancam in loc de masa de dimineata sau cel mult in loc de masa de la pranz. Important, in loc de masa respectiva, adica daca mancam din aceasta categorie (dulciuri, rontaieli) nu mai mancam nimic la acea masa!
Meniul propriu-zis al dietei:
Dimineata :
- pe stomacul gol – 2 pahare de apa - curata intestinele si ajuta la detoxifierea organismului;
- mananc obligatoriu doar dupa 30 min dupa ce beau apa – sa aiba timp organismul sa se curete inainte sa-i dau eu alta treaba (intre timp oricum iti ocupi timpul cu spalatul, imbracatul pentru serviciu)
- mancarea : branza ori casacaval cu rosii, salate de oricare; sau un ou fiert cu branza; sau fructe; sau iaurt; sau salata de vinete, beof, orientala (chiar cu maioneza) – toate fara paine; si cum dimineata oricum nu am pofta de mancare nici cantitatile nu sunt mari;
- cafea – cu zaharina
Pranz :
- imi luam de acasa la serviciu in casoleta ce gatisem: ori mancare (dar facuta la cuptor, nu cu prajeala); ori salate, ori daca nu aveam gatit imi puneam la pachet ce am enumerat mai sus la micul dejun; toata ziua am langa mine sticla cu apa din care tot beau;
Seara:
- mi-am impus sa mananc pana la o anumita ora seara – pentru mine pana la ora 20:00 pentru ca eu ma culc dupa ora 24:00. Asta pentru ca trebuie sa mananci cu cel putin 3-4 ore inainte sa te culci, ca sa aiba timp organismul sa digere si mai ales pentru ca dupa 4 ore incepe iar sa-ti fie foame, deci degeaba manaci la ora 18:00 daca la ora 22:00 iar manaci ca ti se face foame. Asa daca stii ca te culci tarziu iti faci programul de masa cu 4 ore inainte de somn;
- seara eu mancam salate, de toate felurile, am strans de pe net sute de pagini numai cu retete de salate, le-am incercat pe cele care mi se pareau mai gustoase, unele mi-au placut, altele nu, dar am tot variat pe acest sector: salate. Daca nu aveam chef sa fac salata mancam tot ca la micul dejun, sau iaurt cu pufuleti, sau fructe.
- daca mi se mai facea foame pana ma culcam, beam 2 pahare de apa, fortat, ceea ce-mi taia din pofta, sau daca nu reuseam as,a mai mancam un fruct si mai beam apa.
Mihaela a reusit o performanta de a slabi 10 kilograme in 2 luni cu o dieta perfect adaptata ei, de ea si cu ajutoare de nadejde: internetul, specialistii de pe site-uri de specialitate, reviste, prietene nutritioniste. Totul singurica si cum a vrut ea. Dupa doua luni insa, ea a constatat ca, in ciuda faptului ca nu ii mai era greu sa evite tentatiile, nici macar pofte nu mai avea prea multe, dieta ei stagna in kilogramele date jos si s-a reorientat catre regimul disociat, pe care il tine si acum, slabind mai putin ca numar de kilograme in perioade de timp relativ mari, dar este si normal ca procesul de ardere al grasimii sa nu mai fie atat de accelerat ca la inceput:
Confruntarea cu “raul” de inceput – primii pasi, primele greutati de invins
Asa cum am zis mai sus, este greu la inceput, dar daca stii ca asta va trece iti va fi mai usor, stii ca este o perioada mai dificila, dar dupa, lucrurile ti se vor parea normale.
Iar despre rezultate, ce pot sa zic, te simti foarte bine cand vezi ca tot din jurul tau observa si admira schimbarea, asta mai mult decat orice, iti da impulsul sa continui. Te simti bine cand vezi ca iti vin hainele cu 2 numere mai mici sau iti permiti iar sa porti fuste, sau intri iar in perechea de pantaloni de acum 3 ani.
