Ne-am obisnuit sa punem pe seama frustrarii sexuale orice iesire nervoasa a sefului sau a oamenilor pe care ii intalnim. Departe de a reprezenta (numai) un motiv de a "face misto", gandind asa nu facem decat sa scuzam accesele lipsite de orice bun-simt si de orice respect.
Psihoterapeutul Cristiana Haica, de la Clinica Terapia M, este specialistul care ne ajuta sa descoperim care sunt adevaratele influente ale activitatii sexuale.
Prea mult, prea putin… numai bine?
Ii acordam importanta meritata, ii exageram sau ii minimalizam importanta? Iata ce spune specialistul: "Rolul sexului este unul foarte important, dar din pacate i se acorda importanta cuvenita in special in adolescenta (cand inca nu prea este momentul) si inainte de casatorie, dar dupa, cand ar trebui sa fie unul din parametrii bunei functionari a relatiei de cuplu, acest capitol este de multe ori vaduvit. "
Poate aceasta mentalitatea gresita sa fie si una din cauzele nemultumirii multor cupluri de romani, care se "laudau" inainte de casatorie cu o viata sexuala de care erau multumiti pentru ca dupa legalizarea relatiei sa aiba probleme. Raspunsul specialistului ne dezvaluie faptul ca romanii ii acorda prea multa importanta atunci cand sunt adolescenti, importanta cuvenita in anii de dezvoltare emotionala si sexuala si prea putina importanta atunci cand sunt implicati intr-o relatie stabila si de lunga durata.
Cred ca ne afecteaza si ne influenteaza foarte mult parerile pe care ceilalti le au, cu privire la orice subiect legat de comportamentul nostru sexual, incepand de la frecventa cu care ar trebui sa facem sex, comportamentul nostru erotic etc, dar si media s-a obisnuit sa ne ofere unghiul si atitudinea exacta pentru felul in care ar "trebui" sa vedem activitatea sexuala.
Cristiana Haica: "Impactul media este foarte important in viata noastra si in acest domeniu, dar presa scrisa si audio-vizuala abunda nu de lucruri extrem de normale si sanatoase la acest capitol ci de latura extrema, uneori aberanta a vietii sexuale. Ceea ce duce (a dus deja) la mari confuzii asupra importantei vietii sexuale si a semnificatiei ei in viata noastra, banalizand si vulgarizand practic ceea ce este mai frumos in ea (viata sexuala) - dragostea."
In viziunea psihoterapeutului de la Clinica Terapia M principalele beneficii ale sexului ar trebui sa fie "sexul in primul rand trebuie sa insemne dragoste, sanatate si daruire. Nu in ultimul rand perpetuarea speciei." Putin altfel decat ne este prezentat cateodata, nu?
Ati auzit cu totii comentarii si barfe, ne-am amuzat cu totii la un moment dat incercand sa ne explicam o reactie isterica sau total nepotrivita a cuiva prin lipsa activitatii sexuale. Dar putem cu adevarat sa legam un anumit comportament de o lipsa a activitatii sexuale? Putem extrapola, gandind ca o persoana care a semnat un contract important este o persoana care a facut sex noaptea trecuta?
Psihoterapeutul Cristiana Haica clarifica acest aspect pentru noi: "Lipsa activitatii sexuale la adult - la copil si adolescent este implicita - are efecte asupra comportamentului nostru, din cauza dereglarilor hormonale pe care le poate produce, dereglari care se reflecta intotdeauna in modul in care ne manifestam ca indivizi (si sanatate si comportament). Accesele nervoase, iesirile comportamentale sunt puse deseori pe seama lipsei activitatii sexuale, dar este o mare greseala, niciodata nu trebuie sa acceptam un comportament inadecvat sub scuza aceasta."
Deci, chiar daca ai raspuns pozitiv la intrebarea "Ai facut sex aseara" si crezi ca acest comportament iti va asigura o zi buna la munca, acest lucru nu este adevarat. La fel cum nu este adevarat ca vei avea o zi proasta daca tu si partnerul tau "ati sarit" peste sex noaptea trecuta.
Specialistul ne explica cui se datoreaza accesele manioase pe care le punem de obicei pe seama lipsei de activitate sexuala, dar si felul in care sexul ne poate influenta activitatea profesionala.
"Aceste comportamente se datoreaza exclusiv lipsei capacitatii de autocontrol, lipsei unui management eficient al furiei. Esecurile sau succesele profesionale asociate cu lipsa sau prezenta activitatii sexuale reprezinta o explicatie sau o scuza penibila, poate o foarte firava explicatie ar consta in lipsa cronica a increderii in sine care este usor stimulata sau din contra, mai tare afectata de o noapte de amor. Dar aceasta nu exclude lipsa increderii in sine ca fond (daca ajungi sa dai o astfel de explicatie)" - ne explica Cristiana Haica.
Catre sfarsitul conversatiei noastre am vrut sa aflu de la psihoterapeut care sunt cel mai des intalnite mituri in legatura cu activitatea noastra sexuala si cat rau (bine nu au cum sa faca!) ne pot face. Iata raspunsul sau:
"A minimaliza importanta sexului in viata noastra (afirmatii de genul - "E gresit sa faci sex", sau ”Nu este asa de important pentru mine", sau "Nu imi pace sa fac sex") este la fel de periculos cu a o exagera (exemplu - daca nu fac sex de nu stiu cate ori pe saptamana inseamna ca am probleme, sau inseamna ca nu sunt un barbat / o femeie adevarat /a)."
Nu exista reteta
Psihologul si psihoterapeutul Cristiana Haica ne explica de ce ar fi bine sa ne acceptam diversitatea si faptul ca nu exista "reteta" activitatii sexuale "normale".
"Retete ale normalitatii sunt pe toate drumurile, in toate cartile si revistele, normalitatea este cea cu care ne simtim bine, chiar daca asta inseamna sa faci sex o data pe luna sau de 30 de ori pe luna. Ceea ce iese din normalitate este sexul lipsit de prezenta sentimentului de dragoste. Este doar un sport pentru unii, prostitutie pentru altii."
Sper ca si voi sunteti de acord cu spusele specialistului de la Terapia M. Eu, una, stiu sigur ca sunt de acord ca singura iesire din normalitate e sexul fara sentimente.