Castile sunt gadgetul preferat cand vine vorba de relaxare intr-un spatiu public, la birou sau cand vrei pur si simplu sa te bucuri de o melodie preferata. Ar fi indicat sa iei in considerare cateva sfaturi utile daca vrei sa asculti muzica preferata si sa nu iti fie afectata sanatatea.
Castile pun in pericol auzul si conduc la afectiuni frecvente ale urechii interne si mijlocii, iar in cazuri extreme, chiar la surditate. Majoritatea dispozitivelor tehnologice moderne sunt compatibile cu castile audio, de la telefoanele mobile pana la laptopuri, televizoare si i-pad-uri.
Intradevar, nimeni nu interzice folosirea acestor accesorii, dar trebuie sa inveti sa le folosesti corect si rational, daca vrei sa nu ajungi la medic. Este recomandat sa nu optezi pentru modele ieftine, cu un design care afecteaza interiorul urechii. De asemenea, mai bine optezi pentru un volum mediu a acestora cand asculti playlist-ul preferat, daca vrei sa nu iti afectezi urechea interna.
Modele de casti intraauriculare sunt foarte periculoase pentru auz, comparativ cu cele care se amplaseaza pe cap si disperseaza sunetul. In cazul castilor interne, cu cat volumul creste, cu atat sunetul ajunge mai aproape de timpan si de urechea mijlocie sau interna, afectand auzul.
Ce se intampla de fapt in urechile tale cand asculti muzica cu castile audio? Sunetele din casti intra in urechi, determinand vibratia timpanului, trec in oasele urechii mijlocii si stimuleaza celulele nervoase din cohlee (urechea interna).
Auzul poate fi afectat iremediabil atunci cand urechile sunt expuse zilnic la peste 120 de decibeli, celulele senzoriale din urechea interna fiind deteriorate. Cercetatorul american Dean Garstecki este de parere ca ar trebui aplicata regula "60% in 30 de minute", adica, 60% este nivelul maxim de sunet autorizat in maxim 30 de minute de urilizare zilnica a castilor intraauriculare. Sursa
Citeste si:
TOP 11 gadgeturi casnice inedite
4 aplicatii de frumusete pe care trebuie sa le ai in telefon