Cu toate ca nu putem influenta prea mult felul in care pielea isi modifica aspectul odata cu varsta, ridurile de expresie sunt usor de prevenit si inversat. Cu ajutorul produselor potrivite si a unui estetician bun, poti zambi, rade si vorbi in continuare, fara teama ca exprimarea acestor sentimente isi va lasa amprenta pe chipul tau.
Muschii fetei sunt diferiti de toti ceilalti muschi prin faptul ca sunt atasati direct de piele, facandu-ne capabili sa avem expresii faciale. Ridurile de expresie apar pur si simplu in urma miscarilor repetitive ale muschilor fetei: zambete, grimase, incruntari etc.
Incruntarile, rasul in hohote si grimasele reflectate pe fata noastra in ani de zile pot face ca pielea sa se sa se rideze. Ca sa nu mai mentionam si ca factori externi, ca fumatul sau folosirea excesiva a paielor atunci cand bem lichide afecteaza musculatura fetei. Iar pe masura ce timpul trece, pielea devine mai putin elastica si ridurile de expresie devin si mai vizibile.
Ridurile de expresie – factori ce contribuie la aparitia lor
Liniile si ridurile de expresie apar in urma zecilor de mii de miscari si expresii faciale, cum ar fi incruntarile sau zambetele. De fiecare data cand punem in miscare un muschi facial, un sant se formeaza sub suprafata pielii. In plus, pe masura ce imbatranim, pielea isi pierde elasticitatea. Aceste santuri se transforma apoi in semne permanente pe fata.
Specialistii au ales nume destul de creative pentru a descrie ridurile de expresie de pe fata: “laba-gastei”, riduri marioneta, linii de “coduri de bare”, liniile “de iepuras”... Printre exemplele de riduri de expresie, clasificate in functie de zona fetei in care apar, se numara:
- santurile nazolabiale (linii de ras sau linii de zambet)
- liniile glabelare (linii de incruntare)
- liniile periorbitale
- ridurile frontale
- liniile “de iepuras” (liniile si ridurile care se formeaza pe podul nasului, pe orizontala, intre ochi)
- ridurile periorale (cunoscute si sub denumirile de linii de fumat sau riduri de “coduri de bare”)
Cu toate ca mostenirea genetica este cea care determina in principal structura si textura pielii, o cauza majora a ridurilor este expunerea la soare, in special la persoanele cu pielea deschisa la culoare. In plus, ridurile de expresie apar si din cauza factorilor poluanti si a fumatului.
Cum poti preveni ridurile de expresie?
Poate ca suna a cliseu, insa cu totii stim ca prevenirea problemelor pielii este aproape intotdeauna mai usoara decat tratarea lor. Pentru a-ti pastra pielea neteda, in primul rand este esential s-o protejezi de razele solare. In plus, te ajuta sa eviti problemele grave de piele, cum ar fi cancerul. Pielea iti va multumi in viitor pentru felul in care o tratezi astazi.
Nu putem face prea multe pentru a preveni aceste riduri de expresie. Poate doar daca decidem sa nu mai afisam nicio expresie. Insa cum acest lucru este imposibil, putem apela la o conduita preventiva pentru a diminua ridurile:
Protejeaza-ti pielea
Petrece cat mai putin timp la soare, in special la ora pranzului, si poarta intotdeauna haine de protectie, precum palarii, bluze cu maneci lungi, dar si ochelari de soare. De asemenea, aplica solutii cu protectie solara pe tot parcursul anului atunci cand te afli in aer liber. Foloseste produse de ingrijire a pielii cu un factor de protectie solara incorporat (SPF) de cel putin 30.
Hidrateaza-ti pielea
Aplica solutii si creme hidratante pentru a mentine apa in piele, pentru ca acestea te vor ajuta sa maschezi liniile si cutele minuscule. Cel mai probabil, ridurile incep sa se diminueze dupa cateva saptamani de aplicare regulata a produsului.
Foloseste produse antirid
Produsele antirid sunt la mare cautare, efectul lor asupra liniilor pielii fiind bine-cunoscute. De exemplu, poti opta pentru fiole antirid La Cabine. Datorita diferitelor proprietati biologice ale fosfolipidelor si afinitatii acestora cu pielea, fiolele antirid La Cabine imbunatatesc biodisponibilitatea ingredientelor active de pe fata si din straturile cele interioare ale epidermei.
Nu fuma
Renuntand la fumat, iti poti imbunatati tonusul si textura pielii si poti preveni ridurile, chiar daca ai fumat ani de zile sau foarte mult.
Mananca sanatos
Potrivit descoperirilor facute de specialisti, anumite vitamine ajuta la protejarea pielii. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe studii cu privire la rolul alimentatiei in aceasta privinta. Chiar si asa, este recomandat sa mananci multe fructe si legume.