Apoi e si o miscare extrem de relaxanta pentru ca poti iesi la patinaj cu prietenele tale prin parc, mai schimbati o vorba in timp ce patinati, va mai odihniti pe o banca din cand in cand, adica faci si miscare, dar in acelasi timp te si relaxezi.
Prin urmare patinajul pe role iti ofera toate beneficiile pentru ca tu sa fii intr-o forma de invidiat, atat fizica dar si psihica.
Cum iti alegi rolele ideale pentru tine?
Doua criterii importante sunt design-ul si faptul ca trebuie sa te simti confortabil cu rolele in picioare. Dar pe langa ele sunt de luat in considerare si cateva cerinte mai tehnice, dar pe care ti le explicam pe intelesul tau in continuare.
Tipuri de role
Exista mai multe tipuri de role, fiecare dintre ele specifice unui anumit tip de patinaj.
Role reglabile - sunt rolele care au calapodul facut astfel incat sa fie reglabil in functie de marimea piciorului. De obicei, marimea calapodului la rolele reglabile variaza cu 3 marimi, adica in descrierea lor rolele sunt, de exemplu "Marimea 36-39". Daca nu esti sigura ce marime ti se potriveste e bine sa-ti alegi role reglabile.
Role marimi fixe - sunt rolele a caror marime e fixa, asa cum e si la incaltaminte.
Role agresive – de obicei sunt role cu marime fixa, au rotile mici, si sunt dedicate patinajului agresiv, cu "figuri", in special in skate-park-uri.
Role de viteza - sunt rolele cu rotile cele mai mari avand un diametru in jurul a 10 cm.
Sunt dedicate celor avansati care prefera un stil de patinaj in viteza. De obicei nu au frana asa ca e nevoie de abilitati bune de patinaj pentru a te putea opri.
Role tip fitness - reprezinta majoritatea rolelor si sunt rolele "clasice", folosite pentru plimbarile de recreere.
Diametrul rotilor de role
Diametrul rotilor un criteriu important in alegerea rolelor. Fii foarte atenta la acest aspect, cu cat rotile sunt mai mari cu atat rolele vor “merge” mai repede, mai cu viteza. Asa ca ar trebui sa-ti alegi o dimensiune care sa se potriveasca stilului si cunostintelor tale in patinajul pe role.
Exista mai multe marimi de roti. Marimile se intrepatrund, dar e bine cand iti cumperi rolele sa te asiguri ca diametrul rotilor e in zona ta de interes.
- d.44–59 mm pentru patinaj agresiv (aggressive skating)
- d.68–72 mm pentru artistic inline skating.
- d.72–90 mm pentru patinaj recreational (role tip fitness)
- d.84–110 mm pentru role de viteza
Duritatea rotilor de role
Un aspect important la care trebuie sa ai grija este duritatea rotilor de role care este masurata pe scala A (Durometru - unul dintre tipurile de clasificare a duritatii materialelor). Duritatea lor variaza intre 78A-93A (cu cat numarul este mai mare inseamna ca materialul este mai dur, mai rezistent). Rotile cu indice mare sunt mai rapide si mai durabile, iar rotile cu indice mai redus pot avea o aderenta mai buna si poti trece mai usor peste denivelarile din asfalt. Asa ca in functie de tipul de patinaj pe care-l preferi te poti orienta si dupa duritatea rotilor: daca preferi un patinaj mai lejer sau esti la inceput de drum ar fi bine sa te orietezi dupa roti cu o duritate intre 78-82A, in schimb, daca preferi un patinaj mai dinamic, mai in viteza, poti alege roti cu duritate mai mare.
Este bine sa te asiguri ca rotile rolelor sunt cel putin din silicon, rolele mai performante au rotile facute dintr-un plastic special (o sa-l gasesti probabil sub descrierea "plastic PU").
Rulmentii rolelor
Poate o zona un pic mai tehnica, dar importanta. De calitatea rulmentilor depinde usurinta ta in deplasarea pe role deoarece un rulment de calitate face ca rotile sa se invarta mai usor si astfel tu sa beneficiezi de un patinaj usor.
Rulementii se clasifica dupa indicele ABEC care reprezinta o scala standardizata la nivel mondial referitoare la toleranta in invartire a bilelor din rulment. Exista 5 grupe ABEC: 1, 3, 5, 7 si 9.
Cu cat sunt dintr-o clasa mai mare inseamna ca rulmentii sunt mai precisi, mai rezistenti si confera o viteza mai mare de rotire. Prin urmare daca vrei role mai rapide sunt recomandabili rulmentii ABEC 7 si, mai ales, ABEC 9, iar restul de clasificari sunt recomandate pentru rolele fitness.
Nu toti rulmentii au certificarea ABEC, asta insemnand ca sunt de o calitate slaba; ca un rulment sa fie bun trebuie sa aiba cel putin certificarea ABEC 1. Asa ca atunci cand iti cumperi role, ar fi bine sa te asiguri ca au cel putin o clasificare ABEC 3 la rulmenti.
Pe langa aceste detalii mai tehnice iti mai oferim si un sfat: nu uita de protectiile pentru patinaj. Poate ca sunt un pic deranjate, dar e bine sa porti cel putin cotiere si aparatori pentru palme. Iar daca esti la inceput de drum in patinajul pe role e bine sa ai si genunchiere.
Sper ca ai gasit informatii interesante in articol care te vor ajuta sa-ti cumperi rolele ideale pentru tine. Patinajul pe role e o miscare relativ ieftina, dar cu o multime de beneficii. Asa ca urca-te pe role si fii senzationala!
www.susperole.ro