Unele cercetări arată că femeile reuşesc să ofere indicaţii cu privire la orientarea în spaţiu mai bine decât bărbaţii. Un nou studiu de la Concordia University din Montreal, publicat în jurnalul Psychoneuroendocrinology, arată că acest lucru se întâmplă graţie hormonilor care declanşează ciclul menstrual.
"Femeile au raportat uneori că memoria lor funcţionează diferit, în funcţie de faza ciclului menstrual în care se află - chiar şi în timpul sau după menstruaţie, dar şi după instalarea menopauzei. Acest lucru i-a făcut pe cercetători să se întrebe dacă estrogenul şi progesteronul ar putea afecta memoria şi capacitatea de rezolvare a problemelor", a explicat profesorul de psihologie Wayne Brake, coautorul studiului.
"Cercetarea noastră arată că, în loc să afecteze memoria în general, estrogenul şi progesteronul determină, mai degrabă, creierul să favorizeze un sistem de memorie sau o anumită strategie în detrimentul altora."
Hormonii influenţează capacitatea de rezolvare a problemelor
În cadrul studiului, cercetătorii au testat 45 de femei cu ciclu menstrual regulat. Iniţial, participantele au completat un chestionar menit să le contureze "profilul hormonal", furnizând informaţii legate de ciclul menstrual, sarcini, metode contraceptive folosite şi alte tratamente hormonale, dar şi date despre obiceiurile din viaţa de zi cu zi.
Participantelor le-a fost dat şi un test de memorie verbală, ce presupunea amintirea unei liste de cuvinte, dar şi un test de navigare virtuală, ce presupunea găsirea căii de ieşire dintr-un labirint pe calculator, problemă ce avea mai multe soluţii.
În urma testelor s-a dovedit că femeile aflate la ovulaţie s-au descurcat mai bine la testul de memorie verbală. În schimb, femeile aflate în faza pre-menstruală s-au descurcat mai bine la rezolvarea problemei de navigare spaţială virtuală.
Astfel, studiul dovedeşte că schimbările hormonale pe care femeile le înregistrează pe parcursul ciclului menstrual au un impact mai mare decât se credea iniţial, afectând modul în care reprezentantele sexului feminin abordează şi rezolvă o problemă.