Patru din cinci locuitori ai statelor membre UE din Europa Centrala au acces la sistemul bancar, in vreme ce ponderea in Europa de Sud-Est scade la 50%. Acestea sunt rezultatele unui studiu recent al institutului de cercetare de piata GfK, realizat in 13 tari central si est-europene.
- 100% dintre slovenii de peste 15 ani au cel putin o legatura cu o institutie financiara, urmati de slovaci, cehi, croati, ucrainieni si unguri, cu peste 80% si de tari precum Bosnia Herzegovina, Rusia si Serbia, cu mai mult de 70%.
- Romania se situeaza pe penultima pozitie, inaintea Bulgariei, cu 54% penetrare.
Din ce in ce mai putini oameni sunt interesati sa economiseasca
In tarile din Europa Centrala si de Est posibilitatile si dorinta de a economisi au scazut dramatic in 2009. In Bulgaria de exemplu, doar 6 procente au reusit sa puna niste bani deoparte, in vreme ce in Lituania sau Slovacia situatia sta ceva mai bine - 30%, respectiv 35%.
"In general, unde exista bani, acestia sunt mai degraba cheltuiti in loc sa fie economisiti sau investiti. Acesta este in mod evident un rezultat al crizei financiare care a atins in 2009 majoritatea locuitorilor din Europa Centrala si de Est" declara Alexander Zeh, team leader pe cercetare financiara la GfK CEE Group.
Motivatiile pentru economisire
In tarile CEE, produsele de economisire ocupa pozitia a doua in randul serviciilor financiare, dupa conturile bancare, iar motivele pentru care oamenii economisesc nu variaza foarte mult de la o tara la alta, diferentele nefiind insemnate nici chiar intre tarile mature si cele emergente. In ciuda acestei tendinte, in Romania pozitia a doua este detinuta in prezent de credite.
- Prima motivatie, comuna pentru toate statele analizate este "economisirea pentru zile negre" care sa acopere nevoile obisnuite, zilnice, dar si situatiile neprevazute - daca, de exemplu, se strica masina de spalat sau automobilul.
- Al doilea motiv este sprijinirea copiilor (pentru educatie in general, in special facultate), urmate de "rezerve pentru batranete" sau "rezerve pentru mai tarziu", precum si economii pentru vacante. 29% dintre romani au ales primul motiv, 28% pun bani deoparte pentru copii, in vreme ce 25% sunt preocupati de rezervele personale pentru batranete.
Sectorul imobiliar ramane cea mai atractiva investitie
Tot in 2009 a mai aparut o tendinta comuna in statele Europei: oamenii prefera sa se asigure impotriva riscurilor. De aceea, nu este surprinzator ca in cele mai multe tari sunt preferate modalitatile simple si transparente de economisire: cumpararea de proprietati sau depozitele la termen. Sunt inca destui europeni care continua sa isi pastreze banii acasa, in conditiile in care, in majoritatea tarilor, increderea in pietele financiare a scazut foarte mult. Cea mai atractiva oportunitate de investitie pentru romani continua sa fie sectorul imobiliar - cu apartamente si case (25%) si alte proprietati (29%), urmat de depozitele bancare (23%).
Studiul, un proiect GfK Financial Market Data Service care determina comportamentul financiar al populatiei, este realizat in 13 tari europene: Austria, tarile baltice (Estonia, Letonia, Lituania), Bosnia, Bulgaria, Croatia, Polonia, Romania, Rusia, Serbia, Slovacia si Ucraina, iar datele sunt reprezentative pentru populatia in varsta de 15 ani si peste, esantionul fiind de cel putin 1000 de persoane in fiecare tara.