Zacusca de vinete nu lipsește din nicio cămară, iar combinațiile de legume sunt nenumărate. Fiecare gospodină are rețeta ei. Zacusca poate fi preparată și din fasole, ciuperci, dovlecei și chiar pește. Se mai adaugă şi condimente, printre cele mai folosite fiind piperul şi dafinul, potrivit Adevărul.ro.
“Zacuscă” este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de “gustare” sau “aperitiv”. Un preparat similar din Bulgaria se numeşte „luteniţa”, iar lipovenii au creat o reţetă autentică de zacuscă cu peşte.
Ingrediente:
3 kg vinete
3 kg gogoșari roșii
3 kg roșii
2 kg ceapă
10 ardei capia
750 ml untdelemn
1 căpățână de usturoi(dacă vă place)
2 ardei iuți
piper, boia – cum vă place
sare, și după gust, dar și că trebuie: cam 1-2 linguri la 3 litri zacuscă.
Mod de preparare:
Regretatul gastronom Radu Anton Roman le învață pe gospodine cum să prepare o zacuscă delicioasă. Mai întâi, vinetele se coc pe plită, se curăță de coajă și se scurg, două-trei ore.
„Gogoșarii, ardeii și ceapa se grijesc, apoi se toacă și se pun la călit în ulei încins. Se pun la călit și vinetele. Roșiile se curăță de nodul verde și tare, se toacă mărunt și se adaugă la prăjeală. Totul va bolborosi vreme de 1 oră, în vas acoperit, pe foc mic, amestecând des, să nu se prindă. În sfârșit se pune usturoi, sare, piper, se mai lasă să dea în câteva clocote. Se conservă în borcane bine închise. Pentru siguranță, se pun borcanele cu zacuscă într-o cratiță mare, la fiert, încă o jumătate de oră”, se arată în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.