Brazii creati de 20 de designeri romani, carora li s-au adaugat cei realizati de copiii de la Mark Twain International School, Scoala Europeana si Salvati Copiii Romania, au fost licitati in cadrul celei de-a zecea editii a Festivalului Brazilor de Craciun, fondurile colectate fiind de 274.490 de euro. Banii vor asigura suportul necesar scolarizarii a copiilor din cele 43 de centre socio-educationale ale Salvati Copiii.
Cea mai mare suma, de 25.000 euro, a fost licitata pentru bradutul creat din imaginatia copiilor de la Organizatia Salvati Copiii Romania, prin generozitatea lui Marius Ivan (10.000 euro) si a companiei Henkel Romania (15.000 euro). Bradul, realizat cu migala din pagini de carti, a fost creat cu gandul la povestile care fac din copilarie un taram magic si va ramane, potrivit traditiei, la Organizatia Salvati Copiii Romania. Cele mai mari sume au fost oferite de compania Henkel Romania (care include si Henkel Ceresit) – 35.500 euro, BCR – 22.000 euro si de omul de afaceri Marius Ivan – 19.000 euro.
Designerii implicati in proiectul Festivalul Brazilor de Craciun 2010 sunt: Wilhelmina Arz, Ioan Nemtoi, Irina Marinescu, Lena Criveanu, Venera Arapu, Stephan Pelger, Oxette, Victoria 46, Mihaela Glavan, Conf. Dr. Univ. Alexandru Ghildus si Mihnea Ghildus, Rita Muresan, Ana Wagner, Kristina Dragomir, Agnes Toma, Cristian Samfira, Iris Serban, Claudia Castrase, Ingrid Vlasov, Lajos Ugron, Andreea Musat, Rhea Costa si Malvina Cervinski, Valentin Vartosu, Scoala Internationala Mark Twain, Scoala Europeana Bucuresti, la care se alatura copiii de la Salvati Copiii.
Designeri pe care ne-am dorit sa-i cunoastem mai mult si am incercat sa facem ca un focus grup dezbatand aceasta tema a festivalului care ofera sanse la viata pentru noua generatie.
De unde ti-a venit inspiratia pentru acest brad de Craciun?
ALEXANDRU GHILDUS: Lucram de la prima editie pentru Organizatia Salvati Copiii, astfel ca, in fiecare an, avem in plan realizarea unei lucrari de arta pentru acest eveniment. Pentru aceasta editie, conceptul are la baza protectia copilului, sugerata prin aripa transparenta, transparenta suportului actiunii de ajutorare oferita de Organizatia Salvati Copiii si generozitatea ofertei creatorilor si a sustinatorilor, demonstrata in fiecare an.
IRINA WAGNER: Anul acesta ne-am dorit sa cream un brad ce poate fi admirat cu usurinta si de catre copii si de cei mari. De aceea, o combinatie intre ceea ce ne reprezinta cel mai bine, globurile din portelan pictat manual si florile albe, ni s-a parut foarte potrivit. Este un copacel de care se poate bucura si un copilas mic si un parinte. Putem sa ne gandim si la melodia aceea " un copac cu flori...."
CRISTIAN SAMFIRA: In multe colturi ale lumii, cel mai mare cadou pentru oameni il reprezinta un lucru, care face diferenta de cele mai multe ori intre viata si moarte - APA. Bucuria apei pentru un copil poate fi cea mai mare, fara a spera vreodata la un cadou adevarat, poate pentru noi banal, pe care nu o sa-l primeasca niciodata. Proiectul Cristian Samfira contureaza un Craciun in care cele cateva picaturi pot aduce un zambet, o lacrima a bucuriei, pot deveni vise si sa ofere speranta ca viata poate sa existe.
IRIS SERBAN: Fiecare Craciun este deosebit cu trairi interioare extrem de pozitive pentru mine, in aceasta perioada cu totii ne apropiem de stari de gratie, de magia iernii, de joaca copiilor prin nameti sau de bradul ce-l impodobim cu mult drag. Sentimentul pe care-l am in fiecare an de sarbatori este acela divin si acele milioane de aripi de Ingeri care se joaca prin mintea mea si-mi incalzesc sufletul.
IRINA MARINESCU: Mi am dorit foarte tare ca gestul meu sa aiba continuitate, sa genereze un alt gest, constient. Mi am dorit sa daruiesc viata bradului meu astfel incat timpul sa nu il poata transforma intr o simpla amintire, ci intr-una pe care ti ai dorit sa o ai.
