In primul rand, ce ne-ar putea deranja la partener ? Pai haideti sa ne gandim ! Ca vine tarziu acasa, ca uita sa ne sune, ca nu ne spune ca ne iubeste, ca nu este tandru cu noi, ca nu strange dupa el dupa ce mananca sau se spala, ca iese prea des cu baietii la bere, ca bea prea mult, ca nu ne acorda destula atentie, ca ne vorbeste urat, ca nu recunoaste cand avem dreptate, ca fumeaza in camera etc. Mi-a trecut prin cap ca as putea sa scriu motive de genul asta pe putin doua pagini, daca le-as scrie pe cele mai putin neobisnuite, cum ar fi ca nu pune capacul la pasta de dinti, ca nu-si aranjeaza pantofii frumos unul langa celalalt, ca ne inseala prea des, ca-si petrece weenkendul cu alte persoane etc. Cred ca ar fi bine sa ma opresc. Probabil ati prins ideea de mult.
Cred ca e foarte important sa clarificam de ce e indicat sa-i spui partenerului cand te deranjeaza ceva la el, inainte sa aflam cum sa o facem. Sunt mai multe motive. Unul este ca, daca nu ii spui cand te deranjeaza ceva la el, va crede ca nu e nici o problema in a face acel lucru in continuare si nu va initia nici un efort ca sa se schimbe. Nu uitati, sunt putine persoane pe lumea asta care citesc gandurile si sunt mici sansele ca una dintre ele sa fie partenerul vostru( sper ca ati zambit putin). Alt motiv ar fi ca, neexprimand nemultumirea pe care o aveti, riscati sa va mariti presiunea interioara si sa explodati la un moment dat. Veti fi uimiti sa vedeti o fata plina de mirare a partenerului, in momentul exploziei. El nu va intelege de ce nu ati spus nimic pana atunci si va invoca primul motiv, cel cu cititul gandurilor( pe buna dreptate, zic eu). Cred ca mai sunt si alte motive, dar haideti sa trecem la cum se face, ca va citesc nerabdarea pe fete
Ii putem comunica partenerului ce va deranjeaza la el in 3 moduri :
- cu agresivitate ;
- cu timiditate ;
- cu calm (comunicare asertiva).
Stim cu totii destule despre varianta agresiva. Ceva cam asa : « Cum ai putut sa faci asta ? Esti un nesimtit, nenorocit, magar etc! Daca mai faci o data asa, am rupt-o cu tine! Ma duc la mama ! Pleaca imediat ! Sa nu te mai vad ! Lasa ca-ti arat eu! » Sigur, mai este si varianta pasiv- agresiva, in care i-o platiti intr-un mod subtil, nefatis. De exemplu, nu-i mai calcati camasa, ii ardeti mancarea, « uitati » sa-i cumparati berea preferata etc.
Timiditatea este la fel de nociva si poate avea ca efect ce scriam mai sus, in caz ca nu va exprimati nemultumirea. Taceti din gura, nu va gasiti puterea sa-i spuneti. Va ganditi ca daca ii spuneti ceva, se va supara si va va judeca( va spune ca nu-l iubiti, ca sunteti pretentioasa etc). In concluzie, va e frica de reactia lui, care, in cel mai rau caz, poate fi furie sau parasirea. In caz ca-i spuneti ceva, ii spuneti cu jumatate de gura, iar la primul lui protest, renuntati imediat. Doamne, cat de greu este sa fii timid (comunitatea EMO stie ) !
Sa nu ma intelegeti gresit, cateodata agresivitatea si timiditatea pot da rezultate, insa cea mai eficienta modalitate este aceea in care exista calm si dialog. Astfel, atunci cand ne supara ceva la partener, este indicat sa gasim momentul potrivit in care sa i-o spunem (evitati momentele cand este obosit, suparat, iritat sau sunt alte persoane de fata). Dupa asta, spuneti-i ca ati vrea sa discutati ceva cu el (ca sa va acorde atentie si sa nu se mai uite la televizor sau calculator). Acum este momentul sa ii spuneti ca va deranjeaza ceva la el. Este indicat sa-i spuneti si de ce, cu destule argumente (nu de alta, dar daca ii spuneti cu cel mai serios ton din lume ca sunteti ravasita de faptul ca nu isi aliniaza pantofii la usa, fara sa-i dati un motiv, cum ar fi ca va puteti impiedica de ei, s-ar putea sa va priveasca in acelasi fel in care s-ar uita la o fantoma sau la un extraterestru ). Daca va intrerupe, rugati-l frumos sa va permita sa vorbiti pana la capat. Oferiti-i posibilitatea sa isi explice comportamentul (de ex, in cazul in care nu este destul de tandru, va poate spune ca el credea ca daca e prea tandru, il veti privi ca pe un tip mamos, moale, pampalau etc.) Dupa ce ati lamurit care este problema, care sunt doleantele, incercati sa ghidati discutia intr-o directie constructiva. Astfel, puteti stabili ca intr-o zi sa faca asa cum va doriti, in urmatoarea cum isi doreste. Sau puteti gasi o cale de mijloc, astfel incat sa fiti satisfacuti cate putin amandoi. Sau puteti intelege de ce partenerul se comporta in acel fel si sa acceptati sa o faca in continuare. Sau, partenerul sa realizeze ca va deranjeaza acel comportament si sa ia toate masurile sa se schimbe si sa reuseasca.
Important este ca discutia sa aiba in final o concluzie, o solutie.
Daca aveti nelamuriri, nu ezitati sa lasati un comentariu !
P.S. : Sper ca v-am dat destule detalii despre comunicarea asertiva cu partenerul. Aceasta are o conditie fara de care nu se poate realiza cu succes : pastrarea calmului, lipsa enervarii puternice. Despre cum se face asta, intr-un alt articol .
Psiholog Gabriel Dinu
A&C Consiliere psihologica si Psihoterapie
Tel. : 0724.306.188