Pe langa lapte, carne si cereale, care contin potasiu, insa este mai dificil sa fie absorbit de catre organism in urma procesarii lor, ii poti da copilului cu incredere fructe si legume proaspete.
Unele dintre cele mai bune surse ar fi:
- 1/2 cartof mediu copt: 463 mg
- 1/2 cana suc de prune: 352 mg
- 1/4 cana de prune: 318 mg
- 1/4 ceasca de stafide: 299 mg
- 1/2 ceasca de suc de rosii: 278 mg
- 1/4 ceasca de fasole alba: 251 mg
- 1/2 ceasca de suc de portocale: 248 mg
- 1/4 cana de fasole rosie: 242 mg
- 1 seminte de floarea soarelui: 241 mg
- 1/4 ceasca de suc de fructe: 224 mg
- 1/2 banana medie: 211 mg
- 1/4 cana de spanac fiert: 210 mg
- 1/2 ceasca de pepene galben: 208 mg
- 1/2 cescuta de migdale: 200 mg
- 1/2 de sticla medie de bulion: 146 mg
- 1/2 cana tarate de cereale (grau, secara) cu stafide: 181 mg
- 1/2 ceasca de pepene verde: 85 mg
Sugestia noastra este sa iei lista de mai sus doar ca punct de reper. Cantitatea de potasiu din produsele alimentare va varia oricum, in functie de marimea fructelor ori de marca produselor. Iar copiii pot manca mai mult sau mai putin din unele dintre alimente, avand in vedere varsta lor si pofta de mancare. Insa lista te poate ajuta sa estimezi continutul de nutrienti, in consecinta pentru ca micutul tau sa nu duca lipsa de potasiu.
Ii poti da prea mult potasiu? Da, este posibil, desi este foarte putin probabil. Oricum ar fi insa, trebuie sa stii ca atat hiperpotasemia, cat si pierderea mare de potasiu prin varsaturi ori diaree, de exemplu, deci hipokaliemia, au efecte nedorite.
Asemenea dezechilibre dau oboseala, slabiciune, crampe musculare, tulburari intestinale, chiar si tulburari de ritm cardiac.