Se numeste Irina Oprea, are 22 de ani, 1.63 cm inaltime, actualmente 53-54 kg.si lucreaza, ca multe dintre noi la o companie unde 10 ore pe zi sta la birou, in fata computerului si merge foarte mult cu masina personala: in concluzie, are un stil de viata sedentar, propice acumularii kilogramelor in plus.
Motivatia?! Simpla: „Vreau sa slabesc, vreau sa tin dieta!"
Trecusem de 64 de kg si la inaltimea mea aratam ca un dovlecel. Incepusem sa fac si putin sport, dar chiar si asa am observat ca intrasem intr-o perioada de stagnare, corpului meu nu-i mai erau suficiente 45 de minute de sport pe zi pentru a face fata regimului haotic la care era supus. Nu-mi placea ce vedeam in oglinda si am hotarat ca e cazul sa fac ceva, pentru mine in primul rand.
Atunci am apelat la Cori, am mers la ea si i-am spus "vreau sa slabesc, vreau sa tin dieta!". Ii citeam blogul, mesajele de pe site-ul salii, interviurile de prin diverse reviste sau site-uri, si mi-a placut la ea pasiunea de care da dovada in ceea ce face, dar si faptul ca da un exemplu prin propria ei imagine.
Nu as fi pornit si reusit singura pe acest drum, este unul greu si anevoios, te lupti cu un stil de viata dobandit in ani grei, pe care brusc vrei sa il schimbi aproape total. Ai nevoie de o mana "de fier" care sa te traga de urechi cand te mai abati, ai nevoie de un prieten care sa inteleaga prin ce treci si sa te sprijine atunci cand iti este greu si de un indrumator profesionist, cu experienta, care sa iti dea sfaturi pertinente, care sa te invete sa slabesti frumos, echilibrat, fara sa ajungi sa cazi pe strada infometata sau pui 2 kg in plus la prima prajitura. Toate aceste calitati eu le-am vazut si regasit in Cori.
A testat „programul-bomba” de slabit si anticelulita lansat pe 16 noiembrie la Getfit Gym
Primele rezultate le-am "cantarit" la aproximativ 3 luni de la inceperea dietei. Reusisem sa scap de 2 cm la bust, 10 cm la talie si 6 cm la solduri. In kg cantaream cu aproape 8 kg mai putin.
Dieta pentru ea: Low-Carb
Dieta se numeste "Dieta Low-Carb" si presupune reducerea surselor de carbohidrati, in favoarea celor de grasimi sanatoase, necesare corpului uman pentru o buna functionare. Ideea generala a fost sa imi reeduc organismul astfel incat sa foloseasca drept sursa primara de energie grasimile, prin urmare "depozitele”, si nu carbohidratii din alimentele foarte procesate si lipsite de valoare realmente nutritiva.
Cred ca a fost dieta ideala pentru mine, deoarece aveam un regim alimentar barbar, ma hraneam cu biscuiti si covrigei pe mai toata durata zilei, mancam in oras la fast-food-uri, imi "potoleam" senzatiile de foame cu dulciuri, imi privam in general corpul de surse de grasimi sanatoase si ma consolam cu ideea ca daca am unele zile in care ma indop cu fructe este un obicei "sanatos".
Intr-o zi normala de dieta meniul ei arata cam asa:
09:30 - dupa ce ajung la birou, in timp ce imi verific mailurile, beau o sticla de sana, ne-degresata si mananc eventual si un fruct.
12:00 - 13:00 - de obicei inca nu imi este foame, dar ca sa nu fac pauze foarte mari intre mese mananc ceva usor: ori 2 rosii cu telemea, ori cateva masline, ori 2-3 morcovi.
15:00 - 16:00 - se instaleaza si foamea; de obicei imi place sa vin cu mancarea de acasa, in felul asta stiu ce si cum a fost gatit si ma scutesc si de cautari / comenzi / asteptari indelungi dupa mancarea comandata. Pe la ora asta mananc de obicei o ciorbita, o tocanita de legume cu carne, sau o friptura cu salata ori cu legume gatite la abur cu condimente; in orice caz, in functie de timp incerc sa mananc ceva consistent pentru ca ma mai asteapta cateva ore pana la plecare.
18:00 - mai mananc 1-2 morcovi sau un ardei /castravete, ceva care sa imi mai tina putin de foame pana la cina.
