Te-ai mirat de ce surioara mai mica e si cea rebela? De ce se spune despre copiii unici ca le place sa isi distreze prietenii si ca tind sa acapareze atentia celor din jur?
Ordinea nasterii este strans legata, spun specialistii, de personalitatea fiecaruia dintre noi. La ce te ajuta sa stii daca o persoana e sora sau fratele cea/ cel mare din familie, copilul mijlociu sau ultimul nascut? Pentru ca astfel ii poti intelege mai bine si, lucru important, poti afla care sunt compatibilitatile si eventualele neintelegeri. Astfel, doi copii unici vor avea unele probleme in relatie, pentru ca ambii isi doresc atentia celuilalt si pentru ca astfel se vor naste conflicte.
Psihologul si psihoterapeutul Viorica Dragomir ne-a dezvaluit mai multe despre caracteristicile fiecarui nascut si relatiile cu ceilalti frati si cu parintii. Citeste si descopera mai multe despre "Personalitatea dupa ordinea nasterii si relatia parinti-copii" aici si aici.
Un mic sumar al acestor caracteristici ar fi:
- Primul copil: liderul, o persoana responsabila, care tinde sa indeplineasca asteptarile parintesti, bine organizat si aplecat catre perfectionism;
- Al doilea copil: indeplineste rolul de "mezin" al familiei (chiar si atunci cand dupa el urmeaza alti frati), e foarte deschis, spontan, obisnuit sa se faca remarcat, fermecator si cu reale aptitudini de manipulare;
- Al treilea copil: nu are un rol precis in familie, isi cauta de multe ori locul intr-o alta structura decat cea familiala (isi creeaza un cerc strans de prieteni), e de multe ori printre primii care se se despart de familie atat fizic, cat si emotional.
- Copilul unic: are de multe ori caracteristicile primilor copii (lider, responsabil, perfectionist) si pe cele ale celui de-al treilea nascut ( vrea sa atraga atentia celor din jur, poate fi egocentric ).
Citeste si descopera compatibilitatile fiecarei persoane in functie de ordinea nasterii!
Primul nascut
Pentru primul nascut intr-o familie in care nu mai exista decat baieti cea mai buna pereche este sora mai mica dintr-o familie cu multi baieti. De ce? Pentru ca el nu prea intelege femeile si nici nu e foarte romantic, o tanara crescuta intre baieti ii va parea foarte atragatoare, la fel cum ea va fi atrasa de un lider innascut asa cum este el.
Ce nu i se va potrivi? Sora mai mare a unei familii compuse doar din frati – vor incerca amandoi sa fie lideri relatie si se vor bate cap in cap- sau sora mai mare a unei familii compuse doar din surori, pentru ca niciunul dintre ei nu are experienta crescutului alaturi de un membru al sexului opus.
Primul nascut intr-o familie in care nu mai exista decat surori se potriveste cu sora mai mica a unei familii in care nu mai exista decat frati de sex masculin, pentru ca va veti intelege de minune. Cea mai proasta alegere e reprezentata de o fata care este prima nascuta, pentru ca ambii vor dori sa domine relatia.
Prima nascuta de sex feminin dintr-o familie in care ceilalti frati sunt toti baieti sau toti fete este compatibila cu fratele mai mic dintr-o familie in care nu exista decat surori sau frati, pentru ca personalitatile celor doi sunt asemanatoare – in ciuda diferentelor de temperament dintre ei. Se spune ca relatiile dintre primii nascuti si ultimii nascuti au sanse foarte mari de succes. Nu este, insa, compatibila cu un frate mai mare, desi s-ar putea simti atrasa inexplicabil de acesta.
Mezinii
Mezinii nascuti in familii in care toti ceilalti nascuti sunt baieti se potrivesc cu surorile mai mari care au calitati materne si care ii vor sprijini in orice vor face. Nu se potrivesc deloc cu mezinele altor familii, pentru ca nu reusesc sa se inteleaga si ambii isi doresc "sa copilareasca".
Fetele nascute ultimele sunt compatibile cu fratii mai mari, ale caror calitati de lideri le admira si de care sunt foarte atrase. Si fratii mai mici care au numai surori mai mari sunt potriviti pentru ele, in timp ce mezinul unei familii in care toti copiii sunt baieti, la fel ca si un copil unic, nu le sunt potriviti.
Copiii unici
Fetele care sunt copii unici tind sa fie compatibile cu fratii mai mari ai unor familii in care nu mai exista decat surori, pentru ca acestia le vor acorda toata atentia si tandretea de care au nevoie. Nu se potrivesc, in schimb, cu baietii care nu mai au alti frati si alte surori, pentru ca intre ei nu exista foarte multe motive de intelegere si pot exista conflicte.
Baietii copii unici sunt, in schimb, potriviti cu surorile mai mari din familiile in care exista frati sau surori si deloc potriviti – cu toate ca sunt atrasi unul de celalalt- cu fetele copii unici.