Prezenta unui animal de companie scade riscul unor afectiuni precum depresia, stresul si starile de anxietate. Ba mai mult, este benefica pentru scaderea tensiunii, intarirea imunitatii si chiar scade riscul unui atac de cord sau infarct.
Afla care sunt beneficiile pe care le are un animal de companie asupra sanatatii tale.
1. Reduce stresul
Un studiu realizat de Universitatea din New York in anul 2002, a demonstrat ca in momentele stresante, persoanele care aveau in jurul lor animalele de companie erau mult mai putin afectate. Erau chiar mai relaxate decat daca ii aveau in apropiere pe cei dragi, membrii familiei sau prietenii apropiati. Specialistii recomanda chiar ca pacientii cu probleme de dependenta sa ia in calcul posibilitatea adoptarii unui animal, si recunosc meritul pe care il are acest pas in vindecarea pacientilor.
2. Scade tensiunea arteriala
Potrivit Centrului de Control al Bolilor, un animal de companie poate imbunatati starea pacientilor care sufera de inima si de hipertensiune. Cum? Iti scade tensiunea. Te poti confrunta cu multe probleme, iti poti pierde slujba, casa, familia, dar niciodata nu vei pierde dragostea neconditionata a companionului tau cu patru picioare.
3. Alina durerile
Chiar daca poate parea greu de crezut, animalele pot fi o metoda benefica de tratare a unor afectiuni. In special in cazul persoanelor care sufera de boli cronice precum migrena sau artrita. Potivit unui studiu realizat de Universitatea Loyola, pacientii care foloseau animale in terapiile de recuperarea, aveau mult mai putine dureri decat pacientii care nu foloseau aceasta metoda. Animalele sunt precum Valiumul, reduc starile de anxietate.
4. Scade colesterolul
Un animal de companie te ajuta si in reducerea aportului de colesterol. Persoanele care au animale de companie, si in special barbatii, au o cantitate redusa a nivelului colesterolului si trigliceridelor, spre deosebire de persoanele care nu au animale de companie. Insa, nu exista o dovada clara daca prezenta animalului ajuta la scaderea colesterolului sau daca persoanele care au animale au o viata mai sanatoasa fata de alte persoane.
5. Te binedispune
Multe dintre beneficiile sanatoase pe care le ai datorita unui animal de companie sunt in stransa legatura cu starile emotionale si mentale. Persoanele cu animale de companie sunt mult mai vesele, vin acasa si sunt intampinati cu caldura de prietenul lor blanos. Nu ai cum sa nu uiti de toate problemele tale. Acesta este si unul din motivele pentru care animalele sunt in general folosite in terapiile de recuperare. Spre exemplu, cainii sunt folositi in recuperarea soldatilor care sufera de afectiuni traumatizante de ordinul tulburarilor de stres. Astfel, aceste persoane se pot reintegra cu mai multa usurinta in societate. In general, in cazul unor astfel de persoane exista un risc ridicat de suicid, iar un animal le trezeste simtul responsabilitatii, raspund de acel animal iar el, la randul lui, ii este laturi.
6. Te ajuta sa socializezi
In general, o persoana isi ia un animal, in special un caine, pentru a se proteja de raufacatori, dar tot un animal iti poate oferi oportunitatea pentru socializare. Potrivit unui studiu canadian realizat in 1999, persoanele cu animale sunt in general mult mai sociabile. Mai mult, stapanii de animale sunt mult mai deschisi fata de persoanele din jur, vorbesc cu vecinii, intra in vorba cu oamenii din parc.
7. Reduce sansele unui infarct
Nu doar stapanii de caini au de castigat de pe urma prietenilor lor, dar si stapanii de feline. Acestia au, astfel, un risc scazut de atac de inima, in proportie de 30%, si riscul unui accident cardiovascular, precum infarctul, scade cu 40%.
In plus, animalele pot fi folosite in cadrul terapiilor de recuperare a pacientilor care au suferit un atac de cord. Daca ai un atac de inima si ai un caine, ai mult mai multe sanse sa mai fii in viata dupa.
8. Monitorizeaza nivelul glicemiei in cazul diabeticilor
Potrivit Asociatiei Americane a Diabeticilor, o treime din animalele ale caror stapani sufera de diabet (in special cainii) isi schimba comportamentul daca se intampla ca nivelul glicemiei stapanului sa scada. Cercetatorii considera ca in acele momente au loc modificari chimice in organismul diabeticului, o schimbare care este resimtita de animalul de companie. In prezent, numeroase organizatii care lupta impotriva diabetului, folosesc animalele si le antreneaza ca insotitori pentru pacientii care au nivelul glicemiei instabil.
9. Previne alergiile si creste imunitatea
Animalele au un rol important in prevenirea alergiilor si intarirea imunitatii.
Potrivit unui studiu, copii cu varsta intre 5 si 7 ani, cu animale de companie, merg la scoala mai mult cu 3 saptamani pe an, spre deosebire de cei care nu au animale acasa. Mai mult, copiii care au animale de companie incepand de la o varsta frageda, contacteaza mai putine alergii si sunt si mai feriti de astfel de afectiuni.
Spre exemplu, cei care cresc inca de mici inconjurati de animale, nu au alergii. Insa este important de retinut faptul ca acest lucru se aplica doar in perioada copilariei, nu te ajuta cu nimic daca iti iei un animal de companie la o varsta inaintata.
10. Joaca un rol important in dezvoltarea copiilor
Copiii care au in familie animale de companie, se bucura de numeroase beneficii, dar cel mai mult au de castigat din punct de vedere emotional. Un copil care se ataseaza de un caine, sau de o pisica, invata sa se exprime mai bine si sa relationeze cu mai multa usurinta. Animalele pot fi folosite in recuperarea copiilor bolnavi de autism si a celor cu ADHD, in cazul carora un animal le incurajeaza simtul responsabilitatii. Iar pentru copii cu autism mangaiatul unui animal este linistitor.