Criticile pot face bine, la fel cum pot si face enorm de multe rani. Tu te-ai putea simti ca si cum i-ai face celui de langa tine o favoare, dar persoana iubita s-ar putea simti privita de sus.
Ce nu trebuie sa accepti
Exista persoane – sunt convinsa ca ai intalnit si tu cel putin o data in viata – care simt nevoia sa domine orice situatie si sa isi impuna cu orice pret dorintele. Aceste persoane sunt cele care fac critici nejustificate si fara a aduce niciun argument. De cele mai multe ori nu poti castiga in discutiile cu aceste persoane pentru ca sunt conduse fie de rea vointa, fie de dorinta de a avea ultimul cuvant.
Una dintre cele mai dificile perspective cu care se poate confrunta o persoana este cea in care perechea sa ii face reprosuri referitoare la o situatie generala si critici de genul "Nu intelegi nimic, oricum!", pentru ca ii face sa se simta atat insultati, cat si lipsiti de importanta. E bine sa incerci sa ii aduci aminte partenerului tau importanta pe care o are respectul pentru tine.
Cu ce critici ar trebui sa ne obisnuim?
Exista si situatii in care e bine sa tii seama de criticile pe care omul iubit ni le aduce, mai ales atunci cand nu e vorba de atacuri – mai voalate sau mai putin voalate – si nici de comentarii lipsite de respect.
Persoana care critica este, de cele mai multe ori, persoana careia ii pasa de noi, de ceea ce facem si de ceea ce se intampla cu noi. Si, daca critica este bazata pe un fapt real si noi avem puterea de a accepta asta, exista posibilitatea de a ne schimba si dezvolta. Aici intra, evident, si criticile concrete, pe care le primim - sau le facem – atunci cand ceva ne deranjeaza.
Critici constructiv?
Inainte sa faci un repros ar trebui sa te gandesti la felul in care respectiva critica ar putea fi primita si la felul in care persoana cealalta o poate sau nu folosi. Exista critici care, desi intemeiate, nu vor putea fi folosite si nu vor schimba in bine persoana respectiva.
Pe tine ce te deranjeaza la persoana iubita? Critici? Esti criticata?