madonna

Madonna, acuzații către Donald Trump după ce a interzis...

Citeste mai mult»
prințesa Beatrice

Prințesa Beatrice a născut o fetiță cu câteva săptămâni...

Citeste mai mult»
sarpe

Ce trebuie să știi despre Anul Șarpelui, noul An...

Citeste mai mult»
Alina Sorescu și Alexandru Ciucu

Alina Sorescu, după ce a divorțat de Alexandru Ciucu după...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Următorul album al cântăreței Lady Gaga, 'Mayhem', va fi...

Citeste mai mult»
Stella McCartney

Stella McCartney răscumpără participaţia deţinută de...

Citeste mai mult»
Chris Brown

Cântăreţul Chris Brown cere 500 de milioane de dolari de...

Citeste mai mult»
Hugh Grant

Hugh Grant cere investigarea tabloidelor britanice ale...

Citeste mai mult»
Paul McCartney

Paul McCartney cere guvernului britanic să „protejeze”...

Citeste mai mult»
flori

De ce ambalajul este la fel de important ca florile?...

Citeste mai mult»
sof

Karla Sofía Gascón, starul din „Emilia Pérez”, devine...

Citeste mai mult»
oscar

Nominalizări Oscar 2025 - Sebastian Stan a fost selectat...

Citeste mai mult»
narcisist

Care sunt semnalele de alarmă care îți arată că...

Citeste mai mult»
sting

Sting amână două concerte din SUA la sfatul medicilor

Citeste mai mult»
Bruce Dickinson

Bruce Dickinson, solistul Iron Maiden, a fost invitat de...

Citeste mai mult»
Ryan Gosling

Ryan Gosling este în discuţii pentru a juca în următorul...

Citeste mai mult»
studio

Care este frecvența ideală pentru bronzarea la solar?

Citeste mai mult»
 Bertrand Blier

Regizorul francez Bertrand Blier, premiat cu Oscar, a...

Citeste mai mult»
omleta

Cum prepari omleta perfectă, în doar trei pași. Rețeta...

Citeste mai mult»
Jennifer Aniston

Antrenamentele care o țin mereu tânără pe Jennifer Aniston

Citeste mai mult»
Minodora

Cum a reușit Minodora să slăbească de la 100 la 60 de...

Citeste mai mult»

Boala pe care riscă să o dezvolte persoanele care consumă...

Citeste mai mult»
Timothée Chalamet

Timothée Chalamet consideră că lumea are nevoie de un nou...

Citeste mai mult»
Brad Pitt

Brad Pitt îşi avertizează fanii după ce o femeie din...

Citeste mai mult»
Bob Dylan

Bob Dylan se alătură TikTok, 'împotriva curentului'

Citeste mai mult»
Regina Sonja

Regina Sonja a fost externată după o operație pe cord

Citeste mai mult»
horoscop

Trei zodii care au noroc în luna februarie. Le va merge...

Citeste mai mult»
celine dion

Celine Dion, mesaj emoționant la 9 ani de când e văduvă....

Citeste mai mult»
Renee Zellweger

Renée Zellweger, despre pauza de şase ani din carieră:...

Citeste mai mult»
kidman

Nicole Kidman nu își dorește ca fiicele ei adolescente să...

Citeste mai mult»
papa francisc

Papa Francisc și-a lansat autobiografia, 'Hope' în peste...

Citeste mai mult»
pep

Pep Guardiola şi soţia sa, Cristina Serra, se despart...

Citeste mai mult»
Brad Pitt

O emisiune TV franceză retrasă după ridiculizarea unei...

Citeste mai mult»
The Weeknd

The Weeknd îşi amână lansarea noului album „în semn de...

Citeste mai mult»
oscar

Dineul nominalizaților la premiile Oscar, anulat din...

Citeste mai mult»
mireasa

O femeie a cerut anularea căsătoriei, după ce nunta falsă...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Lansarea emisiunii culinare a lui Meghan Markle a fost...