LENA CRIVEANU: Eu ca si om de creatie, in fiecare an imi este dat sa transform in realitate prin forme, materiale diverse si culori tot ceea ce simt eu sa ofer femeilor pentru garderoba lor din anul respectiv. Ceea ce gandesc si execut eu in decursul unui an este un intreg proces de creatie care desi este generat de mine ajunge sa aiba si un efect invers, adica sa ma influenteze si pe mine. De aceea, orice alte provocari pe parte de creatie, colaterale colectiilor de haine primesc in perioada respectiva elemente derivate din particularitatile lor. Asa s-a intamplat si cu brazii anteriori. Bineinteles ca i-am creat cu gandul la copii, adresandu-ma in acelasi timp celor mari, cei care urmau sa-l primeasca, dar folosind elemente dezvoltate de mine in anul respectiv. Bradul creat pentru Festivalul din 2010 aduce ca si linie stilistica dezvoltarea elementelor de design de interior al boutiq-ului Lena Criveanu deschis anul acesta. Ca si contructie este un brad format din scoici suprapuse care isi deschid la fiecare nivel carcasele sidefate, in care gasim cu surpriza si emotie, perlele, simbolizate de mingi colorate.
INGRID VLASOV: M-am gandit la o seara minunata de Craciun incarcata de emotii, de zapada, de caldura, de armonie, de cadouri, de sperante, de bucurii, de stralucire, de ingeri, de lumina, de bunatate, de povesti...
Victoria 46 & Harper’s Bazaar: 3 X LOVE
Andreea Musat: Bradul reflecta magia sarbatorilor, a anotimpului alb, a sclipirii din ochii copiilor la vederea fulgilor de zapada sau a misteriosului Mos Craciun. Bradul meu incearca sa redea si sa transmita aceea imagine. El este un brad magic, alb, incarcat cu zapada de "matase" si feerie, cu povesti spuse la gura sobei cand eram copii sau poezii pe genunchiul Mosului si sentimente frumoase. Isi propune sa aduca putin din magia si sclipirea iernilor trecute, din poeziile lui Alecsandri… din cele vechi, cu zapada multa si flori de gheata, care te fac sa visezi la casa fumeganda a bunicilor. Uneori, fiecare dintre noi, indiferent de statut social sau de cat de departe ne-a dus destinul de lucrurile marunte si simple, umane, ne intoarcem la valorile si visele din copilarie, chiar daca pentru o zi, sau pentru o iarna…
Daca ar fi sa-i dai un nume pomului creat de tine, care ar fi acela?
ALEXANDRU GHILDUS: Numele s-a conturat odata cu conceptul: “Cadoul meu pentru tine este Speranta”. Cred ca nu mai suporta comentariu.
IRINA WAGNER: Fleur de Lys sau Floare de Crin.
CRISTIAN SAMFIRA: Teardrops se numeste. Sunt lacrimi de bucurie
IRIS SERBAN: Sincer, imi scapase treaba aceasta cu numele, era important ca bradul sa arate impecabil si sa transmita simbolul Craciunului. Impresionant, insa, a fost a doua zi dupa conferinta de presa a evenimentului, cand am citit un articol intr un ziar important, articol care sustinea impresionant organizatia Salvati Copiii si unde se ragaseau si cateva fotografii cu bradutii unor designeri. Mi-a placut pentru ca ei au ales numele bradului meu si anume - Bradul Inger !
IRINA MARINESCU: Birds
Lena Criveanu: "Povesti sidefate"
INGRID VLASOV: Poveste de iarna.
Victoria 46 & Harper’s Bazaar: Christmas Tree
Care este mesajul bradului tau?
ALEXANDRU GHILDUS: Mesajul este acela de incredere in viitor, indiferent de problemele care apar. Intotdeauna Speranta va exista, iar copii reprezinta un subiect sensibil fata de care oamenii sunt si ei sensibili.
IRINA WAGNER: Bradul Ana Wagner se doreste a fi un moment de sinceritate si speranta intr-o lume mai buna, pura si frumoasa. Florile albe (puritate, bine) si obiectele pretioase din portelan (frumos) ne duc cu gandul la aceasta.
CRISTIAN SAMFIRA: Mesajul e ca se poate. Se poate ca lucruri mici sa devina mari, ca dimensiunea si valoarea nu inseamna nimic. Ca suntem orbiti de lucruri scumpe si de renume, si uitam frumusetea si importanta lucrurilor simple si absolut necesare. Si ca uitam sa plangem. Un om care nu plange, nu exista
IRIS SERBAN: Mesajul este unul simplu - sa nu uitam niciodata ca numai impreuna in relatii pozitive putem sa ajutam, sa transmitem fericirea si linistea pe care o dorim cu totii.
IRINA MARINESCU: Mi as dori pentru ei sa aiba forta sa treaca peste tot ce e nedrept, sa-si gaseasca alinarea in lucruri si gesturi mici pentru a putea ajunge cu mult mai departe decat au hotarat altii pentru ei, ca ar putea ajunge.
