Defineste problema
Nu este suficient sa fii nemultumita pentru ca nu e cuminte sau pentru ca face nazbatii. Trebuie sa identifici clar acele comportamente pe care ai vrea sa le vezi mai rar sau mai des, precum sa nu mai smulga jucariile altor copii sau sa stea cum trebuie la masa, alaturi de familie.
Ajusteaza mediul
Pentru cazul in care vrei sa isi faca temele cu atentie, indeparteaza orice factor care i-ar putea distrage atentie si programeaza pauze regulate, astfel incat sa nu se plictiseasca si sa isi piards concentrarea.
Spune-i clar ce iti doresti
Va coopera mai bine daca ii explici exact cum vrei sa se comporte. De exemplu, scrie sau ilustreaza pe un panou ce program aveti seara, inainte de culcare, moment care are loc obligatoriu la ora 20.00, sa zicem. Incepe cu o baie, spalatul pe dinti, imbracatul in pijamale si eventual o activitate linistita, precum o lectura usoara.
Ofera-i timp pentru a se adapta
Daca este posibil, anunta schimbarile cu 10 minute inainte ca acestea sa se produca si apoi aminteste-i cand mai are doar 2 minute pentru a pune in practica ce i-ai transmis. Astfel, va sti ca urmeaza, spre exemplu, sa stati la masa, si nu va putea protesta ca mai vrea sa se joace putin, intrucat a avut timp sa isi incheie socotelile si sa isi ia la revedere de la prieteni.
Ofera-i posibilitatea de a alege
Practic, nu faci decat sa il lasi sa creada ca el ia dicizia. Spre exemplu, intreaba-l daca vrea sa faca baie inainte sau dupa cina, ori intreaba-l daca stinge el televizorul sau vrea sa il stingi tu.
Conditioneaza
Foloseste expresii de tipul “cand... atunci...”, astfel incat sa existe si o recompensa. Nu repeta foarte des acest procedeu, insa arata-i din cand in cand ca are de castigat daca respecta regulile.
Foloseste propozitii, nu intrebari
Roaga-l ferm sa respecte regulile, in loc sa il intrebi daca vrea, spre exemplu, sa va incepeti sa faceti temele pentru a doua zi.
Spune-i ce sa faca in loc de ce sa nu faca
Este mult mai eficient sa ii indici comportamentul corespunzator, folosind instructiuni clare, in loc sa-l rogi sa inceteze ceea ce face in momentul respectiv. De exemplu, daca sare pe canapea, spune-i sa coboare de acolo pentru ca nu se afla la locul de joaca in loc sa ii spui sa nu mai sara.
Fii calma si respecta-l
Va invata sa te asculte atunci cand ii vorbesti frumos si nu va trebui sa ridici tonul ca sa iti respecte indicatiile.
Fii explicita
Foloseste cuvintele potrivite si ai grija sa ii explici exact ce iti doresti. In loc de “Potoleste-te!”, roaga-l sa coboare tonul si sa nu mai alerge prin casa.
Nu repeta
Spune-i o singura data si asteapta cateva momente, in loc sa repeti instructiunile. Va intelege ca trebuie sa fie atent inca de la primele cuvinte in loc sa presupuna ca oricum ii vei mai spune de 10 ori acelasi lucru.
Alege cu atentie pedepsele
NU...
... ii da atentie. Copilul considera ca orice fel de atentie e mai buna decat deloc. Asta inseamna ca atunci cand reactionezi impulsiv la nazbatiile celui mic, enervandu-te, nu faci decat sa sporesti frecventa aparitiei comportamentului respectiv in timp. In plus, criticile oferite pe fond emotional dauneaza in timp increderii in sine in cazul copilului.
... il pedepsi cu intarziere. Cu cat astepti mai mult pana sa il atentionezi ca are un comportament neplacut, copilul nu va putea face legatura intre pedeapsa si greseala, iar efectul nu va fi cel dorit.
... folosi pedepse exagerate. Daca, spre exemplu, copilul este stangaci atunci cand isi leaga sireturile, iar tu te napustesti asupra lui, ii dai peste maini si le legi tu in locul lui, sub pretextul ca ii arati cum se face, sansele sa se simta timorat si sa se incurce si data viitoare cresc considerabil.
Pedepse eficiente:
Lauda comportamentul corect. Aprecierea din partea parintilor este cel mai eficient factor in modificarea comportamentului copilului.
Ignora-l activ. Este o strategie buna pentru mici nereguli, nu pentru agresiune sau comportament distructiv. Asta inseamna ca atunci cand incepe sa se poarte urat, nu-i mai acorda atentie. Lipseste-l de contact viziual, nu-i vorbi si nu interactiona in niciun fel cu el, pana cand nu revine la un compotament cuviincios. Daca vorbeste urat, asteapta pana cand foloseste tonul corect.
Ofera-i recompense potrivite. Nu este vorba despre mituirea copilului, ci despre un premiu pe care el il castiga atunci cand depune eforturi pentru a respecta regulile. Ofera-i o lista cu lucruri dintre care isi poate alege unul de fiecare data cand se comporta exemplar. Indreapta-te mai degraba catre activitati prefereate decat catre obiecte.
Instituie pauza. Este una dintre cele mai eficiente consecinte, insa si cel dificil de aplicat corect. Explica-i ce inseamna si aplic-o imediat dupa ce s-a purtat urat. Nu stabili o perioada fixa de pauza, ci mai degraba lasa-l in camera lui sau intr-un colt special amenajat pana cand se linisteste, dupa care va reluati activitatea. Astfel va intelege ca atunci cand se poarta frumos, scapa de pedeapsa. Atentie, insa. Daca ai instaurat perioada de pauza in timp ce copilul se incapatana sa nu efectueze o anumita actiune, imediat dupa pedeapsa roaga-l sa duca la bun sfarsit ce ati inceput. Altfel va folosi pauzele ca pe o modalitate eficienta de a se fofila de la ceea ce trebuie sa faca.
Citeste si:
Copiii devin obezi daca au acest obiect in camera
Iti ranesti copilul fara sa vrei - 5 greseli comune ale parintilor
Profesorii copilului tau - Cum te implici fara sa amplifici problemele