Vina pe care multe mame care lucrează o recunosc că o simt poate fi reală, dar se pare că există şi efecte benefice ale femeii "de carieră".
Potrivit unei lucrări publicate în iunie de Harvard Business School, fiicele unor mame care lucrează au mai multe şanse de a fi angajate, de a deţine poziţii importante de supervizare şi de a câştiga mai mulţi bani - comparativ cu fiicele unor gemei care nu lucrează în afara locuinţei lor.
Cercetătorii au descoperit, totodată, un efect statistic şi deosebit de important despre efectul asupra fiilor unor mame muncitoare. Astfel, fiii acestor femei care lucrează au mai multe şanse de a petrece mai mult timp având grijă de membrii familiei lor, odată ajunşi la maturitate, şi fac treburi casnice mai des - comparativ cu fiii unor mame care stau acasă şi nu au o profesie.
Analizând datele din peste 20 de ţări, cercetătorii au concluzionat că fiicele unor mame care sunt angajate cu acte în regulă au cu 4,5% mai multe şanse de a fi şi ele angajate, la rândul lor, decât fiicele mamelor care sunt casnice. În vreme ce acest număr pare mic, este important din punct de vedere statistic raportat la un nivel de 99%.
Chiar mai surprinzător, spune Kathleen McGinn, profesor la Harvard Business School şi totodată autorul acestui studiu, este efectul pe care mamele angajate îl au asupra fiicelor sale - mai exact asupra şanselor ca fiicele să fie pe un post de supervizor la birou.
"Ne-am aşteptat ca mamele să aibă un efect asupra angajării fetelor, dar nu ne-am aşteptat să fie vorba de un efect legat de responsabilitatea şi supervizarea la locul de muncă", a declarat Kathleen McGinn.
Cercetătorii au descoperit că 33% dintre fiicele unor mame care au lucrat au deţinut poziţii de supervizare în comppanii, comparativ cu doar 25% dintre fiicele unor mame casnice.
"Ceea ce putem înţelege de aici este că mamele angajate creează un mediu în care atitudinea copiilor lor în legătură cu ceea ce este potrivit pentru şi ce este potrivit pentru băieţi este afectată", mai spune Kathleen McGinn. Sursa.