Greutatea: un "melanj" continuu!
Sa o cunoastem pe M.A.: "Sunt o persoana foarte activa, am o munca solicitanta care imi consuma o mare parte din energie, dar si o familie minunata care ma sustine in tot ceea ce fac. Acum sapte ani am ramas insarcinata, la vremea respectiva aveam 57kg, dar incet pe parcursul sarcinii am inceput sa pun kilograme, ajungand in final sa cantaresc 98 kg".
Asa incepe povestea unei femei care a trecut printr-o etapa minunata din viata ei, si anume nasterea unui copil: "este adevarat, dupa nastere am ajuns la 80kg. Pentru mine atunci nu era o problema mare tinand cont de faptul ca alaptam si toata lumea imi spunea ca trebuie sa mananc". Dupa 6 luni de alaptare, eroina noastra a aflat urcandu-se pe cantar ca are cu 4 kg in plus. Motivul a fost simplu: ascultase sfaturile tuturor persoanelor „binevoitoare" care o indrumau sa manance cat mai mult pentru ca are nevoie de lapte pentru bebelus. Astfel, a ajuns sa scape situatia de sub control: incepuse sa manance peste masura, aproape orice, nimic nu ii displacea si avea o adevarata predilectie catre preparatele nesanatoase: grasimi, prajeli, dulciuri, produse de patiserie, etc. Nu era, dar devenise intre timp o adevarata gurmanda.
In cinci luni ajunsese la fabuloasa greutate de 94 de kilograme, aproape ca atunci cand era gravida in ultima luna. Sanatatea ei a inceput sa "strige" dupa ajutor, pentru a putea face fata kilogramelor care nu incetau sa se depuna: oboseala nejustificata, inepaturi ale inimii sau dureri ale spatelui sunt doar cateva dintre "efectele" supraponderalitatii, care se instalase cu "lejeritate" in timp. Nici psihicul ei nu a rezistat in fata acestui "val" de greutate, iar faptul ca nimic din garderoba nu i se mai potrivea si ca nu reusea sa gaseasca haine pe marimea ei a determinat instalarea depresiei si resemnarea, nereusind sa se mobilizeze pentru a face ceva in acest sens: "totusi nu ma gandeam sa fac ceva pentru a rezolva problema, tot timpul imi spuneam ca nu am timp, ca nu pot, ca e greu." Solutii…dupa ureche
Fara a se mobiliza sa gaseasca solutia ideala sau rezolvarea cea ma potrivita si adecvata organismului ei, ea a apelat intamplator la un produs comercial "destinat" pierderii kilogramelor, iar in final dezamagirea a fost foarte mare. Cum? "Cumparand" exemplul unui client care i-a trecut pragul la munca. Acesta reusise sa slabeasca cu anumite produse din comert, asa ca propunerea catre ea nu a intarziat sa apara. Fara sa stea pe ganduri, si mai ales ca necesita minimum de efort (practic nu trebuia sa faca nimic pentru asta), M.A a acceptat ideea si a si pus-o foarte rapid in practica, crezand ca asta este "salvarea" ei.
A testat rapid respectivele produse, iar rezultatul a fost uimitor: 5 kilograme in doua saptamani. O adevarata realizare si un "bonus" pentru psihicul ei aproape daramat. Nu s-a bucurat foarte mult timp de "reusita" ca problemele de sanatate au si inceput sa iasa la suprafata: stari de voma, dureri abdominale, arsuri la stomac, etc. A incetat sa mai foloseasca respectivele pastile, si, dupa cum era de asteptat, dupa un timp scurt, kilogramele erau la loc.
Fuga la nutritionist
Patita deja, M.A. a refuzat sa mai acorde orice sansa vreunui produs pentru slabit sau vreunei metode care sa o scape de kilogramele in plus. Din experienta unei cliente care a ajuns pe la ea, a preluat o informatie pretioasa: si anume ca vizita la nutritionist o poate ajuta in aceasta problema, ba mai mult chiar, o poate determina sa adopte un stil de viata sanatos. Nu prea a acordat credit foarte mare acestei "idei", dar dupa ce a procesat informatia s-a hotarat sa faca si acest pas: "la inceput am fost un pic sceptica, dar in momentul in care am vazut-o pe doamna doctor(Lygia Alexandrescu) am simtit ca voi reusi".
Feed-back-ul din cabinetul nutritionistului a fost unul decisiv in demersul ei, cu o incarcatura puternica. A acordat „increderea" necesara nutritionistului de la prima consultatie. Parca a simtit ca aceasta era raza de speranta pe care nu credea ca o va mai descoperi vreodata, si ca de aici incolo toate vor merge asa cum nu iesisera pana atunci.
