Acum voi incerca sa usurez acest proces, cu urmatoarele sugestii, referitor la tema-subiect, la domeniu, la gazduire (web housting) securitate etc.
Pasii importanti in conceperea unui blog simplu sau profesional ar fi:
1) Inainte de toate, trebuie sa cunoasteti cu adevarat si in profunzime tema blogului pe care doriti sa-l concepeti. Cand spun tema, ma refer la scopul si obiectivele acestuia. Adica nu incepeti cu un blog care sa aiba articole din sute de domenii. Pentru inceput orientati-va doar pe cateva, asa o sa creasca mai usor, si va puteti forma strategii simple de crestere a acestuia, pe scurt, incepeti cu putin spre mult si nu invers.
2) Dupa stabilirea temei trecem la detalii tehnice precum hosting (gazduire), achizitionarea domeniului, securitatea serverelor, oferta de housting, etc.. Daca preconizati ca o sa aveti un numar mare de vizitatori, atunci este bine sa aveti acest lucru in vedere si din punct de vedere tehnic. Mai precis, nu faceti compromis la: housting, platforma, casute de email si dezvoltarea unei strategii de siguranta. Si nu in ultimul rand, incercati sa gasiti solutii pentru a face copii de rezerva tot timpul si periodic.
- Platforma: exista multe platforme, fiecare cu avantaje/dezavantaje. Eu nu are rost sa recomand vreo platforma acum, si nici sa afisez o lista, fiinca totul trebuie sa porneasca de la tema principala. Adica daca doriti un blog pe o platforma in care sa nu apara diverse reclame, etc, ci o platforma curata, care poate fi 100% customizata si salvata atunci alegeti ceva opensource, precum wordpress etc.
- Despre design: exista multe variante, ori ca apelati la teme gratuite sau cu plata ori la un prieten priceput in asa ceva ori la o firma, important in toate cazurile sa respectati cateva indicatii, cum ar fi:
-totul in blogul conceput sa fie: intuitiv, simplu, si usor de navigat;
-sa existe un sistem bun de notificari, de mesagerie (chiar cu auto-raspuns);
-sa functioneze si pe dispozitivele mobile, este foarte important;
-sa fie rapid la incarcare (foarte important),
-Despre domeniu: Alegerea domeniului are o importanta mare, dar in acelasi timp nu. Gnaditi-va cum doriti sa va memoreze vizitatorii, ganditi-va la vizitatorii care doresc sa revina pe blogul creat, adica trebuie sa oferiti un domeniu usor memorabil, nu unul complicat.
-Domeniu: locurile de unde puteti cumpara domenii sunt foarte multe, eu cumpar domenii care nu sunt ro. de pe godaddy.com, si niciodata nu am fost dezamagit. Daca doriti un domeniu .ro, gasiti usor cum sa-l cumparati, chiar dupa 20-30 mine de studiu pe internet.
Web Housting, servere dedicate, SSD, VPS, SSL DEDICAT:aici depinde de amploarea blogului, si de cum o sa evolueze el. Sa spunem ca avem un blog, care tot creste, pe care daca o sa introducem in viitor reclame, pentru care o sa fiti si platiti, care o sa aiba foarte multi utilizatori, (deci si elemente de securitate necesere), atunci trebuie sa alegeti firma de housting care sa ofere cat mai multe elemente necesare si profesionale, eu recomand aceasta firma. Personal recomand housting-ul din Romania, fiindca daca apar probleme, imediat pui mana pe telefon si suni, in schimb daca alegem ceva afara din Romania, atunci ganditi-va ca nu o sa aveti un raspuns prompt, o spun din propria experienta, si nu doresc sa fac reclama negativa.
Eu folosesc www.gazduirecloud.ro, si ceea ce imi place este ca ofera toate serviciile posibile pentru orice proiect, la preturi foarte mici, cu pachete chiar de la 1 euro pe luna.
Mai precis aici gasiti:
posibilitate: cumparere domenii web:
posibilitate: gazduire web
posibilitate: certificate SSL
CloudFlare, Railgun, Atractta, securitate sporita adrese de email si multe si doar la 1 euro pe luna !
- In final, - copii de siguranta de siguranta-
Este vital sa faceti copii de siguranta. Copiile pot fi facute in mai multe feluri, oricum nu ignorati acest aspect. Ganditi-va daca pierdeti sute de articole, luni de zile sau chiar ani de munca, doar fiindca ca cineva a atacat contul dumneaoastra si nu ati facut copii regulate. Nasol. Nu ignoratii copiile de siguranta!!!
Daca va pot ajuta cu alte sfaturi nu ezitati sa imi scrieti pe adresa [email protected]