Probioticele sunt microorganisme vii, cu impact pozitiv asupra sănătății, care se găsesc în alimentele fermentate sau suplimete alimentare. De fapt, microorganismele depășesc numărul de celule umane cu o proporție de 10 la 1 și nu sunt neapărat ceva rău pentru sănătate, deci n-ar trebui considerate doar microbi, deoarece echilibrul sau dezechilibrul acestor bacterii are un important rol asupra întregii sănătăți.
Beneficiile probioticelor
Așa cum au arătat mai multe studii, probioticele îmbunătățesc sînătatea pe mai multe planuri. Ele te ajută să slăbești, îți îmbunătățesc sistemul digestiv, să scapi de balonare sau diaree, îți îmbunătățesc sistemul imunitar, tratează alergiile, eczemele, infecțiile virale, reacțiile adverse de la vaccinare și multe altele, dar nici un fel de probiotic nu poate înlocui tratamentul medicamentos. Un studiu publicat în The British Journal of Nutrition, în anul 2013, a demonstrat că probioticele (în special Lactobacillus) a ajutat femeile obeze să scape de câteva kilograme în plus. În plus, alt studiu, a arătat că probioticele refac sănătatea mentală și consumarea frecventă de Bifidobacterium și Lactobacillus timp de o lună sau două, tratează anxietatea, depresia, dificultățile de concentrare și chiar autismul.
Surse de probiotice
Timp de mai multă vreme, s-a crezut că probioticele se găsesc doar în iaurt, dar există mai multe alimente de care poți profita.
1. Kombucha
Kombucha este un ceai fermentat, filtrat, cu diferite bacterii, printre care Saccharomyces și Gluconacetobacter xylinus. De asemenea, el conține vitamina B, îmbunătățește sistemul imunitar și pe cel digestiv.
2. Oțet de mere
Oțetul de mere are foarte multe proprietăți benefice și conține probiotice, dar este un mediu acid, deci este mai bine să nu-l bei în shot-uri.
3. Murături
Castraveții murați sunt foarte bine digerați, sunt săraci în calorii și conțin vitamina K, dar sunt bogați în sodiu.
4. Kimchi
Kimchi este făcut din varză murată ce conține bacterii lactice și îl poți adăuga în sendvișuri, pentru că are puține calorii și, în plus, are un termen de garanție mare.
5. Kefir
Kefirul este un produs din gama lactatelor, ce reprezintă o alternativă bună la iaurt. El este bogat în proteine și probiotice, drept pentru care îl poți bea ca atare sau îl poți adăuga în smoothie-uri.
6. Miso
Acest produs pe bază de soia fermentată este foarte consumat în Japonia și reprezintă o sursă foarte bună de probiotice, vitamine, fibre și proteine. Cel mai des se folosește în supa cu același nume.
7. Brânză fermentată
Brânza în sine este un produs fermentat, dar nu toate sortimentele conțin probiotice. Tipurile de brânză bogate în probiotice sunt gouda, cheddar, mozzarela, cottage și brânza elvețiană.
8. Tempeh
Acesta este un alt produs făcut din boabe de soia originare din Indonezia și a devenit cunoscut internațional datorită numeroaselor sale proprietăți și a faptului că înlocuiește cu succes carnea, drept pentru care este un preparat minunat în dietele vegetariene. Reprezintă o sursă excelentă de proteine, probiotice și vitamina B12.