Ingrediente:
- 350 g făină
- 180 ml lapte călduț
- 10 g drojdie uscată
- 1 lingură unt nesărat
- 80 g zahăr
- 1 ou
- 1 vârf de linguriță nucșoară
- 1/2 linguriță sare
- Pentru glazurat (opțional)
- zahăr pudră vanilat
- glazură de ciocolată
Mod de preparare:
Pune o treime din laptele călduț într-un castron mare. Sfarămă drojdia înăuntru și lasă să stea 5 minute. Într-un bol mic, combină restul de lapte cu zahărul și unt. Adaugă în bolul mare, amestecă. Adaugă și oul, amestecă până la omogenizare.
Adaugă treptat făina, nucșoara și sarea și amestecă până la omogenizare. Dacă aluatul format e lipicios, mai adaugă făină până când nu mai e.
Frământă aluatul pe o suprafață pudrată cu făină, timp de 5 minute/până când aluatul e maleabil, elastic. Formează o „bilă” mare din el, pe care pune-o într-un vas ușor uns cu ulei (ca să nu se lipească de el), acoperă cu folie alimentară și lasă-l la crescut, până se dublează.
Întinde aluatul cu un sucitor, nu îl lăsa foarte gros deoarece în cuptor își va dubla/tripla mărimea.
Cu un pahar normal decupează gogoșile. Dacă vrei să faci din acelea cu gaură, e simplu: cu un păhărel de țuică sau cu un capac de ruj/dop de sticlă decupezi și centrul gogoșii, potrivit retete.unica.ro.
Preîncălzește cuptorul la temperatură mare. Pune o hârtie pergament pe o tavă, pune gogoșile pe ea. Acoperă cu un prosop curat și lasă așa 45 de minute.
Dă gogoșile la cuptor 7-10 minute (să verifici să nu se ardă). Scoate-le, lasă-le la răcit 5 minute și apoi acoperă-le în glazura de ciocolată făcută după rețeta de aici sau, mai simplu, presară zahăr pudră deasupra.