Felul in care ne privim corpul si felul in care ne percepem e strans legat -cum altfel!- de copilaria noastra si de felul in care am fost crescuti. Felul in care suntem sau nu laudati, lucrurile care ni se spun atunci cand suntem in crestere ne pot face sa ne simtim ca niste adevarate frumuseti sau pot crea complexe de care e greu sa scapam.
Psihoterapeutul Anda Pacurar ne explica de ce este important ca un copil sa isi poata forma singur propriile pareri despre sine: "Este foarte important ca un copil sa aiba ocazia de a-si descoperi singur imaginea si calitatile fizice. Asta inseamna ca nu trebuie sa exista parti ale corpului lui ascunse sau mascate in mod frecvent (daca cel mic are un defect la mana, de exemplu, trebuie lasat sa-si arate si sa-si foloseasca mana ca si cum n-ar avea nimic)."
Dar unele din cele mai importante alegeri se fac inca de la cele mai mici varste. De foarte micuti copiii (Cred ca iti amintesti si tu care erau rochitele care iti erau cele mai dragi. Eu nu tin minte sa fi fost obligata sa port altceva decat imi doream!) au preferinte foarte clare in privinta imbracamintii.
"Cand e vorba de haine e bine sa-i fie oferite trei variante vestimentare si el sa aleaga, iar pe masura ce creste sa fie incurajat sa-si aleaga hainele care-i sunt cumparate, parintii stabilind doar categoriile: pentru joaca, pentru oras, pentru scoala.", ne sfatuieste psihoterapeutul.
Tot legat de haine, precizeaza Anda Pacurar, e bine sa nu se promoveze "uniforme" de genul: doar fetele poarta roz sau doar baietii poarta albastru. Cu cat va invata sa descopere haine, culori cu atat se va simti mai confortabil, mai obisnuit cu propria persoana sau propriile dimensiuni. Apoi trebuiesc explicate si inlaturate tabuurile de genul: fetele slabe sunt frumoase, baietii inalti sunt curajosi, destepti, capabili. Sa se evite poreclele sau criticile legate de fizic, asemanarile cu adultii de genul: "Draga mea, imi semeni la sani, nu-i vei avea mari niciodata" sau "Ai piciorele strambe ale tatalui tau."
Anda Pacurar spune ca o alta etapa importanta este cea legata de descoperirea propriilor organe sexuale: "Din descoperirea fizicului sau face parte si descoperirea organelor genitale. Cand nu sunt atat de acoperite (cand e inlaturat sau nu se mai foloseste scutecul) devine curios, se atinge simte relaxare, placere -fara ca acest gest sa aiba conotatii sexuale, e ca si cand si-ar face carlionti in par, si-ar suge degetul sau ar tine mainile in zona urechilor sau a nasului. Reactiile negative puternice ale parintilor il pot duce pe copil la convingeri gresite de genul: sunt rau, mi se va intampla ceva rau daca fac asta, iar mai tarziu apar convingerile legate de intimitate: sexul e murdar, nepermis etc"- ne explica Anda Pacurar.
Cat de mult conteaza felul in care arati?
Stii felul in care persoanele cu adevarat frumoase raspandesc in jurul lor o anumita aura si te captiveaza, chiar fara sa vrei? Psihoterapeutul Anda Pacurar ne precizeaza importanta acestui lucru:
"O imagine fizica pozitiva are un efect de halou si asupra persoanei si asupra celor din jur. Mai simplu spus, daca persoana este multumita de cum arata, este constienta de calitatile fizice pe care le are (nu conform standardelor estetice, ci conform proportiilor si efectului creat in prezenta altor oameni) se va simti in general capabila, puternica, fericita. La fel cum si ceilalti din jurul unei persoane frumoase o percep ca fiind si buna, toleranta, descurcareata, de succes, implinita etc".
Cel mai bun sfat dat de specialist este acela de a nu promova etichete legate de fizic si de a nu ne concentra constant pe imperfectiuni. Conteaza foarte mult ca copilul tau sa devina un matur implinit, un matur care se simte sigur pe el si care e multumit cu felul in care arata.