21:00 - 22:00 - se instaleaza iar o foame crunta, mai ales dupa antrenamente, si unul din lucrurile minunate la aceasta dieta este ca poti sa mananci chiar foarte bine seara, fara efecte secundare, daca stii ce sa mananci. In sezon imi place sa mananc salata multa la ora asta, cu de toate (salata verde, rosii, ardei, castraveti, eventual si niste cubulete de telemea nu foarte sarata), in alte zile aleg ceva usurel: peste sau piept de pui la gratar sau la cuptor, cu ciuperci sau legume facute dupa gust, in functie de moment (la cuptor, in tigaie cu niste condimente etc.
Pe langa mese trebuie neaparat sa beau 2 l de apa pe zi. Indiferent ca este apa plata simpla sau amestecata cu fructe (facuta in casa) sau ceai ne-indulcit.
Antrenament Pilates, cardio, si masaj, fara suplimente, momentan!
Am facut in majoritatea timpului antrenamente de Pilates, care au fost un inceput perfect pentru cineva care nu mai facuse sport de foarte mult timp. Ulterior am inceput sa particip si la antrenamente cardio, pentru a-mi spori rezistenta si pentru a-mi modela frumos corpul.
Imi place sa merg la antrenamente dimineata, imi dau un suflu de energie la prima ora, dar ocazional merg si la cele de seara si oricat de obosita as fi reusesc sa ma decontectez si sa ma mai aleg si cu un somn odihnitor dupa.
Masaj am facut in toata aceasta perioada o data pe saptamana, sedinte de 1.20 h de masaj anticelulitic, cat despre suplimente am convenit impreuna cu Cori sa le amanam si sa vedem in prima faza cum raspunde organismul in lipsa acestora.
Urmeaza sa incep sa iau niste suplimente pe baza de colagen pentru a-mi imbunatati aspectul pielii si un complex de vitamine pentru a compensa lipsa acestora din alimentele extra-sezon.
„Primele zile sunt mai grele, dar trec!”
Ca in orice inceput, primele zile sunt mai grele, ma repet si spun ca este o oaresicare lupta pe care o duci cu tine, cu obiceiurile pe care le-ai deprins de-a lungul anilor si pe care acum vrei sa le schimbi. Dar trece, si desi ca orice fiinta umana am avut si momente de slabiciune, o data ce am invatat in linii mari cum trebuie sa decurga o zi normala, sanatoasa din punct de vedere nutritional, lucrurile au inceput sa vina de la sine. Unde la inceput simteam o nevoie aproape permanenta sa rontai, sa mananc foarte mult si din foarte multe, usor usor aceasta a disparut si s-a instalat un obicei cat se poate de natural de a evita junk-food-ul.
„Slabitul nu iti ocupa asa de mult timp pe cat credeam si eu odinioara! Nu este o dieta tiranica si imposibila!”
In mod suprinzator asta a fost una din partile usoare ale dietei, si nu pentru ca as avea eu foarte mult timp liber la dispozitie, ci pentru ca nu iti ocupa atat de mult timp pe cat s-ar crede (si eu am crezut asta candva).
Nu este o dieta tiranica si imposibila, precum cele de la diversi pseudo-nutritionisti sau de prin diverse reviste. Este o dieta chiar usoara, maleabila pot spune, care presupune deprinderea graduala a unor obiceiuri sanatoase, general valabile. Nu trebuie sa stai cu ochii pe ceas sa nu depasesti ora de masa, sau cu cantarul in geanta sa cantaresti fiecare gram. Ai la dispozitie o lista de alimente cu care jonglezi dupa bunul plac si timp, in baza unor reguli simple.
Iar timpul pentru antrenamente si masaj se aloca dupa posibilitatile fiecaruia. Parerea mea este ca cine poate sa dedice jobului 8 - 10 ore din zi, poate sa isi rezerve si 45 de minute - 1 ora pentru sanatatea / aspectul propriu. Inseamna un serial in minus sau o cafea cu prietenii mai putin, si daca faci asta de 3 - 4 ori pe saptamana inseamna un deficit de timp liber de aprox 5.8%, ceea ce nu cred ca este chiar asa o tragedie.
Cum au trecut?
Una dintre perioade a fost cea de la inceput, cand a trebuit sa fac fata tentatiilor si sa nu imi pierd obiectivul, dar am trecut cu bine peste cu ajutorul lui Cori si cu multa, multa vointa.
A doua perioada, si cred ca si mai grea decat prima a fost cea in care a trebuit sa-i fac pe cei din jurul meu sa inteleaga ce si cum e cu dieta, cand a trebuit sa-i explic mamei de ce brusc nu mai mancam mancaruri prajite, matusii de ce nu mai mananc prajiturile ei, prietenului de ce acum am alte obiceiuri alimentare, pe scurt cand a trebuit sa-i fac pe cei din jur sa inteleaga ca am ales un alt stil de viata. Nu a fost chiar usor, parerile au fost multe si impartite, dar am avut parte si de aprecieri si laude cand s-au vazut rezultatele si ca sunt perfect sanatoasa.