Lena Criveanu: Bradul meu transmite un mesaj plin de caldura, puritate si voiosie pe care l-am cules chiar din ochii copiilor mei. Perlele ascunse in fiecare scoica sunt sub forma de mingi cu personaje din povesti pentru a ne trimite la universul copilariei. Povestile pentru copii reprezinta prima forma de comunicare solida intre oamenii mari si copii. De la personajele din povesti copiii afla prima data despre cele mai multe insusiri umane, bune sau rele precum harnicia, vitejia, intelepciunea, cochetaria, misterul, vraja dar si viclenia, lenea, inselaciunea, tristetea. In final, aceasta cutie a Pandorei are si Speranta si pe care noi cei mari trebuie sa avem grija sa le-o oferim cu responsabilitate celor pe care i-am adus pe lume. Pe de alta parte, structura solida a bradului din carcasa de scoica, desi cu aspect fragil, inseamna legaturile care trebuie sa se formeze intre noi, cei care formam societatea, legaturi puternice care sa reziste la toate valurile vremurilor si sa protejeze perlele din interior, care daca vreti sunt chiar acesti copii, adica fiecare viata pretioasa in parte si care ne vor reprezenta pe noi mai departe
INGRID VLASOV: Nu toti avem parte de un Craciun fericit, dar nimeni nu ne poate lua bucuria de a visa
Victoria 46 & Harper’s Bazaar: Compasiune. Daruire. Bucurie.
Un mesaj de Craciun pentru acei copii carora le-ai dedicat bradutul.
ALEXANDRU GHILDUS: Sa fie increzatori in propriile capacitati, sa nu abandoneze in fata greutatilor si sa aiba curajul de a afirma si sustine idei, ganduri, propuneri, solutii,...
IRINA WAGNER: Este un mesaj pentru toti copiii, mai ales pentru cei ce au o copilarie grea si cu multe momente nefericite (si nu sunt putini). Le dorim ca ingerii sa fie cu ei mereu si sansele bune ale vietii sa nu-i ocoleasca. Le dorim sa reuseasca sa traiasca o viata frumoasa.
CRISTIAN SAMFIRA: Un mesaj de Craciun pentru acei copii carora le-ai dedicat bradutul. Sa creada in Craciun, pentru ca atunci minunile se intampla.
IRIS SERBAN: Imi doream de foarte mult timp sa particip la un eveniment cu o asemenea amploare caritabila. Cu multe multumiri d nei Gabriela Alexandrescu si anul acesta sunt fericita, ca pot si putem prin construirea unor brazi, alaturi de oameni deosebiti sa ajutam acesti copii.
Dragi copii, indrazniti sa visati si sa va lasati purtati de cele mai curate si frumoase idealuri.
Ele pot deveni realitate !
Suntem alaturi de voi !
Craciun fericit !
IRINA MARINESCU: Mi as dori pentru ei sa aiba forta sa treaca peste tot ce e nedrept, sa si gaseasca alinarea in lucruri si gesturi mici pentru a putea ajunge cu mult mai departe decat au hotarat altii pentru ei, ca ar putea ajunge.
Lena Criveanu: Bradutul este dedicat asa cum am spus nu numai copiilor ci si oamenilor mari, este un dar facut de mine si care imi doresc sa incalzeasca sufletele si viata lor in perioada de sarbatori, alaturi de toti ceilalti braduti uniti anul acesta intr-un Festival prin grija neobosita a familiei "Salvati Copiii". Nu in ultimul rand, bradutul este dedicat si copiilor mei pentru ca daca noi cei mari poate am uitat daca in copilarie am avut diferite nevoi sau lipsuri, prezenta copiilor mei in viata mea imi tine constiinta vie si ma responsabilizeaza la orice pas. Catre acesti copii pentru care toti ne-am unit eforturile sa ii ajutam vreau sa trimit toate gandurile mele bune si ocrotitoare, imi doresc sa fie sanatosi si curajosi si indiferent prin ce experiente mai putin placute trec azi sper sa fie tari,sa razbeasca si sa-si implineasca viata si visurile.
INGRID VLASOV: Mos Craciun exista!
Victoria 46 & Harper’s Bazaar: Simbolul universal al dragostei și cea mai mingaietoare dintre țesaturile iubite de moda sunt alegerile facute de Harper’s BAZAAR Romania și Victoria 46, pentru a le transmite copiilor ca suntem alaturi de ei cu toata grija, afecțiunea și generozitatea de care au nevoie. Sa lasam aceste inimi imbracate in catifea sa ne inspire pentru ca, prin gesturile și acțiunile noastre nobile, sa umplem de bucurie inimile nemangiiate ale copiilor!