Ingrediente necesare:
- gogoșari – 5 kg
- varză roșie – 2 bucăți
- morcovi – 2 bucăți (opțional)
- țelină - 1 bucată mică sau jumătate de țelină mare
- hrean
- oțet – 500 ml
- zahăr – 4 linguri
- boabe de piper
- foi de dafin
- sare – 4 linguri
Mod de preparare:
Se aleg gogoșarii fără pete și lovituri și se spală cu apă rece.
Se îndepărtează cotorul și semințele, având grijă să nu se rupă gogoșarul.
Se toacă varza roșie, de preferat cât mai mărunt, potrivit unica.ro.
Se rad morcovii și țelina și se amestecă cu varza roșie.
Se pune sare după gust și se frământă compoziția.
Compoziția se lasă o oră la înmuiat, astfel încât gogoșarii umpluți cu varză roșie să fie cât mai fragezi după ce se murează.
Gogoșarii se umplu cu compoziția obținută, îndesându-se cât mai multă.
În acest timp se fierbe oțetul amestecat cu 3 litri de apă.
Se adaugă zahărul și sarea.
Gogoșarii umpluți cu varză roșie se așează în borcan.
Se taie hreanul în bucăți mari și se adaugă peste gogoșarii umpluți cu varză roșie, împreună cu foile de dafin și piperul.
Se toarnă oțetul fierbinte peste gogoșarii umpluți cu varză roșie și se capsează capacul.
Se depozitează la loc uscat și răcoros.