Pentru rezultate bune, rezerva-ti cel putin 20 de minute pe zi pentru a-ti dezvolta aceste aptitudini. Mai intai, sa ne pregatim mediul vizual.
1. Inchide ochii. Acopera-i cu mana pentru a opri lumina.
2. Ce vezi? Gri, alb, puncte sau poate o reminiscenta a ceea ce vedeai inainte?
3. Incearca sa faci toata imaginea neagra. Vizualizeaza intuneric si extinde-l pana acopera tot.
Saptamana 1
Acum suntem gata. Deschide ochii si uita-te la ceva. O fotografie ar fi ideala, analizeaz-o in detaliu. Stai cat timp e nevoie. Acum inchide ochii din nou si incearca sa vezi fotografia in minte, cat de in detaliu poti. Daca ai privit o fotografie portret, poti sa vezi ochii, liniile fetei, zambetul, culoarea tricoului? Cum este fundalul? Poti sa-l vezi in detaliu? Sunt pasari, frunze, masini, iarba? Deschide ochii pentru a putea vedea detaliile din poza.
Concentreaza-te, la nivel mental, pe o anumita zona a fotografiei. Acum indeparteaza-te si incearca sa o vezi din departare.
Acum, pentru a-ti dezvolta auzul, inchide ochii si fa un zgomot. Bate din palme. Acum incearaca sa auzi in minte acest sunet de 10 ori. Daca ai uitat cum era sunetul, bate din nou din palme. Apoi imagineaza-ti ca sunetul vine din alte locatii. De deasupra, de dedesubt? De la 10 metri departare? Din camera alaturata?
Saptamana 2
Pentru sapatamana 2, hai sa facem lucrurile tridimensionale. Alege un obiect mic, de exemplu un pix sau cheile de la masina. Priveste-l in detaliu, din toate unghiurile. Fa acest lucru cat timp ai nevoie si pune accentul pe detalii.
Acum inchide ochii si incearca sa vezi obiectul in minte. Ar trebui sa fie usor daca sarcinile din saptamana 1 au fost duse la bun sfarsit. Provocarea este sa rotesti obiectul. Poti sa-l vezi din toate unghiurile? Poti sa vezi detaliile - sigla si designul? Odata ce ai reusit, incearca sa-l vezi in mediul natural, nu plutind in spatiu de unul singur. Imagineaza-ti-l pe masa. Are vreo umbra? Misca o lumina imaginara in jurul lui si schimba umbra.
Pentru exercitiul de auz, imagineaza-ti pe cineva care vorbeste cu tine. Poarta o conversatie mentala cu prietena ta cea mai buna. Fii atenta la sunet, nu la cuvinte - este mai usor sa fii prinsa de ceea ce spuneti si astfel vei uita ca e un exercitiu de auzit. Apoi, imagineaza-ti ca respectiva persoana vorbeste cu tine in stari diferite. Cum suna cand este suparata, nervoasa sau fericita?Saptamana 3
Saptamana poate fi usoara pentru unii, dar fa exercitiile oricum. Desi am un simt vizual dezvoltat, aceasta a fost cea mai grea pentru mine. De aceasta data, incearca sa vezi obiectul in lumea reala, adica cu ochii deschisi. Vezi pixul sau cheile masinii pe peretele din fata ta? Poti sa auzi cum zdrangane atunci cand se misca? Poti sa-l rotesti? Poti sa-l misti? Apoi, joaca-te putin cu el. Schimba-i culoarea. Lungeste-l. Arunca-l. Pune pe el lumini si umbre.
Saptamana 4
In aceasta saptamana, te vei vedea pe tine. Gandeste-te la o locatie placuta. Mi-ar placea sa ma gandesc la plaja mea preferata. Acum, plaseaza-te in ea. Daca o poti face cu ochii inchisi, incearca sa o faci cu ochii deschisi - e un pic mai greu. Este important sa fii acolo, nu doar sa te gandesti. Ce auzi? Fosnesc frunzele, se sparg valurile, ciripesc pasarile? Inca o data, asigura-te ca tu esti acolo, la fata locului.
Sa incercam sa ne folosim toate simturile. Poti sa simti briza? Poti sa simti nisipul? Poti sa mirosi oceanul? Inchipuie-ti ca mananci ceva. Ce este? Ce gust are?
Saptamana 5
Pentru saptamana 5, aminteste-ti aceeasi scena. De data asta, gandeste-te la toate detaliile. Daca aveai o imagine vaga a unui copac, acum imagineaza-ti trunchiul, liniile acestuia, frunzele, si furnicile. Acum misca-te prin jur. Mergi prin nisip, in timp ce mananci o inghetata imaginara. Gust-o, simte-o. Asculta pasarile cum ciripesc. Adu si un prieten. Poarta o conversatie cu el. Poti sa-l vezi zambind? Imagineaza-ti ca te loveste usor peste umar. Daca poti face toate astea, felicitari! Imaginatia ta se imbunatateste si faci mari progrese.
Traducere si adaptare dupa Urban Monk
Semnatarul blogului Urban Monk este antreprenor in domeniul multimedia si specialist in psihologie si life coaching. Prin sfaturile lui incearca sa faca o diferenta in viata oamenilor, propunand strategii de dezvoltare personala. Posturile lui, de fiecare data explicite si motivatoare, au la baza psihologia moderna si spiritualitatea antica, imbinate cu exemple din experienta personala.