Inceputul a fost cel mai greu, dar am zis, cum am trecut eu peste el, pentru mine faptul ca stiu cand si ca se va termina cu chinul dupa o perioada este indeajuns pentru a ma motiva sa continui. Si mai ales ca se vad rezultatele, si asta te motiveaza sa continui. M-am mai speriat in luna in care nu am mai slabit nici un kilogram. Si mai ales cand am citit ca se obisnuieste organismul cu regimul, ma gandeam , pai si acum ce sa mai fac, ca deja am renuntat la multe, la ce sa mai renunt mai mult de atat? Dupa care am avut rabdarea sa ma informez si sa gasesc explicatia si solutia care a dat rezultate si pe care sa o pot urma.
Ce trucuri ati aplicat pe toata perioada cat ati tinut dieta?
Da, o intrebare foarte buna, mai ales pentru pofticiosi ca mine.
- Eu sunt fumatoare, pentru mine tigara imi taie pofta de mancare, deci seara, caci atunci aveam cele mai mari pofte, fumam o tigara si beam un pahar cu apa si ma calmam.
- nu recomand insa trucul acesta pentru ca nu este sanatos, dar recomand insa 2 pahare cu apa, cand stomacul este plin, chiar si cu apa treci mai usor peste pofta de moment. Daca insa nu reusiti nici asa: luati o cantitate mica din ceea ce poftiti atat, si cele 2 pahare de apa. Insa nu abuzati de asta, caci orice scapare de genul acesta va incetini ritmul de slabire, iar daca se abuzeaza de asta se va opri complet procesul de slabire sau mai grav…va veti ingrasa iar.
Obiective si realizari
Am avut 80 kg, mi-am propus sa ajung iar la 50 kg, dar probabil ca am sa ma opresc pe la 55 kg. Totusi, nu mai am 25 de ani, ca atunci cand aveam 50 kg. Acum am 66 kg, deci in 5 luni am reusit sa slabesc 14 kg, dar sanatos si eficient.
Cum a ocolit tentatiile
La serviciu nu mancam impreuna cu colegii, preferam sa-mi iau pauza de masa la o alta ora, mai existau si exceptii, dar rare si atunci imi mai comandam si eu ceva cu ei, insa ceva permis in cura de slabire.
La restaurant insa nu prea merg, iar in concediu tot asa, imi comandam ce este permis in cura de slabire.
O dieta inceputa – o viata total schimbata
Viata mi s-a schimbat in bine, normal. Cand reusesti ceea ce-ti doresti nu poate fi decat bine. Aprecierile celor din jur, mai ales ale persoanei iubite sunt foarte importante si te fac sa te simti foarte bine. Chiar daca nu am ajuns la greutate pe care o aveam tot ma simt bine si increzatoare in mine. Si toate astea imi dau forta sa continui si sa imi fac planul deja pentru un regim alimentar pentru toata viata!
Punct. Si de la capat?
Cand am sa ajung la greutatea dorita, voi tine cont de ceea ce am invatat pana acum. Trebuie sa-mi construiesc un stil de viata sanatos pe care sa-l urmez toata viata. Nu va avea aceleasi restrictii ca in perioada de cura dar nici nu ma pot intoarce la vechiul meu stil de viata pentru ca evient rezultatele vor fi aceleasi.
Insa imi va fi mult mai usor pentru ca deja sunt obisnuita sa am un stil de alimentatie sanatos. Stiu ca voi putea consuma orice dar in limitele bunului simt. Atat timp cat nu voi face excese totul va fi bine.
Nu rata articolul saptamanii!
Tu te simti bine in zodia ta? Ce zodie crezi ca ti s-ar fi potrivit cel mai bine, daca ai fi avut de ales? Fa ordine in horoscop! Provocare: Daca ai fi putut fi alta zodie, ai fi ales sa fii... Provocare: Daca ai fi putut fi alta zodie, ai fi ales sa fii...