Mai mult decât atât, dacă nu este gătită corespunzător, fasolea poate cauza intoxicaţii alimentare destul de severe, întrucât conţine o toxină numită fitohemaglutinină.
Iată cum se pregăteşte şi se fierbe corect fasolea, pentru a evita orice fel de probleme medicale.
Pasul 1 - Alege boabele de fasole uscată, aruncă pietricelele, boabele stricate sau seminţele.
Pasul 2 - Spală fasolea de 3 - 4 ori cu apă rece, după care (pasul cel mai important) lasă fasolea într-un vas cu apă pentru 4 ore la umflat.
Pasul 3 - După cele 4 ore, aruncă apa în care a stat fasolea, mai spală boabele de 2 ori şi pregăteşte-le pentru fiert.
Pasul 4 - În apa în care fierbi fasolea trebuie să adaugi o linguriţă de zahăr, un cartof sau o lingură de inox pe fundul cratiţei, dar nicidecum sare. Lasă fasolea să fiarbă pentru 30 de minute, după care adaugă o lingură de bicarbonat, opreşte pentru 2 minute focul, strecoară boabele şi pune-le din nou la fiert în apă curată.
Pasul 5 - Mai lasă fasolea să fiarbă 15 minute în apa nouă, după care o poţi folosi pentru orice fel de preparat doreşti.
Atenţie! În cazul în care nu respecţi paşii de mai sus, există şanse mari să laşi fasolea să fiarbă şi până la 4 ore, iar unele boabe să fie în continuare tari.