Fii consecventa
Nu ii schimba ora de culcare de la o zi la alta pentru ca il bulversezi si il enervezi. In plus, oricat ar fi el de copil, tot trebuie sa invete care (ii) sunt limitele. Daca tu le schimbi in fiecare seara, nu va mai intelege nimic. Fii consecventa si nu ceda. Un pas inapoi nu va face decat sa-ti demonstreze ca se poate si in loc de o poveste la culcare va cere doua, apoi trei.
Gaseste o rutina
In anumite privinte, copiii sunt dependenti de rutina. La sfarsitul zilei e deja obosit, chiar daca nu o realizeaza. Un program prestabilit il ajuta mult. Baie, giugiuleala, nani. Seara de seara. Va sti exact ce are de facut, dar e sarcina ta sa-l anunti si sa-l reanunti din timp asupra intregului parcurs, cu detalii de genul aromei samponului, titlurilor de povesti pe care le veti citi si modelului de pijama in care va dormi. Lucrurile cunoscute, familiare, sunt mai usor de acceptat.
Asigura-l ca e in siguranta
Explica-i ca esti la doi pasi si poti sa-i sari oricand in ajutor, daca viseaza urat. Nu va intindeti la discutii dupa povestea de seara ca ii sare somnul. Saruta-l de noapte buna si lasa-l singur. Daca plange, revino, linisteste-l scurt si pleaca iar. Daca continua sa planga, revino dupa un interval mai mare, linisteste-l si pleaca. Si tot asa.
Redu-i somnul din timpul zilei
Pana pe la varsta de doi ani, un copil are inca nevoie de doua somnicul pe zi. Dupa aceea insa, doua par prea multe, chiar daca uneori unul nu e de ajuns. Lasa-l totusi sa atipeasca atunci cand ii vine, chiar daca vrei sa elimini somnul respectiv, dar nu-l lasa sa sforaie linistit mai mult de o jumatate de ora si trezeste-l cu blandete si cu ceva tentant de facut, altfel seara te va adormi el pe tine.