Brad Pitt

Brad Pitt îşi avertizează fanii după ce o femeie din...

Citeste mai mult»
Bob Dylan

Bob Dylan se alătură TikTok, 'împotriva curentului'

Citeste mai mult»
Regina Sonja

Regina Sonja a fost externată după o operație pe cord

Citeste mai mult»
horoscop

Trei zodii care au noroc în luna februarie. Le va merge...

Citeste mai mult»
celine dion

Celine Dion, mesaj emoționant la 9 ani de când e văduvă....

Citeste mai mult»
Renee Zellweger

Renée Zellweger, despre pauza de şase ani din carieră:...

Citeste mai mult»
kidman

Nicole Kidman nu își dorește ca fiicele ei adolescente să...

Citeste mai mult»
papa francisc

Papa Francisc și-a lansat autobiografia, 'Hope' în peste...

Citeste mai mult»
pep

Pep Guardiola şi soţia sa, Cristina Serra, se despart...

Citeste mai mult»
Brad Pitt

O emisiune TV franceză retrasă după ridiculizarea unei...

Citeste mai mult»
The Weeknd

The Weeknd îşi amână lansarea noului album „în semn de...

Citeste mai mult»
oscar

Dineul nominalizaților la premiile Oscar, anulat din...

Citeste mai mult»
mireasa

O femeie a cerut anularea căsătoriei, după ce nunta falsă...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Lansarea emisiunii culinare a lui Meghan Markle a fost...

Citeste mai mult»
Jude Law

Jude Law îl va interpreta pe Vladimir Putin în „The...

Citeste mai mult»
casa

O familie britanică a cumpărat o casă în Sicilia cu doar...

Citeste mai mult»
mel

Mel Gibson speră să filmeze anul viitor continuarea...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin Halyna

Alec Baldwin i-a dat în judecată pe procurorii care l-au...

Citeste mai mult»
fructe

Un excursionist a supraviețuit două săptămâni în munți...

Citeste mai mult»
jessica

Jessica Alba și Cash Warren divorțează după 16 ani de...

Citeste mai mult»
incendii

Reședințe ale unor vedete de la Hollywood, distruse de...

Citeste mai mult»

Laserul CO2 – Tratamentul ce poate elimina ridurile și...

Citeste mai mult»
Zendaya şi Tom Holland

Actorii Zendaya şi Tom Holland s-au logodit

Citeste mai mult»
cancer celule canceroase

Un studiu identifică potențialul de risc pentru mii de...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Moartea lui Liam Payne - Un al doilea bărbat suspectat că...

Citeste mai mult»
gheboasa

Trapperul Gheboasă a obţinut, în primă instanţă, anularea...

Citeste mai mult»
bici

Cum să trăiești sustenabil: 5 mici schimbări cu impact mare

Citeste mai mult»

Cântăreaţa Rihanna a dezvăluit că nu a băut alcool în 2024

Citeste mai mult»
jill

Jill Biden a primit un diamant de 20.000 de dolari de la...

Citeste mai mult»
rosi

Rosita Missoni, apreciată creatoare de modă italiană, a...

Citeste mai mult»
bijuterii

Bijuterii în valoare de aproximativ 300.000 de euro...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Cinci persoane au fost inculpate în cazul morții lui Liam...

Citeste mai mult»

Cele mai romantice plaje din Algarve: locuri perfecte...

Citeste mai mult»
Lewis Hamilton

Lewis Hamilton vrea să vorbească limba italiană pentru a...

Citeste mai mult»
Casa din Home Alone

Casa din filmul „Home Alone” a fost vândută de Crăciun

Citeste mai mult»
sarcina

Ashleigh Barty, fost lider WTA, a anunţat că este...

Citeste mai mult»
Blake Lively

Blake Lively îl acuză pe Justin Baldoni, partenerul ei...

Citeste mai mult»
Gina

Michael Schumacher va deveni bunic. Fiica sa Gina a...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington s-a botezat la New York şi a primit...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Tratamentul pentru cancer al regelui Charles al III-lea...

Citeste mai mult»

Cum fac sa pastrez alimentele proaspete

De în Fii o Gastro Diva 26 ian 2009

In ceea ce priveste pastrarea alimentelor, problema se pune diferit, atat in ceea ce priveste natura alimentelor (paine, legume, fructe, alimente gatite, alimente conservate, cumparate sau realizate in casa, materii prime diverse etc.), cat si a locului de pastrare (daca este vorba de o locuinta la bloc sau de o casa cu pivnita si camara adecvate), dar si de anotimp (vara, iarna).
 
Daca ne aducem aminte, bunicii sau chiar si parintii nostri coceau un cuptor de paine si pastrau painea apoi, relativ in buna stare, cam o saptamana intr-o camara racoroasa. Secretul era, ca painea era bine coapta si apoi se pastra, acoperita, intr-un loc racoros si bine aerisit.

