Si atunci ce ar fi de facut cand puiul tau da iama in bolul cu chipsuri care i se pune-n fata?
In primul rand, pe masura ce creste, ar trebui sa incerci sa-l ajuti sa inteleaga regulile de alimentare sanatoase. Nu e chiar atat de greu sa folosesti termeni pomposi de genul "alimente pentru crestere", "pentru supereroi", "pentru invingatori" etc.
Pare un mizilic, dar asemenea expresii de impact il pot ajuta sa inteleaga si sa imbratiseze mai bine conceptul de mancare sanatoasa si sa priceapa ca anumite alimente - mancarurile-gunoi, cum le zic specialistii – chiar ii pot face mult rau.
In aceeasi ordine de idei ii poti posta pe un perete un afis cu un "aliment prieten" sau il poti indemna sa joace un joc interactiv pentru copii din care sa invete cum sta treaba cu piramida alimentatiei. Unde mai pui ca exista si sute de site-uri specializate, care chiar cu asta se ocupa – le explica parintilor si odraslelor acestora de ce e bine sa mananci anumite mancaruri si altele nu prea.
De asemenea, va trebuie sa-i explici ca parintii altui copil pot avea reguli diferite in privinta alimentatiei, motiv pentru unii dintre prietenii lui pot manca destul de diferit fata de el.
Ca regula generala insa, doua mici exceptii saptamanale la un prieten sau la bunici n-ar trebui sa fie o tragedie. Cu toate acestea, atunci cand mancatul junk-food-urilor devine un obicei, este timpul sa iei masuri! Ai putea incerca sa-i educi prietenul, bunica sau parintii prietenului, dar stim cu totii ca asa ceva e greu. Cu toate acestea sfatul nostru e sa fii perseverenta.
Explica-le de fiecare data cand ii prinzi, cu riscul de a te considera o pisaloaga nesuferita, despre modul in care alimentele sanatoase ajuta la dezvoltarea mintii, corpului si dintilor, apoi insista asupra dorintelor tale. Daca persoana recalcitranta e chiar bunica, ii poti scrie si biletele in care sa ii spui pe puncte ce are voie copilul sa manance si ce nu. Astfel nu vei lasa loc de niciun fel de interpretari.