Ce trucuri ai aplicat pe toata perioada cat a tinut dieta?
Hihi, asta e secret! :) Si nu pentru ca regulile general valabile ale unei diete sanatoase nu s-ar aplica in linii mari la fel, oricui (de ex: slabire, detoxifiere, tonus etc.), ci pentru ca organismul fiecaruia reactioneaza in alt fel. Unul dintre principalele atuuri ale unei diete este ca te invata sa iti cunosti propriul organism si felul in care acesta reactioneaza in diverse situatii si de aici mai departe sa descoperi tu ce trucuri poti sa aplici in functie de caz ;).
Distanta Obiectiv-Rezultate!
Obiectivul de la inceput, utopic dupa parerea mea, era sa ajung la 53 de kg. Avusesem aceasta greutate candva prin liceu si mi se parea ca era cea ideala. Cu timpul renuntasem la acest target, crezand ca daca merg si la sala in acelasi timp, tonifierea musculaturii isi va spune si ea cuvantul pe cantar. Totusi nu a fost chiar asa, reusind sa ating minunata greutate de 53.3 kg, cu mici oscilatii in functie de perioada lunii.
Ordine si disciplina?!
Vointa este cheia! Cori mi-a spus o data: "este o chestiune de alegere" :). Mananc ceea ce aleg sa mananc, sunt ceea ce aleg sa mananc. Tentatii sunt peste tot, acasa, la serviciu, in oras cu prietenii, tot secretul e in a-ti aminti tot timpul de obiectiv si daca vrei si mici stimulente poti sa-ti propui mici "rasfaturi" ...o fusta scurta, un piercing in buric :))
Cat despre iesitul in oras, la restaurant, intr-un cafe bar cu prietenii, in 99% din cazuri ai de unde alege si ceva sanatos, fie ca este o salata, sau un piept de pui la cuptor in locul cefei de porc cu cartofi prajiti, fie ca este un ceai ori o cafea simpla cu spuma de lapte in locul frappe-ului ...este pur o chestiune de alegere.
Concluzii, insa nu de final:
Am invatat in primul rand sa am grija de mine, oricat de scurt ar fi timpul disponibil sa nu uit sa fac loc si pentru mine. Apoi am descoperit ca intra-devar nu exista "nu pot", exista "nu vreau" si ca atunci cand vrei, orice este posibil. Nu mai speram sa ajung vreodata sa mai imbrac haine pe care le purtam in liceu sau sa ma uit in magazine dupa masura 36 :). Acum am mai multa incredere in mine, imi place sa ma uit in oglinda sa ma studiez, sa observ daca si unde mai am de lucrat, sa port fuste scurte sau pantaloni pana. Parerea pe care o aveam vizavi de mine s-a schimbat total.
Ca un prim si foarte important sfat, le-as spune sa nu se infometeze! Aud foarte des "azi am mancat doar o salata" sau "doar la pranz", "mi-e foame dar nu mai mananc dupa 18:00" si mi se pare total gresit. Este greu de crezut ca poti sa ai 4 - 5 mese pe zi si sa slabesti, dar este posibil, si eu stiu asta :).
Le-as mai indemna sa nu urmeze orice dieta de care au auzit de la x sau y, cu atat mai putin pe cele din reviste, sa mearga sa ceara ajutorul unui profesionist / unei persoane cu experienta, sa aibe rabdare si multa vointa.
Ce faceti in continuare pentru a va mentine in forma?(dupa incheierea procesului sau e un proces continuu prin care v-ati conturat un stil de viata)
Cred ca pot afirma ca mi-am conturat un stil de viata. Unul dintre avantajele acestui program este ca am invatat sa nu mai cheltui bani pe alimente ne-sanatoase. Asa am ajuns sa refuz din start sa cumpar ceva ce contine chimicale / conservanti / E-uri si mai stiu eu cate. Prefer sa imi potolesc micile pofte cu alimente sanatoase si daca nu merge, aleg sa-mi prepar eu singura ceva, fara aditivi, arome sau coloranti.
Tin si voi tine in continuare dieta, pentru ca imi place cum arat si pe deasupra ma simt si foarte bine, iar sport voi continua sa fac ori de cate ori am ocazia, fiind de parere ca este imbinarea perfecta a placutului cu utilul.
Nu rata articolul saptamanii!
Noi am selectat exact pericolele la care sanatatea si silueta ta sunt supuse si te ajutam sa le contracarezi! Zodia ta iti spune ce probleme sa eviti de Sarbatori!