Si asa a fost! Simturile nu au inselat-o. A discutat cu nutritionistul, i s-au facut investigatii medicale si in functie de preferintele ei alimentare au reusit impreuna sa construiasca un meniu adecvat pentru a scapa de kilogramele in plus. Dieta a constat in 5 mese pe zi, cu 3 mese principale si 2 gustari, ceea ce era un atu, avand in vedere faptul ca in acest mod nu aveai cum sa te mai gandesti ca iti este foame. In concluzie, o astfel de dieta are mese fixe (programate, nu mai trebuie sa stai sa te gandesti ce anume sa mananci), mancare suficienta la o masa si in functie de "placerile" culinare pe care le avea, totul personalizat. Si asa a fost! Simturile nu au inselat-o. A discutat cu nutritionistul, i s-au facut investigatii medicale si in functie de preferintele ei alimentare au reusit impreuna sa construiasca un meniu adecvat pentru a scapa de kilogramele in plus. Dieta a constat in 5 mese pe zi, cu 3 mese principale si 2 gustari, ceea ce era un atu, avand in vedere faptul ca in acest mod nu aveai cum sa te mai gandesti ca iti este foame. In concluzie, o astfel de dieta are mese fixe (programate, nu mai trebuie sa stai sa te gandesti ce anume sa mananci), mancare suficienta la o masa si in functie de "placerile" culinare pe care le avea, totul personalizat.
O zi din dieta ei arata astfel:
Mic-dejun (08:00-09:00): sunca de pui sau vita, cas sau mozarela, o rosie, un castravete, cafea sau ceai cu zahar, paine de secara.
Gustare (ora 10:00): continea fructe (de sezon sau o banana).
Pranz (13:00): pui sau peste sau vita, o salata cu ulei de masline, lamaie si un pic de sare (aceasta din urma in cantitate minima) si paine de secara.
Gustare (16:00): fructe, de data asta fara fructe foarte dulci cum ar fi banana.
Cina (18:30): un iaurt, pui , vita, peste sau supa de legume si un ceai.
Sprijin neconditionat
Un impuls foarte puternic pe care l-a primit inainte de a incepe dieta a fost din partea fiului sau, acesta reusind sa atinga in psihicul ei un punct nevralgic si sensibil. El a fost slabiciunea ei dintotdeaua, iar vorbele de incurajare si sustinerea care veneau de la propriul ei copil au fost mai mult decat suficiente pentru a incepe regimul si a face fata acestui proces indelungat.
Nici sotul ei nu s-a lasat mai prejos, desi niciodata nu i-a reprosat „greutatea", nici el nu s-a aratat indiferent si a sustinut-o in tot demersul. Sustinerea a fost una „light", ca sa spun asa, subtila, dar sigura, pentru a nu o jigni vreodata cu ceva: „in tot acest timp ai nevoie mare de sustinere, de o vointa de fier si de un pic de curaj. Pentru ca eu am fost sustinuta tot timpul, am reusit destul de usor sa trec peste primele zile care sunt destul de grele mai ales cand iti place sa mananci, cand gatesti. Spun asta pentru ca eu am trecut prin astfel de situatii.' NU tentatiilor!
Nu spune nimeni ca e usor sa faci fata multiplelor bunatati care se perinda zi de zi prin fata ta, mai ales atunci cand esti mama, sotie si trebuie sa si gatesti in casa. Momentele tentante prin care a trecut eroina noastra sunt multiple, dar a reusit sa le faca fata cu brio:
„Chiar in momentul in care am inceput dieta a trebuit sa rupem turta nepoticii mele; am comandat turta, tort, am facut tot felul de preparate culinare pe care inainte le mancam din priviri, si cu toate ca parca toata lumea incerca sa ma convinga sa gust din toate, nu m-am atins de absolut nimic".
Va intrebati cum, nu-i asa? Aici se afla cheia unui astfel de succes, putinta de a face fata factorilor exteriori si tentatiilor care isi fac simtita prezenta zi de zi! Cum o atingem? Ne spune simplu M.A: cu multa ambitie si cu un NU convingator! Daca iti doresti ceva cu ardoare, e imposibil sa nu reusesti; iti vei gasi resursele cu siguranta in interiorul tau. Daca nu reusesti inseamna ca nu iti doresti suficient acel lucru.
„Am inceput anul trecut in octombrie, in cinci luni am slabit 23kg. Dupa cele cinci luni, am neglijat o scurta perioada dieta, dar fara sa exagerez, iar astazi se implineste un an de cand am reluat-o si sunt mandra de mine si de faptul ca in loc sa ma ingras (cum se intampla de fiecare cand tineam un asa zis regim) am mai slabit cateva kilograme. Acum ma simt cu adevarat bine, analizele mi-au iesit impecabil, iar ca si moral niciodata nu a fost mai bine."
In concluzie: un stil de viata „de invidiat", o sanatate de fier, o silueta mult dorita si un moral ridicat! Oare nu merita? Eu zic ca da, si daca din celelalte povesti am invatat ca vointa este cheia succesului, astazi mai invatam un lucru: dorinta, „motorasul" care porneste cu adevarat demersul! Dorinta si vointa fac casa buna impreuna!
3 sfaturi „preambul" la orice dieta:
1. Aveti incredere in voi;
2. Consultati un medic nutritionist, cu siguranta va va ajuta sa slabiti sanatos, fara sa va afecteze sanatatea, cum fac alte diete sau medicamente pentru slabit si fara sa puneti la loc kilogramele pe care va-ti chinuit sa le dati jos
3. Nu trebuie sa spuneti: nu am timp, sau oricum cine ma place, ma place si asa cum sunt (pentru ca astea sunt doar iluziile noastre).
Te regasesti in povestea tinerei noastre domnite? Povesteste-ne si noua din experientele tale pe forum.