Acum painea este coapta rapid, adesea nu este bine patrunsa, si in mare parte se ambaleaza imediat in pungi sau in folie de plastic. De aceea in punga se produce un fel de atmosfera umeda care este propice producerii de mucegai.

Exista insa si sortimente prelucrate cu grija, bine coapte, ambalate cand sunt deja bine uscate si care se pot pastra chiar si mai multe zile, fara a face mucegai. in concluzie, cea mai buna metoda este de a boicota produsele de panificatie de proasta calitate si a cauta cele care respecta regulile de igiena alimentara.
 
in ceea ce priveste legumele si fructele, si ele se pastreaza cel mai bine daca sunt culese coapte, dar nu rascoapte, si pastrate intr-o camara sau pivnita racoroasa si aerisita. Dar in mediul urban, asta este greu posibil.

Cumparam produse aduse si de peste mari si tari, tinute adesea mult timp in depozite frigorifice, ceea ce nu este indicat pentru orice fel de legume si fructe (de ex. rosiile nu ar trebui tinute la astfel de temperaturi joase).

Ele sunt apoi etalate tot in vitrine reci, evident ca apoi aduse acasa, tinute la o temperatura normala sau vara, la mare caldura, ele se altereaza aproape imediat (se vestejesc, se inmoaie sau intra in putrefactie).

O solu?ie exista cel putin vara, cand putem cumpara de la piata legume si fructe indigene, care sunt aduse din gradina direct la piata, fiind deci mai putin perisabile. Neavand posibilitati de stocare la bloc, iarna se pot cumpara doar legume si fructe de la supermarket, deci doar in cantitati mai mici, care se pot pastra doar cateva zile la frigider sau in camara, deci care trebuie consumate cat sunt inca in buna stare.
 
in ceea ce priveste alimentele conservate (gemuri, dulceata, conserve de legume), cele din comert sunt absolut sigure, dar asta fiindca si contin o multime de conservanti, nu foarte indicati pentru consumatori (mai ales pentru cei care sufera de alergii).

Cele facute in casa sunt adesea mai bune, dar si ele pot fi pastrate cu greu intr-o camara de bloc (caldura fiind totusi excesiva, chiar si iarna). Metoda cea mai buna, pentru evitarea conservantilor, este producerea in casa si sterilizarea la aburi, dar necesita munca si efort. in comert exista, mai nou, si conserve produse astfel, deci fara conservanti (mai ales gemuri) care pot fi descoperite citind cu atentie etichetele, precum si multe produse bio, dar ceva mai scumpe.
 
Mancarea gatita se poate pastra relativ bine la frigider, iar vara trebuie doar putina atentie, adica sa nu fie lasata prea mult timp afara (pentru a se raci), intrucat poate sa inceapa sa fermenteze, proces care se continua apoi in frigider.

Tot in frigider pot face mucegai sau pot fermenta diverse produse cumparate (ketchupuri, sosuri, zacusca), mai ales cele in ambalaje de plastic, fiindca plasticul in sine nu poate fi sterilizat inainte de fi umplut si este si un mediu bun pentru mucegaiuri.

Este deci de recomandat a cumpara produse ambalate in sticle ?i borcane, de asemenea de a nu gusta/ manca direct din aceste borcane, intrucat, chiar daca pare putin curios, cu linguri?a se introduce o cantitate (infima) de ferment natural in produs, astfel ca el va fermenta si in frigider.
 
Apoi toate produsele tinute la frigider trebuie din cand in cand controlate, iar daca nu s-au consumat la timp, dupa deschidere, sau deja sunt expirate, trebuie aruncate, altfel se produc spori de mucegai in frigider, de la care se altereaza si restul de alimente pastrate acolo.

In cazul in care s-a produs un astfel de eveniment, deci a existat ceva timp in frigider un produs sau o mancare mucegaita, atunci trebuie scos totulsi spalat (igienizat) intregul frigider, ceea ce se recomanda a fi facut cel putin de doua ori pe an (primavara si toamna), dar nu strica sa fie facut de mai multe ori.

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Dumitru Florica Ploiesti (27.01.2009, 17:19)
Tot ce s-a scris confirm ca este adevarat si felicit autorul ca da aceste sfaturi.Din experienta mea am impartasit si eu cand am avut ocazie.Uneori au zambit neincrezatoare iar altele mi-au multumit cerindu-mi si alte sfaturi Eu fac paine de casa de mai bine de 5 ani.Pregatesc odata la 3zile .Dupa ce s-a racit painea o pun in frigider si nu se strica.Am tinut cozonac 14zile fara sa se modifice gustul .Sunt persoane de la sate care au grau dar painea o cumpara tot de la magazin si se vaita ca n-au ce face cu graul ca se strica Cred ca femeia romanca a devenit mai comoda ,prefera sa se uite la telenovele si rontaie cipsuri.EU sunt o pensionara de invaliditate cu 2 interventii chirurgicale pe coloana si nu lenevesc
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Fii o Gastro Diva
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
18 ian