Medicul de familie are rolul de a supraveghea si mentine starea de sanatate, de a depista o boala cronica in fazele initiale, de a preveni si de a trata complicatiile unei afectiuni.
Trebuie sa fie consilierul, confidentul si psihoterapeutul pacientului, cel care cunoaste cel mai bine pacientul, intelegandu-i problemele pe toate planurile: fizice, psihice, materiale si familiale.
Medicul de familie reprezinta interfata dintre pacient si celelalte servicii medicale, este cel care indruma pacientul spre specialistul de profil sau investigatia necesara, in functie de nevoile concrete ale bolnavului, de posibilitatile sale si de urgenta situatiei.
4 lucruri pe care le dezvaluie mainile despre sanatatea ta
In cazul unei familii, exista unele responsabilitati suplimentare pe care le are medicul de familie. El urmareste gravida si lehuza, este obligat sa vada copilul nou nascut acasa, in prima luna si sa il inscrie pe lista proprie (daca mama nu doreste altceva).
Mai mult, medicul de familie face educatia parintilor inca dinainte de nasterea copilului (cursuri si atestate de puericultura necesare tatalui), cat si ulterior nasterii, prin explicarea corecta a alimentatiei si cresterii copilului.
Medicul de familie poate efectua vaccinarile copilului si poate trata profilactic anemia si rahitismul. In plus, este prima linie in bolile acute si infecto-contagioase si este cel care da avizele epidemiologice la intrarea in colectivitate.
Astfel, medicul de familie va urmari evolutia copilului din prima clipa a existentei sale si va fi implicat in cresterea si dezvoltarea sa (inclusiv prin consiliere personala in perioadele delicate, de exemplu la pubertate).
De obicei, ne alegem medicul de familie in functie de recomandari sau proximitate, dar iata care sunt cele mai importante criterii:
* empatie: disponibilitate mai mare pentru pacient, astfel incat medicul sa ajunga sa ii cunosca tot contextul personal/ de familie si sa interpreteze manifestarile in contextul familial si socio-economic;
* pregatirea profesionala: este important sa te orientezi catre medici bine pregatiti, care sunt la curent cu evolutia medicinei si care au o perspectiva de ansamblu asupra bolilor;
* disponibilitatea: disponibilitate reala, chiar si dupa finalizarea programul de lucru, in cazuri de urgenta: acces la telefon sau vizite la domiciliu.
* relatie stransa si de durata: intre medic si pacient trebuie sa existe o buna chimie, dezvoltata prin incredere reciproca. Pacientul este ascultat, sfatuit, ii sunt intelese nevoile si problemele.
* implicare: medicul trebuie sa faca mai mult decat sa dea un bilet de trimitere catre specialist atunci cand pacientul are probleme. Face recomandari, da explicatii, raspunde la intrebari.
"Recomand pacientilor sa se pregateasca inainte de intalnirea cu medicul, sa isi faca o lista cu principalele subiecte de discutie. Si, foarte important, sa nu se teama sa intrerupa medicul din explicatii atunci cand nu intelege sau cand i se spun lucruri deja cunoscute. Aceste lucruri vor duce la o colaborare adevarata si eficienta, precum si la respectarea drepturilor si obligatiilor ambelor parti", explica dr. Simona Farcas, medic primar medicina de familie la centrul ProVita.
Citeste si: Stiinta din cabina de dus: De ce nu e bine sa te speli prea des
Stiinta din cabina de dus: De ce nu e bine sa te speli prea des