Tine lucrurile ascutite departe de urechea lui, chiar si betigasele de ureche. Protejeaza-l de boli cat mai mult posibil, pentru a fi ferit de infectii ale urechii. Protejeaza-l de sunete-le inalte. In aceasta privinta regula de aur trebuie sa fie ca sunetele din mediul inconjurator sa poate fi acoperite de vocea ta.
Apoi, pentru a iti ajuta bebelusul sa-si dezvolte auzul trebuie sa-l expui la o varietate de sunete. In timp ce explorati impreuna tipuri diferite de muzica, de la The Beatles la opera ruseasca, tu poti dirija cu degetele prin aer in fata lui pentru a marca ritmul. De asemenea, o alta buna metoda de imbunatatire a auzului ar fi cititul.
Asadar, citeste-i puiului tau inca de la varste foarte fragede si spune-i mereu lucruri interesante. Ascultarea vocii tale il va ajuta pe copil sa dezvolte ureche pentru ritm si limbaj. De fapt, schimbandu-ti vocea, folosind accente si cantandu-i copilului tau vei stabili intre voi o legatura profunda si de durata. In plus, cu cat ii vei vorbi si ii vei citi mai mult va stii sa spuna mai multe cuvinte atunci cand va fi pregatit sa vorbeasca.
Desigur, asta nu inseamna ca va fi nevoie sa trancanesti intruna vrute si nevrute in prezenta bebelusului tau, dar, daca se arata interesat, explica-i ce anume faci, indica si numeste obiectele pe care le folosesti si descrie culorile acestora pe masura ce i le arati. Pe la 4-5 luni s-ar putea sa il surprinzi ca iti urmareste intens gura in timp ce vorbesti si incepe sa-ti imite inflexiunile vocii, pronuntand consoanele „p” si „b”. Asa ca, da-i bataie si gangureste alaturi de el!