Pentru a vă ajuta să decorați și să mobilați locuința și a o transforma într-o adevărată bijuterie, am rugat experți în design interior să ne împărtășească câteva dintre regulile pe care le respectă ei atunci când realizează proiecte.
Cum mobilăm o locuință funcțională, frumoasă și confortabilă singuri, fără ajutorul experților??
Nu vă fie teamă să combinați stiluri
Când vine vorba de tendințele în materie de mobilier, oamenii vorbesc despre anumite stiluri (scandinav, modern, clasic, vintage etc. etc.). Iar acest lucru face ca un număr bun de oameni să încerce să respecte un singur stil atunci când își amenajează locuințele.
Desigur, nu este o greșeală dacă urmați un singur și anumit stil atunci când alegeți mobilierul, dar pentru a obține un mediu cu adevărat primitor și atrăgător, este bine să vă permiteți o mică abatere.
Altfel spus, combinând elemente din stiluri diferite, fără a exagera, desigur, nu numai că veți transforma locuința dvs. într-un loc mult mai confortabil, primitor și frumos, dar îi veți da și personalitate, și un plus de farmec.
Alegeți un punct central pentru a face ca spațiul să arate funcțional și elegant
Este posibil să găsiți și să achiziționați cel mai frumos mobilier, dar dacă este prea mult sau voluminos, oricine intră în casa dvs. pur și simplu nu va ști unde să se uite mai întâi, iar acest lucru obosește ochii și creează confuzie.
De aceea, este o idee bună să nu aglomerați încăperile cu mobilier, ci să alegeți un punct central care să atragă atenția. Poate fi vorba de un fotoliu frumos de epocă, un șemineu vechi, rafturi perete, o oglindă elegantă sau orice altă piesă de mobilier sau accesoriu din casa dvs.
Alegeți punctul central al camerei și aranjați mobilierul în jurul acestuia. Astfel, camera va arăta mai ordonată, mai elegantă și mai frumoasă.
Scoateți în evidență punctele forte arhitecturale ale locuinței dvs.
Nu este necesar să transformați locuința sau încăperea pe care o mobilați în ceva ce nu este. În schimb, puteți să-i puneți în evidență punctele forte și să le ascundeți pe cele mai puțin bune.
Spre exemplu, dacă locuiți într-o casă veche și aveți tavane înalte, ferestre mari cu termopane din lemn sau un șemineu vechi, accentuați aceste elemente în loc să încercați să aduceți această bijuterie de casă la standardele moderne.
Accentuați plafoanele înalte prin adăugarea de cornișe elegante, pentru ferestrele mari luați draperii elegante, lungi până la podea, și așezați rafturi interesante lângă șemineu, pe care aranjați amintirile de familie preferate sau diverse obiecte din călătoriile dvs.
Amenajați încet
Ați auzit că nu este bine să faceți cumpărături atunci când vă este foame. Ei bine, la fel se întâmplă și cu mobila (mai ales dacă v-ați asumat sarcina de a vă ocupa singur de designul interior al locuinței).
Potrivit experților, una dintre cele mai mari și mai frecvente greșeli pe care le fac mulți oameni este că, în încercarea de a-și mobila casa în cel mai scurt timp, aceștia cumpără mobilă fără să fie pe deplin conștienți de ceea ce au nevoie cu adevărat.
Pentru a vă descurca cu brio cu această sarcină, designerii de interior vă sfătuiesc să începeți prin a cumpăra mobilierul puțin câte puțin.
Cumpărând articol cu articol veți putea evalua dacă mobilierul precum - canapeaua, rafturile frumoase și interesante, comoda sau secționalul se potrivesc cu adevărat mediului din locuință, sau nu.
De asemenea, este o idee bună să alegeți mai întâi mobilierul principal, să îl așezați în locurile pe care le-ați stabilit în prealabil și abia apoi să începeți să căutați și să cumpărați mobilierul, decorațiunile și accesoriile suplimentare.
Astfel, nu numai că veți economisi bani, dar veți mobila locuința dvs. cu mobilier care vă place cu adevărat, de care aveți nevoie și care se potrivește perfect locuinței și stilului dvs.