Citeste mai mult»
Jude Law

Jude Law îl va interpreta pe Vladimir Putin în „The...

Citeste mai mult»
casa

O familie britanică a cumpărat o casă în Sicilia cu doar...

Citeste mai mult»
mel

Mel Gibson speră să filmeze anul viitor continuarea...

Citeste mai mult»

Cum evaluez ca un restaurant la care merg prima data are mancare gustoasa si proaspata?

De în Fii o Gastro Diva 2 sep 2008

Pot avea surprize neplacute si la restaurantele cu preturi mari...?

Este intotdeauna interesant de a merge si de a cunoaste un nou restaurant fie ca este nou deschis in apropiere, fie ca suntem invitati la un restaurant pe care nu am avut ocazia sa-l cunoastem.

Cred insa ca fiecare prefera sa mearga la acele restaurante pe care le cunoaste bine si are incredere in ele, prin experienta proprie. Dar totusi vrem sa si aflam si daca merita sa ne „imprietenim” sau chiar sa devenim clienti fideli ai unui nou restaurant, mai ales daca pare a fi ceva pe placul nostru, fie ca ambianta, fie ca specialitati servite.

Profesorii mei mi-au transmis in acest sens niste reguli, pe care eu le aplic mereu, fiindca s-au dovedit a fi bune.

Cand merg la un restaurant necunoscut, ma duc mai intai in zona toaletelor, aceasta este cartea de vizita a oricarei unitati. Se spune ca asa de curat cum este acolo, asa este si in bucatarie.

Cel mai adesea, asa si este, fiindca inseamna ca seful de unitate pune mare pret pe respectarea regulilor de igiena.

Apoi, daca ma aflu pentru prima data intr-un restaurant necunoscut, nu mananc ceva ce este oricum problematic, de ex. preparate de peste, fructe de mare sau carne cruda, salate cu maioneza, creme din lapte etc., ce ar putea fi alterate prin pastrare necorespunzatoare.

Mai intai comand un meniu obisnuit, ceva ce presupune un timp de gatire clasic, ca sa fiu sigur ca totul este in ordine. Astfel pot constata cum se gateste, ce gust au preparatele, daca sunt proaspat pregatite sau daca cumva contin materii prime dubioase. Se vede dupa aspect, gust, miros.

Este recomandat ca atunci cand ceva nu va place sa refuzati sub un pretext oarecare sa mancati.

In timpul in care stati la masa, puteti observa si modul in care se serveste: cat timp dureaza pana se ia comanda, cum se comporta chelnerii, cum se adreseaza oaspetilor, cum aduc preparatele si cum le aseaza pe masa, daca vesela si tacamurile sunt curate, dar mai ales paharele si fata de masa.

Toate acestea va indica daca acolo lucreaza personal calificat sau nu, deci daca seful de unitate pune pret pe calitate. Daca este multa dezordine si nepolitete, desigur nu merita sa reveniti.

In ceea ce priveste siguranta alimentelor, se poate aprecia ca un restaurant plin de clienti (adica frecventat mereu de o clientela ce cunoaste deja restaurantul si il considera de increde) are de obicei mereu materii prime proaspete, fiindca se consuma in ritm adecvat si se face aprovizionare mereu noua.

Valabil mai ales in ceea ce priveste specialitatile casei, de aceea este recomandat sa comandati acestea la prima vizita.

Dupa ce ati ajuns la concluzia ca restaurantul este pe placul dvs., puteti sa experimentati si alte preparate, iar cu timpul veti afla si care sunt punctele forte ale bucatarului.

Aceste criterii de apreciere eu le aplic indiferent de categoria restaurantului!

Photo:Flickr.com

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Dana (03.09.2008, 13:25)
Multumim, foarte utile aceste sfaturi! Eu am avut o surpriza neplacuta la un restaurant in care aveam destul de mare incredere si pe care il frecventam. Am comandat ceva pe baza de fructe de mare si am fost foarte dezamagita de gust si de aspect...
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Fii o Gastro Diva
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
30 ian