Pentru 10 ardei grași proaspeți, fie că sunt grași sau roșii aveți nevoie de 50 ml ulei, 2 cepe uscate, mari, 1 morcov, 1 ardel kapia, 200 g orez cu bob rotund, 700 ml suc de roșii, 500 ml apă, câteva frunze de cimbru și de dafin, 1 legătură pătrunjel proaspăt, sare și piper după gust.
Pentru început, tocați ceapa mărunt, dați morcovul prin răzătoare, după care le căliți în puțin ulei încins. Când ceapa devine sticloasă, adăugați orezul pe care anterior l-ați spălat în câteva ape, amestecați și lăsați-l 1-2 minute să absoarbă aromele legumelor. Puteți aduăga 100 ml de apă pentru a nu risca să se ardă.
Pe urmă, adăugați 2 linguri de suc de roșii, puțin pătrunjel proaspăt tocat, sare, piper și restul de mirodenii după gust.
După ce a tras un clocot, dați tigaia deoparte și lăsați umplutura să se răcorească puțin.
După ce ați spălat ardeii și i-ați curățat de cotor, având grijă să păstrați căpăcelul, umpleți ardeii.
Aprindeți cuptorul la 180 de grade și după ce s-a încălzit puteți pune tigaia în care ați pus ardeii vertical, având grijă să puneți căpcelul fiecărui ardel după ce l-ați umplut pentru a nu risca să iasă umplutura în timp ce fierb ardeii.
Înainte de a tigaia la cuptor turnați peste ardei sucul de roșii, apa și condimentați după gust. Cratița se acopră cu un capac și se lasă la cuptor pentru 30 de minute.
Dați capacul la o parte și stropiți ardeii cu sosul din tavă și lăsați-i să mai fiarbă în cuptor încă vreo 15 minute până se rumenesc puțin. Ardeii pot fi mâncați cu mămăligă și cu mujdei de usturoi. Dacă nu țineți post, puteți să-i mâncați și cu smântână.